Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία: Πώς θα επιλέγεται το εκπαιδευτικό προσωπικό

Η επιλογή του διδακτικού προσωπικού θα βασίζεται σε αυστηρά κριτήρια που διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Συνολικά 22 δημόσια γυμνάσια και λύκεια σε όλη την Ελλάδα μετατρέπονται σε Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία. Οι περιοχές επιλέχθηκαν με βάση τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις τους είναι σύμφωνα με τον υπ. Παιδείας, ο Κολωνός, η Κυψέλη, το Μενίδι, το Πέραμα, το Περιστέρι, το Κορδελιό, η Κοζάνη, η Ξάνθη, η Ρόδος και το Ηράκλειο Κρήτης. Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ίδρυμα Ωνάση θα αναλάβει την ανακαίνιση των σχολείων, διαθέτοντας έως 1 εκατ. ευρώ ανά σχολική μονάδα, στα οποία θα φοιτήσουν 6.000 μαθητές.

Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία: Τι θα προσφέρουν και πώς θα γίνεται η εισαγωγή

Μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών των Ωνάσειων σχολείων θα είναι μαθήματα και δραστηριότητες με έμφαση την πληροφορική, τις ξένες γλώσσες, το STEM, τις τέχνες και τον πολιτισμό και τέλος ενισχυτική διδασκαλία προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η εισαγωγή θα γίνεται στην Α’ Γυμνασίου, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα και στην Α’ Λυκείου να γίνει εισαγωγή μαθητών. Το ωρολόγιο πρόγραμμα θα προσομοιάζει με αυτό των Πρότυπων Σχολείων και θα περιλαμβάνει καινοτομίες ως προς τον τρόπο σύνδεσής τους με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και τη λειτουργία των εκπαιδευτικών Ομίλων και Συνόλων, όπου θα έχουν πρόσβαση και μαθητές γειτονικών δημόσιων σχολείων.

Πώς θα λειτουργούν τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία

Θα ακολουθούν το πρόγραμμα των Πρότυπων Σχολείων, όπως αυτό δύναται να τροποποιηθεί από τη Διοικούσα Επιτροπή των ΔΗΜ.Ω.Σ. Η φοίτηση θα είναι απολύτως δωρεάν. Στα ΔΗΜ.Ω.Σ., θα δίνεται έμφαση στις ανθρωπιστικές, θετικές και κοινωνικές επιστήμες, στις καλές τέχνες, στην ψηφιακή παιδεία και στη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη. Για την επίτευξη των στόχων, εκτός από το ωρολόγιο πρόγραμμα που ισχύει για τα Πρότυπα Σχολεία, θα λειτουργούν Όμιλοι και Σύνολα, με πρόσθετα αντικείμενα στις Θετικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στις Γλώσσες, στην Τέχνη, στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό. Στους Ομίλους και τα Σύνολα θα πραγματοποιούνται καινοτόμες δράσεις, ενισχυτική διδασκαλία και προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Η συμμετοχή των μαθητριών και μαθητών στους Ομίλους και τα Σύνολα θα είναι υποχρεωτική για τουλάχιστον 10 εκπαιδευτικές ώρες εβδομαδιαίως, καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Πώς θα επιλέγεται το εκπαιδευτικό προσωπικό

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η επιλογή των εκπαιδευτικών στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία τους, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη. Στο ίδιο νομοσχέδιο, ορίζονται τα κριτήρια επιλογής των Ψυχολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών, Σχολικών Νοσηλευτών και Επιστημόνων Πληροφορικής.

Η διαδικασία επιλογής των εκπαιδευτικών καθώς και οι προδιαγραφές, που πρέπει να πληρούν περιγράφονται αναλυτικά στο σχετικό νομοσχέδιο (άρ.4, Παράρτημα Α’). Όπως επισημαίνεται, προκειμένου να διασφαλίζεται το υψηλό επίπεδο ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τα κριτήρια είναι αυστηρά, συνδέονται με τυπικά προσόντα καθώς και πιστοποιήσεις ή επιμορφώσεις, διδακτική εμπειρία και αξιολόγηση των δεξιοτήτων.

Συγκεκριμένα, το διδακτικό προσωπικό των ΔΗΜ.Ω.Σ. αποτελείται από εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων και ειδικοτήτων της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίοι επιλέγονται ως εξής:

Αναφορικά με τα ακαδημαϊκά προσόντα, είναι απαραίτητοι οι ανώτατοι τίτλοι σπουδών και κυρίως οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, οι οποίες πρέπει να είναι συναφείς με την ειδικότητα των υποψηφίων. Η επιστημονική παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση, προκύπτει, ιδίως, από τους τίτλους σπουδών, τις επιμορφώσεις, και τη γνώση ξένων γλωσσών. Σχετικά με το επιστημονικό-συγγραφικό τους έργο, αυτό προκύπτει, ιδίως, από τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) ή επιστημονικών φορέων με την ιδιότητα του ερευνητή, τις διακρίσεις, τα επιστημονικά συγγράμματα, τα δημοσιευμένα άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, τις εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια, τον σχεδιασμό και την εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού.

