Η ESA και η Nissan δημιούργησαν ένα κινητό εργαστήριο αστρονομίας

Η ESA και η Nissan δημιούργησαν ένα κινητό εργαστήριο αστρονομίας

Στο “2018 Hannover Motor Show” έγιναν τα αποκαλυπτήρια του νέου φορητού αστεροσκοπείου.

Το όχημα αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της ευρωπαϊκής ESA και της Nissan Design Europe, και φέρνει την μαγεία της αστρονομίας στις πιο απόμακρες τοποθεσίες..

Το Nissan Navara ‘Dark Sky’, είναι μία άκρως βελτιωμένη έκδοση του γνωστού αυτοκινήτου που κατασκευάζει η εταιρεία, και διαθέτει ένα προσαρμοσμένο ρυμουλκούμενο που κουβαλά ένα υψηλής ισχύος PlaneWave τηλεσκόπιο – κλάσης αστεροσκοπείου.

Το ρυμουλκούμενο όχημα σχεδιάστηκε ώστε να περιλαμβάνονται οι τεχνολογίες “έξυπνης φορητότητας (Intelligent Mobility)”, που επιτρέπουν στο τηλεσκόπιο να μετακινείται με ασφάλεια σε οποιαδήποτε απομακρυσμένη τοποθεσία, που προφανώς θα έχει μηδενική φωτορύπανση – εξού και το ‘σκοτεινός-ουρανός’ (‘dark-sky’) του ονόματος.

Στο συγκεκριμένο εγχείρημα έχουν προσέξει κάθε λεπτομέρεια, αφού έχουν προσαρμόσει πολλά άλλα χαρακτηριστικά του οχήματος ώστε να διασφαλίσουν την βέλτιστη λειτουργία του τηλεσκοπίου.

Ένα από αυτά είναι η ψυχρή ατμόσφαιρα που διατηρείται μέσα στο ρυμουλκούμενο όχημα, που επιτρέπει στο τηλεσκόπιο να παραμείνει σε θερμική ισορροπία και να παραμένει την βέλτιστη θερμοκρασία καθόλη την διάρκεια της εκάστοτε διαδρομής.

Πέρα από τα “εξωπραγματικά” χαρακτηριστικά που θα απολάμβανε ένας αστρονόμος, το όχημα διαθέτει και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που έχουν αναπτυχθεί για να καλύψουν τις ανάγκες των απλών καταναλωτών: electric-vehicle battery technology, Wi-Fi, θέση για φορητό υπολογιστή, και μετάδοση UHF σημάτων για να μπορούν να αποσταλούν δεδομένα οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε στον κόσμο.

Η ιδέα πίσω από το ‘dark-sky’ είναι να βοηθήσει τους αστρονόμους να διεξάγουν τις παρατηρήσεις τους και να ανακαλύψουν τα μυστικά του σύμπαντος από τις πιο δύσβατες τοποθεσίες.

Τέτοιες παρατηρήσεις μπορούν να υποστηρίξουν προγράμματα όπως η χαρτογράφηση των άστρων που διεξάγει η ESA.

Η χαρτογράφηση γίνεται μέσω του δορυφόρου GAIA, και έχουν προσδιοριστεί με τεράστια ακρίβεια περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο άστρα.

Είναι όμως απαραίτητο, μετά την συλλογή δεδομένων από τον δορυφόρο, να γίνουν περαιτέρω παρατηρήσεις από την επιφάνεια της Γης.

Φυσικά αυτές οι μελέτες θα πρέπει να γίνουν από ιδανικά σημεία, με τις σωστές ατμοσφαιρικές συνθήκες και χωρίς φωτορύπανση, και ένα τέτοιο όχημα μπορεί να δώσει την λύση!

Πηγές

Απάντηση