Μέθοδος διάγνωσης του αυτισμού στα πρώιμα στάδιά του από Ρώσους επιστήμονες

Μέθοδο διάγνωσης του αυτισμού στα πιο πρώιμα στάδιά του, σε ηλικία 3-4 μηνών, ανακάλυψαν επιστήμονες του μοναδικού εργαστηρίου μελέτης του αυτισμού, που υπάγεται στο πανεπιστήμιο Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής της Μόσχας.

Μάλιστα, η νέα μέθοδος δεν απαιτεί ιατρικές συσκευές υψηλού κόστους και πολύπλοκες τεχνολογίες, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Ρωσικού Επιστημονικού Ιδρύματος (σ.σ. Το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε με επιχορήγηση του Επιστημονικού Ιδρύματος).

Η σχετική έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Neuroscience, Child and Adolescent Psychiatry, βασίζεται στην μοναδική ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης αντίληψης που είναι η ευαισθησία του προσανατολισμού. Όπως επισημαίνει η Τατιάνα Στρόγκανοβα, καθηγήτρια, διδάκτωρ Βιολογίας, και διευθύντρια του εργαστηρίου, η ευαισθησία του προσανατολισμού είναι βασική ιδιότητα της οπτικής αντίληψης του ανθρώπου, επειδή η ικανότητα των νευρώνων-ανχνευτών του οπτικού φλοιούνα αντιλαμβάνονται τις κλίσεις της γραμμής, βρίσκεται στην βάση της αντίληψης του περιγράμματος, ενώ στην ανάπτυξη όλων των υπολοίπων, βρίσκεται ο διαχωρισμός της μορφής από το φόντο, του συνολικού αντικειμένου που εμπίπτει στην αντίληψη.

Στο περιβάλλον κυριαρχούν οι κάθετες και οριζόντιες γραμμές. Αυτός είναι και ο λόγος που τα δίκτυα των νευρώνων που διαθέτει ο άνθρωπος “εκπαιδεύονται” στο να διακρίνουν πολύ καλύτερα τις γραμμές αυτές, από τις κεκλιμένες γραμμές, καθώς ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στο περιβάλλον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο άνθρωπος να διακρίνει εύκολα τις αποκλίσεις από τις ευθείες και κάθετες γραμμές, ακόμη και σε κλάσμα της μοίρας, ενώ στις κεκλιμένες γραμμές κάνει εύκολα λάθος κατά επτά μοίρες.

Η Στρογκάνοβα επισημαίνει ότι η ικανότητα που έχει ο άνθρωπος να διακρίνει την γωνία απόκλισης των γραμμών, διαμορφώνεται κατά την συναισθηματική περίοδο ανάπτυξης της ευαισθησίας του προσανατολισμού, δηλαδή την ηλικία των 3-4 μηνών. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μαθαίνει να αντιλαμβάνεται σωστά την κλίση των οριζόντιων και κάθετων γραμμών με την βοήθεια ειδικών ανασχετικών ενδονευρώνων, οι οποίοι αναπτύσσονται σ’ αυτήν ακριβώς την ηλικιακή περίοδο και συμμετέχουν στην περιορισμένη ρύθμιση των νευρώνων εκείνων που αναγνωρίζουν τις πιο συχνά παρουσιαζόμενες στο περιβάλλον γραμμές.

Σύμφωνα με δεδομένα άλλων μελετών, στον εγκέφαλο των παιδιών που πάσχουν από αυτισμό, εκ γενετής, παρατηρείται από την γέννηση τους έλλειμμα ανάσχεσης. Αυτό το γεγονός μας κάνει να υποθέσουμε- λέει η ίδια — ότι στην συναισθηματική περίοδο ανάπτυξης της ευαισθησίας του προσανατολισμού, στα παιδιά αυτά τα δίκτυα των νευρώνων δεν ‘εκπαιδεύονται’ καταλλήλως. Αυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά με αυτισμό μπορούν δυσκολότερα να εντοπίζουν την διαφορά που υπάρχει στην γωνία κλίσης των οριζόντιων ή κάθετων γραμμών.

Στην συγκεκριμένη πειραματική έρευνα των ρώσων επιστημόνων συμμετείχαν 40 αγόρια με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και 38 αγόρια με φυσιολογική πορεία ανάπτυξης. Στα παιδιά, έδειχναν σ έναν υπολογιστή κατ’ ακολουθία γραμμές: Στην μία περίπτωση κάθετες γραμμές και γραμμές με μικρή απόκλιση από τις κάθετες γραμμές. Σε άλλη περίπτωση τους έδειχναν διαγώνιες γραμμές και γραμμές με μικρή απόκλιση από τις διαγώνιες. Το παιδί έπρεπε να προσδιορίσει ποια ήταν η απόκλιση της γραμμής σε σχέση με την αρχική απεικόνιση. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν, ότι τα παιδιά που πάσχουν από αυτισμό αξιολογούν χειρότερα την γωνία κλίσης των γραμμών που διαφέρουν από τις κάθετες γραμμές. Μάλιστα τις διαγώνιες γραμμές τις αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο όπως αυτές τυπικά αναπτύσσονται.

Οι ρώσοι ερευνητές υιοθέτησαν μια εντελώς νέα προσέγγιση του προβλήματος. Συγκεκριμένα αναζήτησαν όχι τις διαταραχές στην επικοινωνία και στο γνωσιακό επίπεδο, αλλά τις διαταραχές στις πρώιμες βασικές λειτουργίες. Για τον λόγο αυτό, έλεγξαν αν είναι όντως χαρακτηριστικές αυτές οι διαταραχές που παρουσιάζουν τα παιδιά με αυτισμό ηλικίας 6-14 ετών και τώρα θα επικεντρωθούν σε νέες έρευνες στις οποίες θα συμμετάσχουν παρά πολύ μικρά σε ηλικία παιδιά.

 

ΠΗΓΗ: ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ

Απάντηση