Η πολυήμερη συνύπαρξη με τα παιδιά και ο εγκλεισμός στο σπίτι μαζί τους καθιστoύν απαραίτητη την εύρεση διεξόδων στις περιορισμένες διαθέσιμες επιλογές.
Ο υπολογιστής, σε αντίθεση με τις παιχνιδομηχανές, μπορεί να αξιοποιηθεί ως μέσο μάθησης και ψυχαγωγίας, με το παιδί να μαθαίνει μέσα από το παιχνίδι, συνδυάζοντας την καλλιέργεια σημαντικών δεξιοτήτων και την απόκτηση σημαντικών γνώσεων με τη διασκέδαση.
Επισημαίνουμε πως ο υπολογιστής δεν είναι παιχνίδι και πως υπάρχουν ψηφιακοί τίτλοι που δεν είναι κατάλληλοι για τα παιδιά, σύμφωνα και με τις ειδικές ηλικιακές σημάνσεις και τις επεξηγήσεις τους.
Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε κεντρικό σημείο του σπιτιού, ώστε να υπάρχει διακριτικός έλεγχος από εσάς, και όχι στο παιδικό υπνοδωμάτιο.
Βάλτε χρονικούς περιορισμούς για την αποφυγή εθισμού φροντίζοντας να μη μένει το παιδί μπροστά από οθόνη με τις ώρες, δίνοντας περισσότερα ερεθίσματα, ώστε να καλλιεργήσει και άλλες ικανότητες και να αποκτήσει και άλλες συνήθειες (διάβασμα βιβλίων, κατασκευές με διάφορα υλικά, επιτραπέζια παιχνίδια, ζωγραφική,παζλ, θεατρικό παιχνίδι).
Ενημερωθείτε για τους κινδύνους του Διαδικτύου και ενημερώστε με τη σειρά σας και το παιδί. Αποφύγετε την ενασχόληση με τίτλους που υποστηρίζουν το διαδικτυακό παιχνίδι και την επικοινωνία με άλλους παίκτες, αποτρέποντας την επαφή με αγνώστους στο Διαδίκτυο.
Προσπαθήστε ο υπολογιστής να σας φέρει πιο κοντά με το παιδί και όχι να αποτελέσει τη “νταντά” του, απομονώνοντας τα μέλη της οικογένειας μπροστά από τις οθόνες τους.
Δε χρειάζεται ένας τίτλος να έχει βία και αίμα για να προσφέρει διασκέδαση. Η χαρά και η ποιότητα ενός καλού video game βρίσκεται κυρίως στο gameplay του, στην αίσθηση που σου δίνει παίζοντάς το, στο βαθμό απόκρισης και το χειρισμό του.
Ακολουθούν ιστοσελίδες και προγράμματα, τα οποία συνδυάζουν μάθηση και ψυχαγωγία, προσφέροντας μία περισσότερο δημιουργική ενασχόληση με τον υπολογιστή για τα παιδιά κυρίως του Δημοτικού.
Saferinternet.gr: Ιστοσελίδα με όσα πρέπει να ξέρουν γονείς και μαθητές για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο (το link σας στέλνει στις παιγνιώδεις δραστηριότητες της σελίδας).
Γραφούλης : Υλικό για την Α’ Δημοτικού.
jele.gr/ : Παίζω και μαθαίνω μέσα από ένα ευχάριστο περιβάλλον με δραστηριότητες και σενάρια κυρίως γλώσσας και μαθηματικών για τις μικρότερες τάξεις (Α’, Β’, Γ’).
Sebran : Εφαρμογή με δραστηριότητες για τις μικρότερες τάξεις (Μαθηματικά, Γλώσσα, παιχνίδια μνήμης, Κρεμάλα) που χρειάζεται κατέβασμα και εγκατάσταση στον υπολογιστή (ελαφριά εφαρμογή). Περιλαμβάνει και ελληνικά (από την επιλογή κάτω αριστερά «About Sebran» της αρχικής σελίδας, με την επιφύλαξη πως μπορεί να μην υποστηρίζεται η επιλεγόμενη γραμματοσειρά από τον υπολογιστή σας).