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπεται για την επιλογή του διδακτικού προσωπικού

Άρθρο 4 Διδακτικό προσωπικό

1. Το διδακτικό προσωπικό των Δημοσίων Ωνασείων Σχολείων (ΔΗΜ.Ω.Σ.) αποτελείται από εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων και ειδικοτήτων της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίοι επιλέγονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

3. Οι αρχικοί πίνακες κατάταξης των υποψηφίων, ανά κλάδο και ειδικότητα, καταρτίζονται με αξιολογική σειρά, ύστερα από εκτίμηση των κριτηρίων επιλογής της παρ. 6 από το Εποπτικό Επιστημονικό Συμβούλιο (ΕΠ.Ε.Σ.) της οικείας σχολικής μονάδας του Δικτύου, σε συνεργασία με τον Σχολικό Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου, ανά ειδικότητα μαθημάτων. Οι αρχικοί πίνακες διαβιβάζονται από το οικείο ΕΠ.Ε.Σ. στη Δ.Ε. Δ ΗΜ.Ω.Σ. μαζί με τις αιτήσεις και τους φακέλους των υποψηφίων. Κατά του αρχικού πίνακα κατάταξης οι υποψήφιοι δύναται να ασκήσουν ένσταση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) ημερών από την ανάρτησή του στην οικεία σχολική μονάδα του Δικτύου. Η Δ.Ε. ΔΗΜ.Ω.Σ., ύστερα από την αξιολόγηση των ενστάσεων, καταρτίζει τους τελικούς αξιολογικούς πίνακες κατάταξης υποψηφίων, ανά κλάδο και ειδικότητα, και επιλέγει τους εκπαιδευτικούς που θα τοποθετηθούν στις προκηρυχθείσες θέσεις. Με απόφαση της Δ.Ε. ΔΗΜ.Ω.Σ. κυρώνονται οι τελικοί πίνακες, οι οποίοι ισχύουν μέχρι τη λήξη του τρίτου σχολικού έτους, από το σχολικό έτος στη διάρκεια του οποίου κυρώνονται.

4. Για όλες τις θέσεις διδακτικού προσωπικού των σχολικών μονάδων του Δικτύου δύναται να υποβάλουν αίτηση μόνιμοι εκπαιδευτικοί της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την επικράτεια, με τουλάχιστον τετραετή διδακτική προϋπηρεσία στη δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση. Η αίτηση υποψηφιότητας για τις θέσεις του διδακτικού προσωπικού δύναται να υποβληθεί ηλεκτρονικά για όσες σχολικές μονάδες του Δικτύου ΔΗΜ.Ω.Σ. επιθυμούν, με σειρά προτίμησης, μέσα στην προθεσμία που τίθεται στην προκήρυξη. Η αίτηση συμμετοχής πρέπει να συνοδεύεται από τα αναγκαία δικαιολογητικά. Στην αίτησή τους οι υποψήφιοι δηλώνουν ότι αποδέχονται ανεπιφύλακτα τους Όρους Λειτουργίας των ΔΗΜ.Ω.Σ. και την υποχρεωτική συμμετοχή τους στους Ομίλους και τα Σύνολα, πέραν του κανονικού ωρολογίου προγράμματος

5. Με απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού τοποθετούνται οι εκπαιδευτικοί των ΔΗΜ.Ω.Σ. έως το τέλος κάθε σχολικού έτους. Η θητεία των εκπαιδευτικών είναι τετραετής και δύναται να ανανεώνεται.

Τέλος, οι υποψήφιοι θα λαμβάνουν μέρος σε ειδική διαδικασία αξιολόγησης των δεξιοτήτων τους. Η αξιολόγηση δύναται να περιλαμβάνει συνεντεύξεις, παρουσίαση δειγμάτων διδασκαλίας ή και γραπτές εξετάσεις, έτσι ώστε να διαπιστώνεται το επίπεδο των παιδαγωγικών και διδακτικών τους ικανοτήτων. Η γενική συγκρότηση και προσωπικότητα του υποψηφίου, αξιολογείται με προφορική δομημένη συνέντευξη ενώπιον της Δ.Ε. ΔΗΜ.Ω.Σ. Όσον αφορά στη διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια και απόδοση των υποψηφίων, αυτή προκύπτει με βάση τις εκθέσεις αξιολόγησης από τους οικείους Συμβούλους Εκπαίδευσης, τους προσωπικούς φακέλους τους και από την παρατήρηση στην τάξη. Ειδικότερα, σε σχέση με τη διδακτική επάρκεια των εκπαιδευτικών αξιολογείται η απόδοση των μαθητών των υποψηφίων με βάση τους στόχους του προγράμματος σπουδών, η ανάπτυξη καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων, η χρήση νέας τεχνολογίας και η αξιοποίηση ποικίλου υλικού και πηγών στη διδασκαλία, η γνώση ξένων γλωσσών, η εφαρμογή διαφοροποιημένης παιδαγωγικής στη διδακτική πράξη, η ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων στο σχολείο και την κοινότητα, η οργάνωση ή συμμετοχή σε έρευνα δράσης, το επιστημονικό έργο, η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα με συνέργειες ή δίκτυα σχολείων εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και η συμμετοχή ή οργάνωση λειτουργίας Ομίλων, Συνόλων ή εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων. Συνεκτιμάται, ακόμη, η κατάρτιση και εξοικείωση με τις σύγχρονες μορφές ψηφιακής τεχνολογίας με ελάχιστο επίπεδο γνώσης Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών την Πιστοποίηση Επιμόρφωσης Β’ Επιπέδου.

