Πώς θα τα καταφέρεις να έχεις καλύτερους βαθμούς στο σχολείο;
Άραγε, το μόνο που χρειάζεται είναι παραπάνω ώρες διάβασμα ή ισχύει και το «καλύτερα προγραμματισμένος = κερδισμένος»;
ΜΕΡΟΣ 1ο: Πριν από το σχολείο
-
Να κοιµάσαι καλά το βράδυ. Τουλάχιστον 8 ώρες είναι απαραίτητες. Αυτό σηµαίνει ότι, αν πρέπει να ξυπνήσεις στις 7 το πρωί, δεν ξενυχτάς µέχρι τις 12.30 το προηγούµενο βράδυ… Ακόµη και αν υπάρχει κάτι σπουδαίο που θέλεις να δεις στην τηλεόραση, δες το από το Ίντερνετ την εποµένη. Έτσι, δε θα κοιµάσαι στην τάξη… Εξάλλου, δε χάθηκε ο κόσµος αν χάσεις µια εκποµπή.
2. Τακτοποίησε τα ρούχα σου αποβραδίς. Κερδίζεις πολύτιµο χρόνο. Ακούγεται χαζό, αλλά δεν είναι. Το πρωί το µυαλό είναι καθαρό, οπότε το φυλάς για επανάληψη και µια τελευταία µατιά στα γραπτά σου. Ή τρως µε την ησυχία σου πρωινό. Ενώ για τα ρούχα δε χρειάζεται πολύ µυαλό. Είναι διασκεδαστικό να ταιριάζεις χρώµατα και τη διασκέδαση την κρατάµε για το βράδυ…
3. Να τρως κανονικό πρωινό. Όχι ένα κρουασανάκι και µια γουλιά γάλα, αλλά δηµητριακά, ψωµοτύρι, αληθινό χυµό, φρούτα, αυγά, κέικ κ.τ.λ. Τέτοιες τροφές δίνουν ενέργεια για όλη την ηµέρα, το στοµάχι δε γουργουρίζει για να σε αποσπά και έτσι θα µπορείς να συγκεντρώνεσαι.
ΜΕΡΟΣ 2ο: Στο σχολείο
-
Μη µιλάς στους διπλανούς σου την ώρα του µαθήµατος. Τουλάχιστον µη µιλάς συνέχεια… Κουράζει τους δασκάλους, τους εκνευρίζει και µπορεί να έχεις κακά ξεµπερδέµατα. Επιπλέον, θα δεις ότι, αν προσέχεις αυτά που λέει η δασκάλα, όσοκι αν είναι βαρετά καµιά φορά, θα καταλαβαίνεις καλύτερα το µάθηµα και θα κάνεις ευκολότερα τη δουλειά που σας βάζει για το σπίτι.
2. Αν προβλέπεται χρόνος µελέτης στο σχολείο, µην τον αφήνεις να πάει χαµένος! Καθώς έχεις φρέσκια την ύλη στο µυαλό σου, θα κάνεις εύκολα και γρήγορα τις ασκήσεις για τη γλώσσα ή τα µαθηµατικά και θα σου µείνει χρόνος για άλλα πράγµατα όταν επιστρέψεις στο σπίτι.
3. Φάε κάτι ελαφρύ στο ενδιάµεσο. Ένα µήλο ή δύο µανταρινάκια. Θα σε βοηθήσουν να ανεβάσεις τους βαθµούς σου – καθώς είναι ελαφρές τροφές µε βιταµίνες και δε σε νυστάζουν. Αντίθετα, αν φας ένα σακούλι πατατάκια, γαριδάκια, µπισκότα, κρουασάν ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, και τα λεφτά σου θα ξοδέψεις, και δε θα συγκεντρώνεσαι στο µάθηµα.
4. Κράτα σηµειώσεις στο πρόχειρο. Αν έχεις προσέξει, τα παιδιά που βλέπεις να σηµειώνουν στο τετράδιό τους ξέρουν µετά τις δουλειές που έχουν να κάνουν, αλλά και τις απαντήσεις στις ερωτήσεις του δασκάλου. Αυτοί είναι συνήθως ανάµεσα στους πρώτους που σηκώνουν το χέρι. Με µια µατιά στο σηµειωµατάριό τους έχουν βρει τις απαντήσεις!
