Τεχνητή νοημοσύνη της DeepMind ξεπέρασαν τη βαθμολογία του μέσου χρυσού Ολυμπιονίκη

Το AlphaGeometry2 της Google DeepMind ξεπέρασε τη βαθμολογία του μέσου χρυσού μεταλλίου στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Πέρυσι είχε επιδόσεις για αργυρό μετάλλιο, τώρα ξεπέρασε το χρυσό: μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Google DeepMind πέτυχε κορυφαία βαθμολογία στα γεωμετρικά προβλήματα της Διεθνούς Μαθηματικής Ολυμπιάδας, μιας υψηλού κύρους διοργάνωσης για τους πιο ταλαντούχους μαθητές λυκείου.

Οι επιδόσεις του μοντέλου, γνωστού ως AlphaGeometry2, ξεπέρασαν τη βαθμολογία του μέσου χρυσού Ολυμπιονίκη, αναφέρει η DeepMind σε μελέτη της που έχει αναρτηθεί στο αποθετήριο arXiv.

Το AlphaGeometry2 σχεδιάστηκε να λύνει προβλήματα ευκλείδειας γεωμετρίας, ένα από τα τέσσερα πεδία της Ολυμπιάδας μαζί με τη θεωρία των αριθμών, την άλγεβρα και τη συνδυαστική. Ένα διαφορετικό μοντέλο της DeepMind, το AlphaProof, αναλαμβάνει τα μη γεωμετρικά προβλήματα του διαγωνισμού.

Αφηρημένη σκέψη

Τα δύο μαθηματικά μοντέλα έκαναν ντεμπούτο τον περασμένο Ιούλιο, όταν πέτυχαν βαθμολογία 28 στα 42 στα προβλήματα της Ολυμπιάδας, ένα πόντο λιγότερο από ό,τι απαιτείται για χρυσό μετάλλιο.

Έκτοτε, το AlphaGeometry βελτιώθηκε σημαντικά, μεταξύ άλλων με την ενσωμάτωση του Gemini, του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου της Google, παρόμοιου με το ChatGPT της OpenAI.

Εκτός από το γλωσσικό μοντέλο, το AlphaGeometry περιλαμβάνει επίσης ένα «νευρο-συμβολικό» σύστημα, το οποίο δεν διδάσκεται από παραδείγματα αλλά είναι σχεδιασμένο να ακολουθεί κανόνες αφηρημένης σκέψης.

Η νέα βερσιόν απέκτησε επίσης την ικανότητα να σκέφτεται μετακινώντας γεωμετρικά αντικείμενα, καθώς και τη δυνατότητα επίλυσης γραμμικών εξισώσεων. Στο μέλλον θα επεκταθεί στις μη γραμμικές εξισώσεις και τις ανισότητες, λέει η DeepMind.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο μοντέλο μπόρεσε να λύσει το 84% όλων των προβλημάτων γεωμετρίας που έχουν τεθεί στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα τα τελευταία 25 χρόνια, συγκριτικά με 54% για την αρχική βερσιόν του AlphaGeometry.

Επισήμως, πάντως, το μοντέλο δεν έχει συμμετάσχει στην πραγματική Μαθηματική Ολυμπιάδα. Αυτό προγραμματίζεται να γίνει στον επόμενο διαγωνισμό τον Ιούλιο στην Αυστραλία, οπότε τα προβλήματα θα παρουσιαστούν πρώτα στους φοιτητές που διαγωνίζονται και μετά στις μηχανές.

Το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα πετύχει επίσημα βαθμολογία χρυσού μεταλλίου θα κερδίσει τα 5 εκατ. δολάρια του «Βραβείου ΑΙ Μαθηματικής Ολυμπιάδας».

Το βραβείο ωστόσο προορίζεται μόνο για μοντέλα ανοιχτού κώδικα, κάτι που σημαίνει ότι η DeepMind δεν μπορεί να το διεκδικήσει.

Απάντηση