Η διαδικασία της επιλογής του εκπαιδευτικού προσωπικού θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της προκήρυξης θέσεων στους επίσημους ιστότοπους του Υπουργείου Παιδείας και άλλους έγκυρους εκπαιδευτικούς φορείς (της Δ.Ε. ΔΗΜ.Ω.Σ. και της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης) καθώς και μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεών τους, οι οποίες θα συνοδεύονται από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα και τα σχετικά έγγραφα ή βεβαιώσεις.

Σε πρώτο επίπεδο, τα προσόντα και η εμπειρία των υποψηφίων θα αξιολογούνται από μία ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα αποκλείουν εκείνους που δεν συγκεντρώνουν τις βασικές προδιαγραφές. Όσοι εκπαιδευτικοί περάσουν στην επόμενη φάση, θα προσκαλούνται σε συνέντευξη, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνεται αξιολόγηση της προσωπικότητας, της παιδαγωγικής τους αντίληψης και των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων ενώ παράλληλα, θα κληθούν να παρουσιάσουν ένα δείγμα διδασκαλίας.

Η επιλογή Ψυχολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών, Σχολικών Νοσηλευτών και Επιστημόνων Πληροφορικής

Οι Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Σχολικοί Νοσηλευτές και Επιστήμονες Πληροφορικής, που υπηρετούν στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση επιλέγονται από τη Δ.Ε. ΔΗΜ.Ω.Σ. σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια:

Απαιτείται η επιστημονική κατάρτιση, τα ακαδημαϊκά και λοιπά πιστοποιημένα προσόντα και η εμπειρία των υποψηφίων στο γνωστικό τους αντικείμενο, η επιτυχής παρακολούθηση προγραμμάτων επαγγελματικής ανάπτυξης, η συμμετοχή σε μορφές παιδαγωγικής καθοδήγησης και η προϋπηρεσία σε σχολικές μονάδες του Δικτύου Πρότυπων Δημόσιων Σχολείων. Επιπλέον, απαιτείται επαγγελματική επάρκεια ενώ η απόδοση των υποψηφίων, προκύπτει από τις εκθέσεις αξιολόγησης, τους προσωπικούς φακέλους τους και από την παρατήρηση στην τάξη, από τους οικείους Συμβούλους Εκπαίδευσης.
Για την επιλογή τους, απαραίτητη είναι, ακόμη, η αξιολόγηση της προσωπικότητας και της γενικής συγκρότησης του υποψηφίου, όπως αξιολογούνται κατά την προφορική συνέντευξή του ενώπιον της Δ.Ε. ΔΗΜ.Ω.Σ..

Ο ρόλος της αξιολόγησης

Ένα βασικό χαρακτηριστικό των Ωνάσειων Σχολείων είναι η συνεχής αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού. Στόχος είναι η διατήρηση υψηλών προτύπων και η συνεχής βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου. Η αξιολόγηση θα γίνεται σε δύο επίπεδα:

Τακτική αξιολόγηση: Περιλαμβάνει επισκέψεις στην τάξη, ανατροφοδότηση από μαθητές και γονείς, καθώς και αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Αυτοαξιολόγηση: Οι εκπαιδευτικοί θα ενθαρρύνονται να αξιολογούν οι ίδιοι τη διδασκαλία τους, εντοπίζοντας τα δυνατά και αδύναμα σημεία της πρακτικής τους.

Κίνητρα και επαγγελματική ανάπτυξη

Για να προσελκύσουν τους καλύτερους εκπαιδευτικούς, τα Ωνάσεια Σχολεία προσφέρουν σημαντικά κίνητρα:

Ανταγωνιστικές αμοιβές: Οι εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές από τον μέσο όρο, αντανακλώντας την απαίτηση για αριστεία.

Προοπτικές εξέλιξης: Θα παρέχονται ευκαιρίες για ανέλιξη σε διοικητικές θέσεις ή συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα του εξωτερικού.

Επιμόρφωση: Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένα σεμινάρια και συνέδρια.

πηγή: https://www.dnews.gr/

Απάντηση