Το γλυκό που σας βοηθάει να χάσετε κιλά!

Τα γλυκά του κουταλιού, από τα κλασικά όπως το βύσσινο, το νερατζάκι, το κάστανο και το συκαλάκι μέχρι τα πιο επιτηδευμένα όπως το καρότο, το μελιτζανάκι, η ντομάτα ή το καρπούζι έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στα υπόλοιπα γλυκά. Δεν περιέχουν λιπαρά, ούτε ζωικά ούτε φυτικά!

Σχεδόν όλα τα φρούτα γίνονται γλυκό: το νεράντζι, το σταφύλι, το περγαμόντο, το πορτοκάλι, το βύσσινο, το κυδώνι, το μήλο, το σύκο, το κεράσι κλπ. Εκτός όμως από τα φρούτα, στην Ελλάδα είναι πολύ συνηθισμένο να γίνονται γλυκά του κουταλιού και λαχανικά όπως τα καρότα, το ντοματάκι, το μελιτζανάκι ή το καρπούζι!

Επιτρέπονται τα γλυκά του κουταλιού στη δίαιτα; 
Τα γλυκά του κουταλιού περιέχουν πολλή ζάχαρη, ωστόσο ακριβώς εξαιτίας της μεγάλης γλύκας τους είναι δύσκολο να φάει κανείς μεγάλη ποσότητα. Μια κουταλιά της σούπας είναι συνήθως αρκετή για να ικανοποιηθεί η επιθυμία μας για γλυκό και οι θερμίδες που θα πάρουμε από τη μία κουταλιά είναι γύρω στις 100-120 θερμίδες ενώ τα γλυκά κουταλιού από εσπεριδοειδή έχουν τις λιγότερες. Γι’ αυτό και τα συστήνουν οι διαιτολόγοι για τις φορές που θέλουμε κάτι γλυκό ενώ κάνουμε δίαιτα ή γενικότερα προσέχουμε το βάρος μας.

3 ακόμη λόγοι που τα γλυκά του κουταλιού είναι η καλύτερη επιλογή
– Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
– Παρά την επεξεργασία, εξακολουθούν να περιέχουν κάποια από τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες των φρούτων, π.χ. βιταμίνη C και β-καροτένιο, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό και ενισχύουν την άμυνά του.
– Μαζί με μισό στραγγιστό γιαούρτι, μία κουταλιά γλυκό του κουταλιού είναι το ιδανικό ελαφρύ και παραδοσιακό επιδόρπιο.

Πώς μας βοηθάει το γλυκό του κουταλιού να χάσουμε κιλά; Είναι δύο οι βασικοί λόγοι: Τα γλυκά του κουταλιού, είτε είναι φρούτα είτε λαχανικά διατηρούν τις φυτικές τους ίνες, που σημαίνει ότι προκαλούν κορεσμό και μας “χορταίνουν” πιο εύκολα από ένα άλλο γλυκό, π.χ. ένα κομμάτι τούρτα. Ο δεύτερος λόγος είναι η γλυκιά τους γεύση, όπου η ζάχαρη μαζί με τη φυσική γλυκύτητα του φρούτου, μας δυσκολεύουν να το παρακάνουμε στην ποσότητα του γλυκού του κουταλιού που θα καταναλώσουμε. Έτσι ικανοποιούμε την ανάγκη μας για γλυκό, χωρίς να πάρουμε πολλές θερμίδες.

Πηγή

Απάντηση