Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φέρνουν την όαση στην έρημο Σαχάρα

Καθώς οι ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος αυξάνονται με τον καιρό, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος.

Όμως, και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως είναι η αιολική και η ηλιακή, επιδρούν τόσο θετικά όσο και αρνητικά στο περιβάλλον.

Για παράδειγμα, κάποιες από τις συνέπειες των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι οι αλλαγές στην υγρασία και τη θερμοκρασία,  που επηρεάζουν σημαντικά τα ποσοστά βροχόπτωσης και κατά συνέπεια τη βλάστηση.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα υποστηρίζει ότι οι συνέπειες αυτών των εγκαταστάσεων στην έρημο Σαχάρα και το γειτονικό Σαχέλ θα μπορούσαν να είναι – κατά κύριο λόγο – ωφέλιμες.

Ένα πρώτο βήμα για την μοντελοποίηση του κλίματος

Η έρευνα βασίζεται σε προσομοιώσεις μοντελοποίησης του κλίματος που για πρώτη φορά έλαβαν υπόψη τον τρόπο με τον οποίο η βλάστηση ανταποκρίνεται στις αλλαγές των καιρικών συνθηκών και των βροχοπτώσεων.

“Προηγούμενες μελέτες μοντελοποίησης έχουν δείξει ότι οι μεγάλης κλίμακας αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις μπορούν να επιφέρουν σημαντικές κλιματικές αλλαγές σε ηπειρωτικές περιοχές”, δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Yan Li, μεταδιδακτορικός ερευνητής στον τομέα των φυσικών πόρων και των περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Illinois.

Ο Li και η ομάδα του επέλεξαν τη Σαχάρα ως το επίκεντρο της έρευνάς τους λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων που διαθέτει η περιοχή: «είναι η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο · είναι αραιοκατοικημένη · είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις αλλαγές του εδάφους ·  είναι στην Αφρική και κοντά στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, οι οποίες έχουν μεγάλη και αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας», εξηγεί ο Li.

Φέρνοντας τη βροχή στην Αφρική

Το μοντέλο τους αποκάλυψε τις προκύπτουσες πολύπλοκες αλλαγές της θερμοκρασίας του αέρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, οι οποίες στο τέλος προκάλεσαν βροχή. Η αύξηση της βροχόπτωσης είναι συνέπεια των σύνθετων αλληλεπιδράσεων εδάφους – ατμόσφαιρας που συμβαίνουν λόγω των ηλιακών συλλεκτών και των ανεμογεννητριών”, εξηγεί η Eugenia Kalnay από το Πανεπιστήμιο του Maryland, η οποία επίσης ηγείται της μελέτης.

Ειδικότερα, στις περιοχές με αιολικά πάρκα παρατηρήθηκε αύξηση των βροχοπτώσεων έως και 0,25 χιλιοστά την ημέρα και συγκεκριμένα στο Σαχέλ τα 1,12 χιλιοστά την ημέρα.

Ανάπτυξη της βλάστησης

Ωστόσο, το καλύτερο μέρος της μελέτης είναι το γεγονός ότι η αύξηση των βροχοπτώσεων επέφερε ευεργετικά αποτελέσματα στην τοπική βλάστηση. “Η αύξηση της βροχόπτωσης με τη σειρά της, οδηγεί στην αύξηση της βλάστησης δημιουργώντας ένα βρόχο θετικής ανάδρασης”, αναφέρει ο Li.

Έτσι, ξηρές και άγονες περιοχές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε οάσεις. “Διαπιστώσαμε ότι η εγκατάσταση ηλιακών και αιολικών πάρκων μεγάλης κλίμακας  μπορεί να επιφέρει περισσότερες βροχοπτώσεις και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της βλάστησης στις περιοχές αυτές”, αναφέρει η Kalnay.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η αύξηση των βροχοπτώσεων και της βλάστησης, που θα επέλθουν με την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσε να επιφέρει τοπικά γεωργικά, οικονομικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να επεκταθούν στη Μέση Ανατολή γενικά.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο  Science.

 

Πηγή

interestingengineering.com – Wind Turbines and Solar Farms Could Bring Oases to the Sahara Desert

Απάντηση