Ο γρίφος της ημέρας – Βιβλική Καταστροφή (για καλούς λύτες)

Ποιος άνθρωπος σε μια μόνο «μάχη» σκότωσε το 1/4 της ανθρωπότηταςπροτάθηκε από Carlo de Grandi
papaveri48.blogspot.com
degrand1@otenete.gr

13 σχόλια

  1. Carlo de Grandi

    Κώστα καλημέρα.
    Στην εκφώνηση η λέξη “Προτάθηκε” να γραφεί στην κάτω σειρά.
    Φιλικά,
    Carlo

  2. Carlo de Grandi

    @ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΚΟΣΟΓΛΟΥ
    Ιορδάνη, εάν είχες λίγο υπομονή θα έβλεπες και την πηγή λήψεως,, που την αναφέρω μετά τη λύση για ευνόητους λόγου. Όπως βλέπεις κατωτέρω η κύρια πηγή ειναι από την ιστοσελίδα “Διασκεδαστικά Μαθηματικά” του Σωκράτη Ρωμανίδη.
    Πηγή:
    http://eisatopon.blogspot.com/2012/03/blog-post_2518.html
    Πηγή:
    (Ευκλείδης Α΄ τ.79)

  3. Carlo de Grandi

    @ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΚΟΣΟΓΛΟΥ
    Επίσης ο μόνος που έδωσε τη λύση ήμουν εγώ
    Βλέπε κατωτέρω:
    Ο Κάϊν, ο οποίος σκότωσε τον αδελφό του Άβελ.(Γένεση:«Κεφ.4, εδ.4-8»)

  4. ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΚΟΣΟΓΛΟΥ

    Αγαπητέ Carlo ,
    δεν καταλαβαίνω το σχόλιο σου ” αν είχες λίγο υπομονή ……….???? ”

    Το σχόλιο μου έγινε επειδή περιέχει και τη λύση του γρίφου που προτείνεις , απ τον πρώην μαθητή μου Σωτήρη Ίτσο στις 10/4/11, δεν ξέρω αν μπήκες στον κόπο να το δεις, μάλλον όχι.Άρα δεν είσαι ο μόνος που έδωσε τη λύση !!

    Η κύρια πηγή, όπως γράφεις, ΔΕΝ είμαι ούτε γω, ούτε ο συνάδερφος Σ. Ρωμανίδης αλλά το περιοδικό Ευκλείδης Α΄ τ.79.

  5. Carlo de Grandi

    @ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΚΟΣΟΓΛΟΥ
    Αγαπητέ Ιορδάνη,
    Επειδή σε παλαιότερο γρίφο είχα ξεχάσει να γράψω τη πηγή λήψεως, που ήταν από την ιστοσελίδα σου, νόμιζα ότι έγραψες την πηγή για να υπάρχει. πιστεύοντας ότι θα πράξω το ίδιο λάθος.
    Επίσης, όταν ανέφερα στο σχόλιο “… ο μόνοςπου έδωσε τη λύση !! ” εννοούσα στην ιστοσελίδα του Σ. Ρωμανίδη, διότι δεν γνώριζα ότι ο Σωκράτης το αντέγραψε χωρίς να αναφέρει την πηγή λήψεως, όπως κάνει συνήθως και με άλλους γρίφους.
    Όχι μόνον αυτό, αλλά και η διατύπωση της λύσης είναι διαφορετική από αυτή που έδωσε ο Σωτήρη Ίτσο στις 10/4/11. Και δεν γνώριζα ότι δόθηκε η λύση στην ιστοσελίδα σου.
    Επίσης στο πρώτο σχόλιο μου αναφέρω δύο πηγές, εκ των οποίων η μια ναφέρεται στο περιοδικό Ευκλείδης Α΄ τ.79.Θεώρησα πρωταρχική την ιστοσελίδα του Σωκράτη, και όχι του περιοδικού, επειδή η πηγή λείψεως έγινε από αυτή.
    Αναμένω καινούργιο γρίφο στην ιστοσελίδα σου
    Καλή συνέχεια!!

  6. Θανάσης Παπαδημητρίου

    Ας χαλαρώσουμε λιγάκι, γιατί η ερώτηση της ανάρτησης νομίζω ότι πάσχει σοβαρά?.
    Όταν ο Κάιν σκότωσε τον Άβελ, ζούσε ακόμα η σύζυγος και αδελφή του Άβελ, η Αζούρα, η οποία παντρεύτηκε αργότερα τον Σηθ,, ο οποίος γεννήθηκε από τον Αδάμ και την Εύα μετά τον θάνατο του Άβελ. Αφού λοιπόν, πριν από το φονικό ζούσαν τουλάχιστον 5 άνθρωποι (Αδάμ, Εύα, Κάιν, Άβελ, Αζούρα), πώς είναι δυνατό με τον θάνατο ενός μόνο να εξολοθρεύτηκε το 1/4 της ανθρωπότητας;

  7. Carlo de Grandi

    @Θανάσης Παπαδημητρίου
    Αγαπητέ Θανάση, μάλλον με τα θρησκευτικά δεν συμβαδίζεις σωστά. 🙂 🙂
    Το γεγονός που αναφέρεις αναφέρεται στο Βιβλίο των Ιωβηλαίων, το συγκεκριμένο βιβλίο θεωρείται ψευδεπίγραφο και απόκρυφο από τις μεγαλύτερες εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης και της Ορθόδοξης. Συνεπώς τ’ άτομα ήταν 4 και όχι 5.
    Βλέπε Κεφ Δ και Ε Γένεσις της Παλαιάς Διαθήκης..
    Επίσης βλέπε εδώ “Βιβλίο των Ιωβηλαίων”:
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%99%CF%89%CE%B2%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD

  8. Θανάσης Παπαδημητρίου

    Είναι αλήθεια, Κάρλο, ότι με τα θρησκευτικά τα πηγαίνω λιγότερο καλά από όσο με τα μαθηματικά και σε ζηλεύω αφόρητα που τα καταφέρνεις τόσο καλά και στα δύο!?.
    Σε ευχαριστώ πάντως για τις πληροφορίες.

  9. Carlo de Grandi

    @Θανάσης Παπαδημητρίου
    Θανάση, δεν είναι δύσκολο να συμβαδίσεις και τα δύο. Εξ’ άλλου στα θρησκευτικά περιέχονται και μαθηματικές έννοιες. πχ. στο κεφάλαιο της Δημιουργίας, στην κατασκευή της Κιβωτού από τον Νώε κλπ.

  10. Θανάσης Παπαδημητρίου

    Δεν είναι θέμα δυσκολίας Κάρλο, αλλά διάθεσης και επιλογής. Από τη δημιουργία προτιμώ την εξέλιξη και από την κιβωτό το Beagle..?

  11. Carlo de Grandi

    @Θανάσης Παπαδημητρίου
    Σχετικά με την προτίμησή σου στην εξέλιξη, οι επιστήμονες είχαν ως σημείο αναφοράς το κεφάλαιο της Γένεσης της Παλαιάς Διαθήκης, για να φθάσει μεχρι τον συνονωματό μου Κάρλο Δαρβίνο “Στην εξέλιξη των Ειδών”. 🙂 🙂

Απάντηση