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: Η Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο.
hourofcode.com/gr: Δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με βασικές αρχές προγραμματισμού και τον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης μέσα από τον προγραμματισμό με μπλοκ εντολών σε περιβάλλοντα με χαρακτήρες από αγαπημένες ταινίες και ψηφιακά παιχνίδια.
LightBot: Mαθαίνοντας βασικές αρχές δομημένου προγραμματισμού, καθοδηγώντας το ρομποτάκι, μέσα από μπλοκ εντολών.
Scratch : Γλώσσα οπτικού προγραμματισμού με μπλοκ εντολών για τις μεγαλύτερες τάξεις (στα Αγγλικά).
Run Marco : Περιμέτεια και προγραμματισμός 2 σε 1 ! Με μπλοκ εντολών και στα ελληνικά.
SketchUp: Δημιουργία τρισδιάστατων αντικειμένων και κτιρίων διαδικτυακά.
Αlgodoo: Παίζοντας με δυνάμεις της Φυσικής. Χρειάζεται κατέβασμα και εγκατάσταση στον υπολογιστή σας.
Pivot Animator: Δημιουργία Κινουμένων Σχεδίων. Χρειάζεται κατέβασμα και εγκατάσταση (ελαφριά εφαρμογή).
Abcya Animate (Nέα Έκδοση!): Δημιουργία Κινουμένων Σχεδίων διαδικτυακά με εικόνες.
ABCYa – Educational Computer Games and Apps : Ιστοσελίδα με πληθώρα εκπαιδευτικών παιχνιδιών, όπως και τίτλων κατάλληλων για τις ηλικίες του Δημοτικού ( στα Αγγλικά). Στον ίδιο ιστότοπο περιλαμβάνεται και το ABCYa Animate.
Gcompris: εφαρμογή με απλά παιχνίδια για τις μικρότερες κυρίως τάξεις (η νεότερη έκδοση είναι εντελώς δωρεάν για το σύνολο των δραστηριοτήτων). Χρειάζεται κατέβασμα και εγκατάσταση στον υπολογιστή σας.
online.seterra.com/el : Δραστηριότητες εκμάθησης Γεωγραφίας στα ελληνικά.
Google Earth : Εξερεύνηση της Γης με το Google Earth.
Google Maps : Πλοήγηση σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμη και στο διάστημα !
NASA for Kids: Διάστημα, παιχνίδι και μάθηση πάνε μαζί (στα Αγγλικά).
artsandculture.google.com/explore : Διαδικτυακή πλοήγηση στα σημαντικότερα μουσεία και μνημεία του κόσμου.
autodraw.com : Πρόγραμμα Ζωγραφικής χωρίς ανάγκη εγκατάστασης.
Tux Paint: Πρόγραμμα Ζωγραφικής. Χρειάζεται κατέβασμα από το Διαδίκτυο και εγκατάσταση. Οι σφραγίδες (έτοιμες εικόνες) θέλουν και αυτές εγκατάσταση, μετά από εκείνη του βασικού πακέτου.
Quickdraw : Ζωγραφίζοντας τις λέξεις (στα Αγγλικά) στο Διαδίκτυο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με τον μεταφραστή ή την αυτόματη μετάφραση (σε Chrome) της Google στα ελληνικά.
Wordart : Tέχνη με τις λέξεις (δεν υποστηρίζει ελληνικούς χαρακτήρες).
Silk – Interactive Generated ArtSilk – Interactive Generated Art : Δημιουργώντας τέχνη διαδικτυακά με μοτίβα.
software.i-nous.org/quiz/ : Quiz γνώσεων με ερωτήσεις σε θεματικές κατηγορίες ανά μάθημα.
Χρήσιμες Ιστοσελίδες και για το σχολείο:
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο : Η ιστοσελίδα που θα χρησιμοποιηθεί για την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία στα ελληνικά σχολεία.
Students.sch : Υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου για μαθητές.
Ψηφιακό Σχολείο: Βιβλία των μαθητών σε ηλεκτρονική μορφή.
Φωτόδεντρο για το Δημοτικό : εκπαιδευτικό υλικό ταξινομημένο ανά τάξη και γνωστικό αντικείμενο, με διαδραστικά βιβλία και σχετικές δραστηριότητες.
Εκπαιδευτική Τηλεόραση: Εκπαιδευτικά βίντεο.