Πώς θα γίνει η άθληση πιο αποτελεσματική
Μασώντας τσίχλα ενώ περπατάτε μπορείτε να αυξήσετε τον καρδιακό ρυθμό και τη δαπάνη ενέργειας, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που παρουσιάζεται σήμερα στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (23-26 Μαΐου), στη Βιέννη.
Αν και πολλές μελέτες έχουν στο παρελθόν εξετάσει τη επίδραση της μάσησης τσίχλας στις σωματικές λειτουργίες σε κατάσταση ηρεμίας, κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε αναλύσει τις επιδράσεις στο σώμα όταν περπατάμε.
Οι ερευνητές της Σχολής Επιστημών της Άθλησης του Πανεπιστημίου Waseda στο Τόκυο, με επικεφαλής τον Δρ Γιουκα Χαμαντα, έθεσαν υπό ιατρική παρακολουθηση 46 άνδρες και γυναίκες, 21-69 ετών που είχαν λάβει μέρος σε δύο μελέτες. Στην πρώτη, τα άτομα έλαβαν δύο τσίχλες να μασήσουν ενώ περπατούσαν σε κανονικό ρυθμό για 15 λεπτά, μετά από μια ώρα ξεκούρασης. Στη δεύτερη μελέτη, οι συμμετέχοντες πήραν τις τσίχλες σε μορφή σκόνης, δηλαδή δεν χρειάστηκε να μασήσουν.
Οι επιστήμονες και στα δύο σκέλη των μελετών, μετρούσαν τον καρδιακό παλμό των εθελοντών κατά τη βάδιση, την απόσταση που διένυαν και τον ρυθμό βηματισμού. Επίσης, υπολογίστηκε η συνολική δαπάνη ενέργειας κατά τη βάδιση.
Από την αξιολόγηση των στοιχείων προέκυψε ότι, ο μέσος καρδιακό ρυθμός κατά το περπάτημα και η αλλαγή στον καρδιακό ρυθμό από την φάση ηρεμίας στη φάση της δραστηριοποίησης, ήταν σημαντικά υψηλότερα όταν τα άτομα είχαν μασήσει τσίχλα.
Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία βάσει φύλου και ηλικίας, χωρίζοντας το δείγμα σε άνδρες και γυναίκες, νέους και μεσήλικες παρατήρησαν ότι: άνδρες και γυναίκες όταν είχαν μασήσει τσίχλα είχαν σημαντικά μεγαλύτερο μέσο καρδιακό ρυθμό ενώ περπατούσαν. Αλλά οι άνδρες είχαν επίσης και σημαντική αύξηση ως προς την απόσταση που είχαν διανύσει αλλά και την ταχύτητα βαδίσματος.
Επίσης, οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι εθελοντές είχαν σημαντικά υψηλότερο καρδιακό ρυθμό όταν περπατούσαν μασώντας τσίχλα.
«Η μάσηση τσίχλας κατά τη βάδιση επηρεάζει μια σειρά σωματικών λειτουργιών σε άνδρες και γυναίκες, όλων των ηλικιών. Η μελέτη μας δείχνει ότι επίσης αυξάνει τη διανυόμενη απόσταση και τη δαπάνη ενέργειας σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες, συγκεκριμένα», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.