Εγκρίθηκε η υλοποίηση νέου σύγχρονου campus για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Εγκρίθηκε η υλοποίηση φοιτητικών εστιών και λοιπών εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία.

Εγκρίθηκαν σήμερα από την Διϋπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) τα έργα «Υλοποίηση φοιτητικών εστιών και λοιπών εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία», του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και «Υλοποίηση φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων», του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών.

Στη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, μετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Βασίλης Διγαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ, κ. Νίκος Μαντζούφας.

Μετείχαν επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ζήσης Μαμούρης και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου – Υπεύθυνος για το έργο των φοιτητικών εστιών, κ. Γιώργος Πετράκος.

Μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

Εγκρίναμε με ταχύτατες διαδικασίες και με τη βοήθεια των συναδέλφων Υπουργών, δύο σημαντικά έργα: τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το φράγμα του Χαβρία.

Το πρώτο έχει ορίζοντα 2ετίας, το δεύτερο 3ετίας. Και τα δύο έργα θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Οι μελέτες είναι έτοιμες και δημοπρατούνται άμεσα.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως επισήμανε: Βασικός μας στόχος είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια. Επιπλέον όμως αυτού του στόχου, θέλουμε ως Κυβέρνηση να δώσουμε τα περισσότερα δυνατά χρηματοδοτικά εργαλεία στα Πανεπιστήμιά μας προκειμένου να καλυφθούν σημαντικές ανάγκες των φοιτητών.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ σημαντική η σημερινή ημέρα, και συγχαίρω θερμά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταβάλει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία βρίσκεται τώρα στην κορύφωσή της προκειμένου ακριβώς μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να κατασκευαστούν φοιτητικές εστίες, οι οποίες θα καλύψουν πολύ μεγάλες ανάγκες των φοιτητών μας σε Βόλο και Λαμία.

Ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής τόνισε: Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί σήμερα υπογράψαμε στη Διϋπουργική το ΣΔΙΤ για το φράγμα του Χαβρία, το πρώτο ΣΔΙΤ που γίνεται για φράγμα. Το έργο έχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που σημαίνει ότι είναι έτοιμο για δημοπράτηση και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ελληνικές και εταιρείες του εξωτερικού να συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Η κατασκευαστική διάρκεια του έργου θα είναι για τρία χρόνια. Ξεμπλοκάροντας αυτό το έργο, αντιμετωπίζουμε πλέον συνολικά το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και εξασφαλίζουμε την άρδευση 24.000 στρεμμάτων.

Με τη σειρά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ζήσης Μαμούρης σημείωσε: Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης και σημαντικής αξίας για τις δύο πόλεις, του Βόλου και της Λαμίας, και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό βήμα. Θα βοηθήσει πάρα πολύ την κοινωνική πολιτική του Πανεπιστημίου καθώς επίσης και την εξωστρέφεια και την διεθνοποίηση του Ιδρύματος καθώς αποκτά τις αναγκαίες υποδομές για να υποδεχτούμε τους ξένους φοιτητές και τους ξένους συναδέλφους μας, οι οποίοι θέλουν να συμβάλλουν στη συνέχεια του Πανεπιστημίου μας. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ταχυδρόμος” στην πρώην Βαμβακουργία θα διατεθούν συνολικά για φοιτητικές εστίες και κατοικίες 27.000 τ.μ. εκ των οποίων 11.000τ.μ. στα διατηρητέα κτίρια και 16.000 τ.μ. στα νέα συγκροτήματα. Αυτό συνεπάγεται ότι θα δημιουργηθούν 515 δωμάτια των 35- 45τ.μ. το κάθε ένα κατά μέσο όρο.

Με τη διαμόρφωση των παλαιών βιομηχανικών κελυφών δημιουργούνται τρία κτίρια φοιτητικών εστιών τα οποία διαθέτουν συνολικά 187 δωμάτια. Το κάθε δωμάτιο έχει έκταση 25τ.μ. και μπαλκόνι με θέα είτε στους εξωτερικούς χώρους του κτιρίου είτε στο εσωτερικό αίθριο. Περιλαμβάνει στον βασικό εξοπλισμό ένα κρεβάτι, μπάνιο, κουζίνα και γραφείο.

Τα δωμάτια μπορούν να φιλοξενήσουν έναν φοιτητή κι έναν επισκέπτη.

Το συγκρότημα περιλαμβάνει και αίθριους χώρους και χώρους κοινών και πολλαπλών χρήσεων. Φοιτητικές εστίες όπως θα χωροθετηθούν και στα νέα κτίρια.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η κατασκευή τεσσάρων τριώροφων κτιρίων συνολικής δομημένης επιφάνειας 12.000τ.μ. που περιλαμβάνουν 250 φοιτητικές κατοικίες σε μέσο μέγεθος 35 τ.μ.

Στο ανατολικό τμήμα του συγκροτήματος δημιουργούνται 10 νέα διώροφα κτίρια με συνολική επιφάνεια 4000τ.μ. τα οποία θα διαθέτουν 70 περίπου κατοικίες για ξένους φοιτητές, επισκέπτες καθηγητές, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς και νέους ερευνητές.

Οι κατοικίες θα έχουν ένα μέσο μέγεθος 45τ.μ. Στα βιομηχανικά κελύφη που θα διατηρηθούν σε συνολική επιφάνεια 11.300τ.μ. θα βρουν στέγη τρία νέα τμήματα, Γλωσσών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών και Ψυχολογίας.

Το κάθε τμήμα θα διαθέτει αμφιθέατρο, 6-7 μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, τρία εργαστήρια, 20 γραφεία καθηγητών, γραμματεία, αίθουσα μεταπτυχιακού, αίθουσα συνεδριάσεων και κυλικείο.

Απάντηση