Zoom: Ο ιδρυτής της πλατφόρμας ζήτησε συγγνώμη για τα προβλήματα ασφάλειας

τηλεμάθημα

Το Zoom, η ολοένα δημοφιλέστερη πλατφόρμα βιντεοδιασκέψεων διεθνώς (και στην Ελλάδα) στην εποχή της τηλεργασίας, τηλεκπαίδευσης, ψηφιακής ψυχαγωγίας και πάσης φύσεως online επικοινωνίας λόγω της πανδημίας, απολογήθηκε για τα έως τώρα προβλήματα ασφάλειας και υποσχέθηκε πλέον να εστιάσει την προσοχή τους στη διόρθωσή τους.

Θα παγώσει έτσι για το επόμενο τρίμηνο την ανάπτυξη νέων χαρακτηριστικών και θα δώσει πια προτεραιότητα στις ανησυχίες των χρηστών σχετικά με την κυβερνοασφάλεια τους και την προστασία των προσωπικών δεδομένων τους.

Το Zoom, το οποίο κερδίζει εκατοντάδες χιλιάδες νέους χρήστες κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, έχει επικριθεί, μεταξύ άλλων, ότι στέλνει δεδομένα των χρηστών στο Facebook, ότι καθιστά τους χρήστες Mac ευάλωτους σε χάκερ που μπορούν να παγιδέψουν το μικρόφωνο και την κάμερα του υπολογιστή του χρήστη (κατηγορία που προέρχεται από τον πρώην χάκερ της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας-NSA των ΗΠΑ), ότι παραπλανητικά έχει ισχυριστεί πως διαθέτει πλήρη κρυπτογράφηση (end-to-end), ότι επιτρέπει στους «διοργανωτές» των βιντεοδιασκέψεων να παρακολουθούν τους συμμετέχοντες κ.α.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Έρικ Γιουάν, ο οποίος δημιούργησε το Zoom το 2011, ζήτησε μέσω ανάρτησης στο ιστολόγιό του συγγνώμη που η πλατφόρμα δεν υπήρξε όσο έπρεπε ασφαλής έως τώρα και δεσμεύθηκε να αντιμετωπισθούν τα όποια ζητήματα. Δικαιολογήθηκε ότι η χρήση του Zoom ξεπέρασε κάθε προσδοκία πριν την πανδημία του κορονοϊού, καθώς «εκτοξεύθηκε μέσα σε μια νύχτα». Όπως είπε, «στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου ο μέγιστος αριθμός ημερήσιων χρηστών, δωρεάν και με συνδρομή, ήταν περίπου δέκα εκατομμύρια, ενώ φέτος τον Μάρτιο ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια».

Ο Γιουάν παραδέχθηκε ότι παρόλο που το Zoom «εργάζεται όλο το 24ωρο» για να υποστηρίξει την πλημμυρίδα των νέων χρηστών, «δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινότητας και στις δικές μας όσον αφορά την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα. Γι’ αυτό, λυπάμαι βαθιά», όπως είπε.

Επεσήμανε, σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν», ότι «δεν φανταστήκαμε όταν σχεδιάσαμε την πλατφόρμα ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες κάθε άνθρωπος στον κόσμο ξαφνικά θα εργαζόταν, θα σπούδαζε και θα είχε κοινωνικές επαφές από το σπίτι του. Σήμερα πια έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη γκάμα χρηστών που χρησιμοποιούν το προϊόν μας με μυριάδες απρόσμενους τρόπους, φέρνοντας μας αντιμέτωπους με προκλήσεις, τις οποίες δεν είχαμε σκεφτεί».

Μεταξύ άλλων, η έκρηξη του Zoom έχει δημιουργήσει το νέο φαινόμενο του «zoombombing», όπου «τρολ» και απρόσκλητοι χρήστες «μπουκάρουν» ξαφνικά σε ομαδικές βιντεοδιασκέψεις για να βρίσουν, να κάνουν ρατσιστικά ή σεξιστικά σχόλια, να γδυθούν δημοσίως μπροστά στην κάμερα τους, να δείξουν πορνογραφικό υλικό κ.α. Οι κακόβουλοι «πλακατζήδες» μαθαίνουν για τις βιντεοδιασκέψεις κυρίως μέσω των συνδέσμων (links) που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι χρήστες του Zoom έχουν τη δυνατότητα πάντως να προστατεύσουν τις online συνομιλίες τους μέσω χρήσης κωδικού, ώστε να μη μπορεί ο καθένας να…σκάει μύτη στην κοινή οθόνη.

Στις ΗΠΑ η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) απαγόρευσε στο προσωπικό της να χρησιμοποιεί το Zoom από το σπίτι, ενώ κάτι ανάλογο έκανε και ο Ίλον Μασκ για τους εργαζόμενους της Space X. Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δεχτεί κριτική για τη χρήση του Zoom από τον ίδιο και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, προκειμένου να συνομιλούν μαζί από το σπίτι τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση