Πώς θα είναι η κοινωνία μας το 2035;

Πώς θα είναι η κοινωνία μας το 2035;

Όταν τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας φτάσουν -και ξεπεράσουν- το 1GB το δευτερόλεπτο (1GB/s) πόσο θα αλλάξει ο κόσμος; Η συγκεκριμένη ερώτηση απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους της παγκόσμιας βιομηχανίας. Ο λόγος είναι απλός. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε τις αλλαγές που θα φέρει μια τέτοια εξέλιξη στο μέλλον τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε σε αυτό.

O καθηγητής Gerhard Fettweis που εδρεύει στο πανεπιστήμιο της Δρέσδης για λογαριασμό της Vodafone έχει ήδη μια πολύ καλή εικόνα για το πώς οι αλλαγές στη συνδεσιμότητα θα επηρεάσουν την κοινωνία και τις εξελίξεις που έρχονται.

Με κάθε νέο άλμα στην ταχύτητα συνδεσιμότητας, μια νέα καινοτομία θα εμφανίζεται. Θα φτάσουμε σύντομα στο σημείο που η αποστολή μια ταινίας σε υψηλή ανάλυση θα είναι δυνατή μέσω ενός απλού email. Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρίες θα πρέπει να εξελιχθούν προσφέροντας όλο και καλύτερες υπηρεσίες.

Οι νέες ταχύτητες μπορούν να βρουν πολλές εφαρμογές.

Ενδεικτικά:

  1. Ενίσχυση τεχνολογιών που ήδη υπάρχουν. Για παράδειγμα, η αποστολή μεγάλων σε όγκο και ανάλυση αρχείων θα είναι μια τυπική διαδικασία.
  2. Σε περιπτώσεις που η καλύτερη τεχνολογία νικάει. Η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να βρει έδαφος στο gaming.
  3. Σε περιπτώσεις που η τεχνολογία θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο. Ένα καλό παράδειγμα είναι αυτό του πυροτεχνουργού που θα μπορεί να αντικατασταθεί πλήρως από ένα ρομπότ.
  4. Δημιουργία νέων τεχνολογιών.

Παράλληλα η επανάσταση στη ταχύτητα επιφέρει οφέλη τα οποία συνοψίζονται σε: καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, καλύτερη εκπαίδευση, αυξημένη ασφάλεια, θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και νέες θέσεις εργασίας.

Τα οφέλη αυτά θα έχουν τελικά συσσωρευτικές θετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ των χωρών, όπως έχει ήδη αναφερθεί σε πολλές μελέτες.

Το βασικότερο ζήτημα που προκύπτει πάντα μετά από ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις είναι αυτό της ασφάλειας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Ο κ. G.F. πιστεύει πως μεγάλο μέρος της λύσης βρίσκεται στην παιδεία της χρήσης του διαδικτύου, την οποία ορίζει ως διαδικτυακή ωριμότητα. Ευτυχώς το θέμα είναι υψίστης προτεραιότητας για τη Vodafone και λαμβάνονται ήδη προσεχτικά βήματα ώστε το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων να παραμείνει απόρρητο.

Όσο κι αν οι εξελίξεις αυτές φαίνονται εντυπωσιακές δεν είναι παρά ένα από τα πολλά βήματα που θα ακολουθήσουν. Τα Gigabit είναι απλά ένας σταθμός του ταξιδιού της συνδεσιμότητας. Ο κ. G.F. προβλέπει πως μέχρι το 2035 θα έχουμε ενσύρματες και ασύρματες συνδέσεις με ταχύτητες της τάξης των Terabit.

Οπότε μην μένετε πίσω στις εξελίξεις, μπείτε στο site της Vodafone και ενημερωθείτε για όλες τις αλλαγές που μπορεί να φέρει η κοινωνία του Gigabit στην καθημερινότητά μας.

πηγή

Attachments

Απάντηση