Κεραμέως: Λίγες οι διδακτικές ώρες στο ελληνικό σχολείο

Στην εκπομπή «Πρωινή Τύποι» του ΑΝΤ1 παρευρέθη η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως, παραθέτωντας σύντομη συνέντευξη για ζητήματα εκπαιδευτικής επικαιρότητας.

Σχετικά με την αργία των Τριών Ιεραρχών, η υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για αποκατάσταση του νοήματος της εορτής, καθώς στο παρελθόν οι μαθητές απλώς έμεναν στο σπίτι τους χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο. Σχετικά με την διδασκαλία μαθημάτων, τόνισε ότι η Ελλάδα υστερεί σε ώρες διδασκαλίας συγκριτικά με τις χώρες του ΟΟΣΑ και μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην χάνουν διδακτικές ώρες οι μαθητές.

Σχετικά με τις Πανελλαδικές εξετάσεις, αρχικά η υπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει τις επικείμενες αλλαγές από τα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης, ενισχύοντας τη δίχρονη προσχολική αγωγή, και συνεχίζοντας προς τις ανώτερες βαθμίδες.

Μάλιστα, τόνισε πως μέλημα της κυβέρνησης είναι να επενδύσει στην προσχολική αγωγή, ενισχύοντας τα προγράμματα σπουδών και εισάγοντας νέες δραστηριότητες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η υπουργός, τα προγράμματα σπουδών αναθεωρήθηκαν για τελευταία φορά το 2002.

Προσέθεσε πως πάνω από το 70% των προνηπίων φοιτούν σε νηπιαγωγεία, κάτι που συνιστά επιτυχία της κυβέρνησης, η οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Για τις Πανελλαδικές, η υπουργός τόνισε ότι οι παρεμβάσεις του υπουργείου υπήρξαν περιορισμένες ώστε να μην επηρεαστεί ο προγραμματισμός των υποψηφίων.

Σχετικά με τους μόνιμους διορισμούς, η υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην Ειδική Αγωγή, αναφέροντας πως η διαδικασία διορισμού 4.500 εκπαιδευτικών βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Στη Γενική Εκπαίδευση, αναμένεται 10.500 εκπαιδευτικοί να διοριστούν στα δύο επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, τόνισε πως πρόθεση του υπουργείου είναι να επενδύσει στον εκπαιδευτικό, εξηγώντας πως σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το μέτρο οι πίνακες να έχουν ισχύ διετίας, ώστε να προσμετράται ταχύτερα η προϋπηρεσία των αναπληρωτών. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το μέτρο της επαναφοράς της διπλής μοριοδότησης για υπηρεσία σε δυσπρόσιτα σχολεία.

Τέλος, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι προτεραιότητα του υπουργείου αποτελεί η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ωστόσο, όπως εξήγησε η υπουργός, τόσο η εκπόνηση των επιμορφωτικών προγραμμάτων, όσο και η ολοκλήρωση της διαδικασίας της επιμόρφωσης είναι χρονοβόρα, λόγω του μεγάλου αριθμού των ενδιαφερομένων.

πηγή

Απάντηση