5. Μη φοβάσαι να σηκώσεις το χέρι για να απαντήσεις στις ερωτήσεις των δασκάλων. Ακόµη και λάθος να είναι µια απάντηση, δε χάθηκε ο κόσµος. Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους και από αυτά µαθαίνουµε. Επιπλέον, οι διορθώσεις και οι σωστές απαντήσεις εντυπώνονται για πάντα στο µυαλό µας.
6. ∆ιατήρησε την ψυχραιµία σου όταν σε σηκώνουν στο µάθηµα ή γράφεις διαγώνισµα. Σκέψου πως κανένας δε θα σου πάρει το κεφάλι για µερικά λάθη. Όταν συγκεντρωθείς, όταν το µυαλό λειτουργεί χωρίς φόβο, όλο και κάτι σωστό θα γράψεις ή θα πεις. Ενώ, αν αφεθείς και «τα χάσεις», ε, τότε θα χάσεις.
ΜΕΡΟΣ 3ο: Μετά το σχολείο
-
Πήγαινε κατευθείαν στο σπίτι. Μη χαζεύεις στο δρόµο, ώστε να έχεις περισσότερη ώρα για τους φίλους σου το απόγευµα.
2. Βρες το χώρο σου. ∆ιάλεξε για τη µελέτη ένα ήσυχο και αποµονωµένο σηµείο του σπιτιού, όπου δε συµβαίνουν πράγµατα που διασπούν την προσοχή σου.
3. ∆ιάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η µελέτη γίνεται πιο παραγωγική αν συνοδεύεται από µουσική. Φρόντισε µόνο να µην είναι δυνατή ούτε το είδος που σε ξεσηκώνει να χορέψεις!
4. Πάρε ένα µπολ µε ξηρούς καρπούς δίπλα σου, ώστε να µη σηκωθείς αµέσως µόλις σε πιάσει πείνα. Αµύγδαλα, καρύδια, φουντούκια και σταφίδες βοηθάνε στο διάβασµα. Ή φάε ένα φρούτο και κάνα καροτάκι ώσπου να ’ρθει ξανά η ώρα του φαγητού. Ένας γενικός κανόνας για όλες τις ώρες: Απόφυγε τα γλυκά και τις ζάχαρες, που δεν προσφέρουν πολλά στον οργανισµό. Κράτησέ τα για να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου, π.χ. όταν πάρεις έναν πολύ καλό βαθµό!
5. Βάλε σε τάξη τις υποχρεώσεις σου για την επόµενη µέρα και µη χασοµεράς µετρώντας και ξαναµετρώντας, π.χ., πόσο πολλά προβλήµατα σας έχουν βάλει. Ξεκίνα αµέσως να λύνεις. Έτσι θα λιγοστέψουν!
6. Αν έχεις κενά από τα παλιά, µην απελπίζεσαι. Κάνε κάθε µέρα λίγα από τα παλιά, µαζί µε τα καινούργια. Θα δεις πόσο πιο εύκολα θα καλύψεις ολόκληρη την ύλη.
7. ∆οκίµασε µήπως παρέα µε έναν φίλο ή φίλη από την τάξη σου διαβάζετε -διαβάζετε, λέµε, όχι διασκεδάζετε- καλύτερα. Μπορείτε να ανταλλάξετε σηµειώσεις, να εξετάσετε και να διορθώνετε ο ένας τον άλλο.
8. Απόκτησε σιγά-σιγά την καλή συνήθεια να ρίχνεις µια µατιά στις επόµενες σελίδες των βιβλίων σου. ∆ε χρειάζεται να ξοδεύεις πολύ χρόνο. Είναι αρκετά τα 10-15 λεπτά για να πάρεις µια ιδέα από το παρακάτω µάθηµα. Αν µάλιστα προσέχεις δασκάλους και καθηγητές στην παράδοση, θα διαπιστώσεις ότι σε λιγότερο χρόνο θα τα µαθαίνεις όλα τέλεια. Με δυο λόγια: Οι επαναλήψεις µειώνουν σηµαντικά τον συνολικό χρόνο µελέτης.
