Ο γρίφος της ημέρας – «Τα φιτίλια» (για πολύ καλούς λύτες)

 

Έχουμε 2 φιτίλια που καίγονται ανομοιόμορφα, το καθένα σε χρόνο 60″.

(ανομοιόμορφα σημαίνει ότι αν το κόψω στη μέση ΔΕΝ παίρνω 2 φιτίλια των 30″)

Με ποιον τρόπο καίγοντας τα θα μετρήσω χρόνο 45″;

 

 

Προτάθηκε από τον Μάνο Κοθρή

6 σχόλια

  1. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΑΠΤΑΚΗ

    Ανάβω το πρώτο φιτίλι και από τις δύο άκρες. Ταυτόχρονα ανάβω το δεύτερο φιτίλι από τη μία άκρη. Το πρώτο προφανώς θα καεί εντελώς στο 1/2 της ώρας, δηλαδή 30 λεπτά, έστω και αν καίγεται ανομοιόμορφα. Μόλις καεί εντελώς, ανάβω και την άλλη άκρη του δεύτερου φιτιλιού, οπότε προφανώς το υπόλοιπο μισό κομμάτι που παραμένει άκαυστο, θα καίγεται με τον διπλάσιο ρυθμό (αφού έχουμε πλέον ανάψει και τις δύο άκρες) και άρα θα καεί σε 15 λεπτά. Έτσι έχουμε 30+15=45 λεπτά.

  2. Α. Β. Γ

    Την ίδια χρονική στιγμή ανάβουμε τις δύο άκρες του ενός φιλιού και την μία άκρη του άλλου.
    Όταν τελειώσει η καύση του πρώτου, ανάβουμε και την άλλη άκρη του δεύτερου.
    Στο τέλος της καύσης και του​ δεύτερου​ φιτιλιού, έχουν συμπληρωθεί 45 sec.

  3. Carlo de Grandi

    Ανάβουμε το ένα φυτίλι και από τα δύο άκρα του και ταυτόχρονα ανάβουμε και το άλλο από το ένα άκρο του. Όταν θα καεί ολόκληρο το πρώτο, θα έχει περάσει η μισή ώρα (δεν είναι αναγκαίο οι δύο φλόγες να συναντηθούν στη μέση) και τότε ανάβουμε από την άλλη άκρη το δεύτερο φυτίλι. Μόλις καεί ολόκληρο θα έχουν περάσει 15 λεπτά από την τελευταία μας ενέργεια και 45΄ λεπτά από την αρχική.
    Ή
    Ανάβουμε το φυτίλι α και από τις δύο μεριές, και το φυτίλι β μόνο από τη μία μεριά συγχρόνως. Τι θα συμβεί; Το φυτίλι α θα καεί σε μισή ώρα και το φυτίλι β σε μία ώρα. Ωραία, στη μισή ώρα που το φυτίλι α σβήσει ανάβω την δεύτερη μεριά του φιτιλιού β. Το φυτίλι β έχει φτάσει στη μέση γιατί έχει περάσει μισή ώρα, αν τώρα καίγεται από τις δυο μεριές θα κάνει το υπόλοιπο για να καεί 15 λεπτά. Μισή ώρα που έκανε για να φτάσει στη μέση το β και ένα τέταρτο για να καεί και από τις δύο μεριές εντελώς έχουμε 45΄ λεπτά !!!).

  4. Απόστολος Τιντινιδης

    Βήμα 1.
    Ανάβουμε το 1ο φιτίλι από τη μία μεριά και το 2ο και από τις δύο μεριές
    Βήμα 2.
    Όταν καεί το 2ο φιτίλι θα έχουν περάσει 30 λεπτά. Εκείνη τη στιγμή ανάβουμε και την 2η μεριά του 1ου φιτιλιού. Έτσι όταν καεί το 1ο φιτίλι θα έχουν περάσει άλλα 15 λεπτά δλδ συνολικά 45 λεπτά.

  5. κατερινα

    αναδιπλώνω το ένα στη μέσημια φορα (άρα χρόνος καύσης 30”) και το δεύτερο το αναδιπλώνω δύο φορές στη μεση (άρα χρόνος καύσης 15”)

  6. Μάνος Κοθρής

    Αγαπητή Κατερίνα αν αναδιπλώνω στη μέση ή στα τέσσερα δεν σημαίνει ότι παίρνω φιτίλια 30″ και 15″ αντίστοιχα, αφού καίγονται ΑΝΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ

Απάντηση