Νέα αντικαρκινική θεραπεία αφήνει ανέπαφα τα υγιή κύτταρα
Μια αποτελεσματική αντικαρκινική θεραπεία που καταστρέφει πλήρως τα καρκινικά κύτταρα χωρίς όμως να κάνει κακό στα υγιή μπορεί σύντομα να είναι στη διάθεση των γιατρών.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Clinical Cancer Research, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Καρντιφ κατάφερε επιτυχώς να «εκπαιδεύσει» έναν ιό του αναπνευστικού συστήματος από την οικογένεια των αδενοϊών που αναγνωρίζει και καταστρέφει εντελώς τον καρκίνο των ωοθηκών χωρίς να μολύνει τα υγιή κύτταρα.
Ο αναπρογραμματισμένος ιός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση άλλων καρκίνων, όπως του μαστού, του παγκρέατος, του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας.
«Οι αναπρογραμματισμένοι ιοί ήδη χρησιμοποιούνται στις γονιδιακές θεραπείες για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, αφού μπορούν να εκπαιδευτούν και από απειλή για την υγεία να γίνουν σωτήριοι παράγοντες», εξηγεί ο Δρ Αλαν Παρκερ από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου.
Και συμπληρώνει ότι «στη θεραπεία του καρκίνου, μέχρι σήμερα, οι αναπρογραμματισμένοι ιοί δεν είχαν καταφέρει να αναγνωρίσουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα και έτσι επηρέαζαν και τα υγιή, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών. Εμείς πήραμε έναν γνωστό και καλά μελετημένο ιό και τον σχεδιάσαμε εξ αρχής ώστε να μην προσδένεται στα μη καρκινικά κύτταρα αλλά να αναζητά μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, την αvβ6 ιντεγκρίνη, η οποία είναι μοναδική σε συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα, και να εισβάλλει σε αυτά. Βάλε λοιπόν τον αναπρογραμματισμένο ιό στον καρκίνο των ωοθηκών, όπου επιτέλεσε με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα την αποστολή του».
Συγκεκριμένα, όταν ο ιός μπήκε στο καρκινικό κύτταρο χρησιμοποίησε τον κυτταρικό μηχανισμό για να πολλαπλασιαστεί και έτσι να κάνει το κύτταρο να εκραγεί και να καταστραφεί. Τα αντίγραφα του ιού προσδέθηκαν στη συνέχεια στα γειτονικά καρκινικά κύτταρα και επαναλαμβανόμενη διαρκώς αυτή η διαδικασία τελικά ο καρκινικός όγκος καταστράφηκε.
Παράλληλα, ο ιός ενεργοποίησε το ανοσοποιητικό σύστημα για την καλύτερη αναγνώριση και καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
Περαιτέρω βελτιστοποίηση του ιικού DNA μπορεί να ωθήσει τον ιό να αποτελέσει τη βάση για αντικαρκινικές θεραπείες, όπως τα αντισώματα, ειδικά στο στάδιο της «μόλυνσης» των καρκινικών κυττάρων και έτσι ο καρκίνος να μετατραπεί σε ένα «εργοστάσιο» παραγωγής δραστικών ουσιών για την αυτοκαταστροφή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη έγινε σε εργαστηριακές συνθήκες χρησιμοποιώντας ποντίκια με καρκίνο των ωοθηκών. Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι εφαρμόσουν τη θεραπευτική τακτική σε άλλους καρκίνους με προοπτική σχεδιασμού μιας κλινικής δοκιμής την προσεχή πενταετία.