9. Έχεις ακούσει για το νόµο του Μέρφι, που λέει ότι, αν κάτι µπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά; Γι’ αυτό µην πηγαίνεις ποτέ στο σχολείο εντελώς αδιάβαστος και αδικαιολόγητος. Σύµφωνα µε το νόµο του Μέρφι, θα είναι η άτυχή σου µέρα που θα σε σηκώσουν στο µάθηµα ή θα γράψετε διαγώνισµα…
10. Τελείωσες µε τα µαθήµατα; Τότε µπορείς να αρχίσεις τα τηλέφωνα, να παίξεις βιντεοπαιχνίδια, να έρθουν οι φίλοι σου ή να πας εσύ να παίξετε, να κάνεις γυµναστική, να παρακολουθήσεις τις δραστηριότητές σου και λοιπά, και λοιπά. Μη σέρνεσαι στους καναπέδες, µην τρως και ξανατρώς και κάνε και καµιά δουλειά στο σπίτι… Υπάρχουν χιλιάδες πράγµατα να διαλέξεις να κάνεις χωρίς να βαριέσαι, ώσπου να ετοιµάσεις τα ρούχα σου για την εποµένη και να πας για ύπνο.
ΜΕΡΟΣ 4ο: Εργασίες, κατασκευές…
-
Αν έχεις αναλάβει να κάνεις µια εργασία και δυσκολεύεσαι, ζήτησε τη βοήθεια της δασκάλας ή του καθηγητή σου. Θα είναι µια ευχάριστη έκπληξη και για εκείνον ή εκείνη να δουν ότι ενδιαφέρεσαι πραγµατικά.
2. Όταν έχεις περιθώριο, π.χ. µιας εβδοµάδας, µην περιµένεις την τελευταία στιγµή να κάνεις τις υποχρεώσεις σου. Υπολόγισε πόσο χρόνο θα χρειαστείς και οργανώσου! Μοίρασε το χρόνο µέσα στη βδοµάδα και αφιέρωσε, π.χ., 20-30 λεπτά κάθε µέρα. Έτσι, όλα θα γίνουν ευκολότερα και θα προλάβεις να παραδώσεις την εργασία εγκαίρως, χωρίς βιασύνες και προχειρότητες που τσαπατσουλιάζουν το αποτέλεσµα.
3. Το ∆ιαδίκτυο έχει θησαυρούς και τόνους πληροφοριών. Ψάξε, ψάξε, κάτι θα βρεις για να κάνεις την εργασία σου πιο ενδιαφέρουσα για σένα και αυτούς που θα σε βαθµολογήσουν.
4. Η καλή συµπεριφορά, η ευγένεια, η συνεργασία και η φιλικότητα κερδίζουν τις εντυπώσεις και µετράνε επίσης στην προσπάθεια για καλύτερους βαθµούς.
5. Μην αντιγράφεις, µην κλέβεις απ’ τους διπλανούς, µην κάνεις απατεωνιές. Όχι µόνο δε µαθαίνεις τίποτα έτσι, αλλά περνάς και µεγάλες αγωνίες και ζεις µε το φόβο να αποκαλυφθείς και να ντροπιαστείς. Και τότε θα είναι ακόµη δυσκολότερο να βελτιώσεις τους βαθµούς και τη θέση σου στην τάξη.
6. Αν έχεις κάποιο πρόβληµα, πες το στον δάσκαλό σου. ∆ε χρειάζεται να φοβάσαι ούτε να ντρέπεσαι! ∆άσκαλοι και καθηγητές είναι εκεί για να βοηθάνε και θέλουν να βοηθάνε τους µαθητές τους όποτε χρειάζεται
Πηγή: Φάνης Θεοφάνους – kathimerini