Μυαλά που “δουλεύουν’’ στο κόκκινο…

Μυαλά που “δουλεύουν’’ στο κόκκινο…

Το 1988, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μπάρι Λέβινσον γύρισε την δραματική ταινία «ο άνθρωπος της Bpox/te>(ht^s://vvvw.youtube.com/watch?v=mlNwXuHUA8l) Ένας από τους χαρακτήρες του έργου .που τον υποδύεται ο Ντάστιν Χόφμαν παρ ότι αυτιστικός κάνει θαύματα με τον μυαλό του ,εκτελώντας εν ριπή οφθαλμού πολύπλοκους νοερούς υπολογισμούς .

0 χαρακτήρας του έργου βασίστηκε σε υπαρκτά πρόσωπα.Στους αυτιστικούς διδύμους Τζων και Μάικλ.Την ιστορία τους μας διηγείται γλαφυρότατα ο διάσημος νευρολόγος Όλιβερ Σακς στο βιβλίο του (ιδανικό καλοκαιρινό ανάγνωσμα) «Ο άνθρωπος που μπέρδεψε την γυναίκα του με ένα καπέλο»

. Το βιβλίο έχει σαν σημείο αναφοράς ιστορίες ανθρώπων που πάσχουν από περίεργες εκτροπές της αντίληψης και της νόησης.

Η ιστορία που μας ενδιαφέρει λαμβάνει χώρα το 1966, όταν τα δυο δίδυμα αδέλφια ο Τζων και ο Μάικλ ήταν 26 χρονών.Από τα 7 τους χρόνια ζουν σε ψυχιατρεία με διαγνώσεις που κυμαίνονται από σοβαρά καθυστερημένοι ως αυτιστικοί και ψυχωτικοί.  Έγιναν γνωστοί χάρη στην ικανότητα τους να λένε αμέσως π μέρα της εβδομάδας έπεφτε μια ημερομηνία στο παρελθόν, (κάτι… που δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται, δείτε εδώ πως θα το κάνετε σε μικρότερη κλίμακα). Μοναδική όσο και ανεξήγητη όμως, υπήρξε η σχέση των δυο αδελφών με τους πρώτους αριθμούς Εξηγούμαι

Ο Σακς λοιπόν ως κλινικός ψυχολόγος παρατήρησε ότι είχαν ιδιαίτερη αδυναμία σε ένα παιχνίδι που έπαιζαν οι δυο τους Ο ένας από τους δυο αδελφούς ο Τζων έλεγε έναν εξαψήφιο αριθμό Ο Μάικλ άκουγε τον αριθμό, κουνούσε το κεφάλι του και σκεφτόταν για λίγο Ύστερα αυτός.με τη σειρά του, έλεγε ένα άλλο εξαψήφιο αριθμό και τώρα ήταν η σειρά του Τζων να τον δεχτεί και να απαντήσει με ένα νέο αριθμό.Ο Σακς κρυφάκουσε και σημείωσε τους αριθμούς που έλεγαν Επέστρεψε σπίτι και έψαξε σε ένα βιβλίο μαθηματικών μήπως και καταφέρει να βρει τη σχέση που είχαν αυτοί, να καταλάβει το παιχνίδι τους.Το προαίσθημα που είχε δεν άργησε να επιβεβαιωθεί.Ήταν όλοι τους πρώτοι αριθμοί (πρώτοι λέγονται οι αριθμοί που διαιρούνται μόνο με τον εαυτό τους και τη μονάδα όπως το 13, το 29 κλπ.)Ι

Την επόμενη μέρα τους βρήκε πάλι να παίζουν το ίδιο παιχνίδι.Κάθισε κοντά τους και, με το βιβλίο στο χέρι, ρίσκαρε να συμμετάσχει. λέγοντας τους έναν επταψήφιο αριθμό. Γύρισαν και  οι δυο έκπληκτοι προς το μέρος του. υστέρα ξαφνικά σώπασαν με ένα ύφος έντονης συγκέντρωσης Υπήρξε μία μικρά παύση και  ύστερα ξαφνικά, ταυτόχρονα άρχισαν και οι δύο να χομογελούν. Είχαν, μετά από κάποια αφάνταστη εσωτερική διαδικασία ελέγχου, αντιληφθεί ότι ο υποψήφιος αριθμός του Σακς ήταν πρώτος και  αυτό τούς χαροποίησε διπλά αφενός γιατί δεν είχαν συνάντησα ξανά τον αριθμό και αφετέρου γιατί αποκτούσαν νέο σύντροφο στο παιχνίδι τους. Οι δίδυμοι τραβήχτηκαν ελαφρά  κάνοντας χώρο στον Σακς , σημάδι ότι τον αποδέχονταν στο παιχνίδι τους. Στην συνέχει α ο Τζων, που πάντα άρχιζε πρώτος. σκέφτηκε για αρκετή ώρα – τουλάχιστον πέντε λεπτά – και  είπε ένα αριθμό εννιά ψηφίων. Και ύστερα από ανάλογο χρόνο, ο δίδυμος του. απάντησε με ένα ανάλογο αριθμό. Κατόπιν ο Σακς με σύμβουλο το βιβλίο του έδωσε και αυτό έναν αριθμό και η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι που οι δίδυμοι άρχισαν να εκφωνούν αριθμούς που ξέφευγαν από τα όρια του βιβλίου Ο Σακς χαρακτηριστικά ανέφερε  ότι  “μια ώρα αργότερα τα δυο αδέρφια αντάλλασσαν εικοσαψήφιους πρώτους”. Το εκπληκτικό είναι on οι πρώτοι αριθμοί παραμένουν μυστήριο για τους μαθηματικούς,δεν ξέρουν ούτε πως κατανέμονται ούτε έχουν βρει  έναν ικανοποιητικό τρόπο από πλευράς πλήθους υπολογισμών να ελέγχουν πότε ‘ενας αριθμός είναι  πρώτος.Τα δυο αδέρφια  χωρίς να τους το έχει διδάξει κανένας το έκαναν και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα. Αν δεν ήταν αυτιστικοί ίσως να μας αποκάλυπταν τα μυστικά τους,όπως το έκανε ο Ντάνιελ Τάμετ ένας Βρετανός με ανάλογες δυνατιότητες στην ομιλία του στο TED.

 

Κάτω δεξιό στο μενού γυρίστε το στους ελληνικούς υπότιτλους

 

 

πηγή

Απάντηση