Πόσο νερό χρειάζεται ο οργανισμός μας;
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και όλου του έτους, το σώμα μας έχει ανάγκη από ενυδάτωση. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό.
Αλλά η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζει πόση ποσότητα νερού είναι αναγκαία καθημερινά για να διατηρούμαστε υγιείς.
Και δυστυχώς η απάντηση δεν είναι απλή.
«Είναι δύσκολο να βρούμε την ακριβή ποσότητα επειδή αυτή μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με την ηλικία, το τόπο κατοικίας, την υγρασία, τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, αν κάποιος είναι άνδρας ή γυναίκα, αν κάνει καθιστική ζωή ή γυμνάζεται», εξηγεί η Ιλις Σαπιρο, διαιτολόγος-διατροφολόγος στη Νέα Υόρκη.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το νερό διατηρεί τον εγκέφαλο και το σώμα υγιή, μεταφέροντας θρεπτικά συστατικά σε όλο τον οργανισμό, συντελώντας στην αποβολή των «απορριμάτων», ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του σώματος και διατηρώντας λειτουργικά τα κύτταρα.
Αν και η συνολική περιεκτικότητα του ανθρωπίνου σώματος σε νερό διαφέρει ανάλογα το φύλο και την ηλικία, κατά μέσο όρο κυμαίνεται από 55% έως και 75%.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο Διατροφής του Ινστιτούτου Ιατρικής των ΗΠΑ η υγιής ισορροπία νερού σε ενήλικες άνδρες είναι περίπου 3,7 λίτρα ημερησίως και στις γυναίκες 2,7 λίτρα.
Αλλά η κατανάλωση νερού δεν είναι μόνος τρόπος για να μένει κανείς ενυδατωμένος. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντλούν το 20% του νερού που χρειάζονται από τις τροφές.
«Ο εγκέφαλος είναι αυτός που ρυθμίζει και μάλιστα πολύ καλά τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό. Και αν αναλογιστούμε την περίπτωση της θερμοπληξίας θα δούμε ότι τα θύματα αγνόησαν τα σήματα του εγκεφάλου για νερό ή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν λόγω σωματικής κόπωσης ή ακόμα γιατί δεν είχαν πρόσβαση σε νερό», εξηγεί ο Δρ Μάικλ Σάιρ, γιατρός ΤΕΠ στο Ιατρικό Κέντρο Harborview του Σιατλ.
Η αφυδάτωση μπορεί να ξεκινήσει εντός λίγων ωρών βαριάς σωματικής κόπωσης ή υπερθέρμανσης του περιβάλλοντος. Συχνά δεν δίνει ισχυρές ενδείξεις και όταν το άτομο φτάσει πια να διψάσει έχει ήδη ανατραπεί η φυσιολογική αναλογία του νερού στον οργανισμό του.
Η αφυδάτωση εκδηλώνεται με συμπτώματα, όπως η κόπωση, η κεφαλαλγία, η ζαλάδα, η υπνηλία και η ξηροστομία. Ενώ ενδεικτικό είναι και το χρώμα των ούρων. Όσο πιο διαυγές τόσο πιο ενυδατωμένο είναι το άτομο.
Πάντως, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου συγκεκριμένα φάρμακα αλλά και παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η καρδιακή νόσος, που επηρεάζουν την αναγκαία ποσότητα νερού για τον κάθε άνθρωπο.
«Τα φάρμακα για την υπέρταση αλλά και άλλα είναι διουρητικά, άρα συντελούν σε αποβολή περισσότερων υγρών από το σώμα. Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις οι άνθρωποι θα πρέπει να συζητούν με τον θεράποντα ιατρό τους για την αναγκαία ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουν καθημερινά ώστε να είναι πάντα ενυδατωμένοι», σημειώνει η Δρ Σαπιρο.