Ένα ιδιαιτέρως διαφωτιστικό σχόλιο για τα απρόσμενα (;) αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι: «Το να ψεύδεται κανείς είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι, όμως το να λέει ψέματα στον εαυτό του είναι ακόμη πιο επικίνδυνο επειδή θέτει οικειοθελώς τον εαυτό του εκτός πραγματικότητας, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο».
Αυτό ισχύει όχι μόνο για τα μεμονωμένα άτομα αλλά και για τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν ή κατέχουν την εξουσία.
Ο παραπάνω γενικός κανόνας -η φράση στα εισαγωγικά- βρίσκεται στη συνέντευξη του κορυφαίου Αμερικανού βιοανθρωπολόγου Ρόμπερτ Τρίβερς, την οποία παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα.
Η συνέντευξη συνοψίζει ικανοποιητικά τα βασικά συμπεράσματα των πρόσφατων επιστημονικών ερευνών σχετικά με τη ζωική εξαπάτηση και την ανθρώπινη αυτοεξαπάτηση.
Οι μελέτες αυτές περιγράφουν τον άνθρωπο ως τον τέλειο ψεύτη, ικανό να εξαπατά όχι μόνο τους συνανθρώπους του αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.
Γιατί όμως το ανθρώπινο είδος, παρά την ανεπτυγμένη νοημοσύνη και τις μοναδικές γλωσσικές του ικανότητες, είναι πρωταθλητής στην αυτοεξαπάτηση;
Η αποτυχία όλων των μέχρι σήμερα μηχανών ανίχνευσης του ψεύδους οφείλεται στο αντιδιαισθητικό γεγονός ότι: το να ψεύδεται κάποιος είναι μια πολύ πιο σύνθετη και απαιτητική νοητική διεργασία από το να λέει την αλήθεια.
Όμως εκεί που οι παραδοσιακές προσεγγίσεις αποτυγχάνουν, οι πιο πρόσφατες τεχνολογίες «ανάγνωσης» του ανθρώπινου εγκεφάλου -μέσω π.χ. λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας- ενδέχεται να αποδειχτούν πολύ πιο αποτελεσματικές.
Kάθε άνθρωπος φαίνεται πως έχει την εγγενή τάση ή ανάγκη να πιστεύει ότι είναι πιο όμορφος, πιο έξυπνος, πιο ευαίσθητος, πιο εργατικός ή πιο αποτελεσματικός από τους άλλους.