Στις 6 & 7 Απριλίου 2022 θα υλοποιηθεί το 2 Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ

Το Ελληνικό Κέντρο Επιστημών και Τεχνών (Ε.Κ.Ε.ΤΕ) σε συνεργασία με την ομάδα υποστήριξης του e-clas του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και τις  Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων) την Τετάρτη 6 Απριλίου και τη Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 στις 11:00 π.μ υλοποιεί το 2ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ, (Αριθμ. Πρωτ.: Φ16.1/ 77684/Δ2 – 30/06/2021) και τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να αφιερώσουν τις 4 τελευταίες ώρες του ωρολογίου προγράμματος  (μία ή και τις δύο ημέρες του φεστιβάλ)  για τη παρακολούθηση και συμμετοχή των μαθητών/τριών στις δράσεις του φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα είναι κοινό για όλες τις τάξεις των γυμνασίων και λυκείων  και το περιεχόμενο του φεστιβάλ είναι κατάλληλο για να το παρακολουθήσουν όλοι/ες οι μαθητές/ριες, όλοι οι εκπαιδευτικοί καθώς και όσοι ενδιαφέρονται και αγαπούν την εκπαίδευση.

Χαιρετισμό θα απευθύνει  η υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων       κ. Ζέττα Μακρή.

Οι  ομιλητές μας (Στέφανος Αρετάκης, Σταμάτιος Κριμιζής, Χρήστος Ζερεφός, Φίλιππος Τρυποσκιάδης) είναι άτομα με κορυφαίο διεθνώς επιστημονικό έργο. Στις ομιλίες και στις συνεντεύξεις τους, θα παρουσιαστούν ουσιαστικές, επίκαιρες και επιστημονικά ακριβείς γνώσεις.

Οι  εργασίες των μαθητών που μας εστάλησαν είναι περισσότερες από 120 και  περιέχουν μουσικά, θεατρικά, χορευτικά δρώμενα με πρωτότυπες σκέψεις και δημιουργίες. Μέσα από τις εργασίες αναδεικνύονται  οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι σκέφτονται, νιώθουν, προσεγγίζουν τα  προβλήματα και αλληλοεπιδρούν. Αποτελούν ακόμη μια καλή ευκαιρία διάχυσης των καλών πρακτικών που υλοποιούνται στα σχολεία της χώρας μας.

Μετά  την προβολή  των εργασιών, δίνεται η ευκαιρία σε όποιον  επιθυμεί να ασχοληθεί με την επίλυση γρίφων, ακόμη  και αν δεν είναι μαθητής. Οι γρίφοι είναι ταξινομημένοι κατά τάξη και σε  κάθε τάξη υπάρχει τράπεζα θεμάτων, μέσα από την οποία θα γίνεται τυχαία  η επιλογή των ασκήσεων για τον κάθε συμμετέχοντα. Όποιος επιθυμεί  να διαγωνιστεί, θα μπορεί να επιλέξει τον σύνδεσμο που θα τον οδηγεί σε περιβάλλον επίλυσης και ακολουθώντας  τις οδηγίες οι οποίες δίνονται αναλυτικά, να ολοκληρώσει  τις ασκήσεις.  Όσοι από  τους συμμετέχοντες  στην επίλυση γρίφων συγκεντρώσουν βαθμολογία μεγαλύτερη του 20 , θα μπορούν να λάβουν αριστείο διάκρισης..

Προσβασιμότητα και ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι

Το ανωτέρω Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Επομένως όποιος/α επιθυμεί να το παρακολουθήσει  χρειάζεται  να συνδεθεί στο διαδίκτυο με   ένα ηλεκτρονικό μέσο στο οποίο θα είναι εγκατεστημένο το YouTube.

Όλοι οι σύνδεσμοι θα ενεργοποιηθούν  τις ημέρες διεξαγωγής του φεστιβάλ και βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ekete.grΓια να ειδοποιηθείτε από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube (http://bitly.ws/caG7)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Ο σύνδεσμος της ζωντανής ροής της 1ης ημέρας (Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 στις 11:00 π.μ) είναι: https://bit.ly/fest6-4-22

Ο σύνδεσμός της ζωντανής ροής της 2ης ημέρας (Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 στις 11:00 π.μ) είναι:  https://bit.ly/fest7-4-22

Σύνδεσμος γρίφων Γ’ Λυκείου: https://bit.ly/CLyk22

Σύνδεσμος γρίφων Β’ Λυκείου: https://bit.ly/BLyk22

Σύνδεσμος γρίφων Α’ Λυκείου: https://bit.ly/ALyk22

Σύνδεσμος γρίφων Γ’ Γυμνασίου: https://bit.ly/CGym22

Σύνδεσμος γρίφων Β’ Γυμνασίου: https://bit.ly/BGym22

Σύνδεσμος γρίφων Α’ Γυμνασίου: https://bit.ly/AGym22

Πρόγραμμα του 2ου Πανελλήνιου Διαδικτυακού Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 11:00 π.μ.

 • Έναρξη από τον κ. Κωνσταντίνο Μπουραζάνα.
 • Χαιρετισμός από την υφυπουργό Παιδείας & θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή
 • Συνέντευξη του ακαδημαϊκού – διαστημικού επιστήμονα κ. Σταμάτιου Κριμιζή
 • Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών κ Χρήστου Ζερεφού με θέμα: Η Κλιματική Κρίση.
 • Ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Τορόντο κ. Στέφανου Αρετάκη με θέμα: Παρατηρώντας τις Μαύρες Τρύπες με Μαθηματικά
 • Παρουσίαση εργασιών μαθητών/τριων
 • Επίλυση Γρίφων: Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή για όλες τις τάξεις από τις 12:00 έως 15:00

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 11:00 π.μ.

 • Έναρξη από τον κ. Κωνσταντίνο Μπουραζάνα.
 • Συνέντευξη του ακαδημαϊκού – διαστημικού επιστήμονα κ. Σταμάτιου Κριμιζή
 • Ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Φίλλιπο Τρυποσκιάδη με θέμα : Μαθηματικά και Ιατρική
 • Παρουσίαση εργασιών μαθητών/τριων
 • Επίλυση Γρίφων: Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή για όλες τις τάξεις από τις 12:00 έως 15:00

Ελληνικό Κέντρο Επιστημών και Τεχνών – (E.K.E.TE.)

ekete.gr