Πιέσεις και απειλές για την επιλογή πανεπιστημιακού

Πιέσεις και απειλές για την επιλογή πανεπιστημιακού

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Ασφυκτικές πιέσεις και απειλές από πανεπιστημιακούς και πολιτικούς υπέρ ενός υποψηφίου για μία θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καταγγέλλει πρόεδρος τμήματος. Πρόκειται για καταγγελία που παραπέμπει στις παθογένειες της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία παρά το εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο στιγματίζεται και από κρούσματα αναξιοκρατίας και νεποτισμού κατά την επιλογή του ακαδημαϊκού της προσωπικού.

Ειδικότερα, σε επιστολή που έχει καταθέσει αρμοδίως πρόεδρος τμήματος του ΕΚΠΑ (από 26/2/2020), δηλώνει ότι «για το έργο ενός από τους υποψηφίους μιας θέσης ΔΕΠ στο τμήμα έχει διαπιστωθεί μεγάλος αριθμός αναμφισβήτητων λογοκλοπών».

Ενημέρωση

Επίσης, η προεδρία του τμήματος συμπληρώνει ότι «πολλοί εκλέκτορες μου μεταφέρουν ότι τους ασκούνται αφόρητες πιέσεις και απειλές, τόσο εκ μέρους γνωστών καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου μας, όσο και από υψηλά ιστάμενους πολιτικούς παράγοντες, προκειμένου να αγνοήσουν τις διαπιστωμένες λογοκλοπές και να ψηφίσουν υπέρ του», όπως αναφέρει η επιστολή, την οποία διαθέτει η «Κ». Μάλιστα, η ηγεσία του τμήματος αναφέρει ότι και η ίδια έχει δεχθεί απειλές «για μήνυση και δικαστικές διώξεις», προσθέτοντας ότι έχει ενημερώσει σχετικά την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, «αλλά δεν έτυχα καμίας ανταπόκρισης».

Η καταγγελία και δημοσιοποίηση των γεγονότων γίνεται «για να προστατευθούν η διαδικασία, η ακαδημαϊκή τάξη και η ελευθερία στην κατά συνείδησιν έκφραση της ψήφου των εκλεκτόρων» σύμφωνα με την επιστολή. Για το ίδιο θέμα σε άλλη απόφασή της (φέρει ημερομηνία 13/4/2020), η ηγεσία του τμήματος αναφέρει ότι «κατά την εκλογή επιβεβαιώθηκε και έγινε δεκτό από το οικείο εκλεκτορικό σώμα το γεγονός της εκτεταμένης λογοκλοπής, εκ μέρους του υποψηφίου, τόσο στη διδακτορική του διατριβή όσο και σε άλλες εργασίες». Για το θέμα επισυνάπτονται οι διαπιστωμένες, όπως λέει το έγγραφο, περιπτώσεις λογοκλοπής. Τα γεγονότα που περιγράφει στις επιστολές η προεδρία του τμήματος ενισχύουν τις φωνές που ζητούν μεγαλύτερη διασφάλιση της αξιοκρατίας στις επιλογές πανεπιστημιακών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» για το ίδιο θέμα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σκοπεύει να προωθήσει ρύθμιση για τη σύνθεση των εκλεκτορικών σωμάτων. Στελέχη του υπουργείου Παιδείας κάνουν λόγο για «μεγαλύτερη εξωστρέφεια στα εκλεκτορικά σώματα», ενισχύοντας το σενάριο για συμμετοχή εκλεκτόρων που εργάζονται σε άλλο ΑΕΙ (πλην του Ιδρύματος όπου γίνεται η εκλογή) και το εξωτερικό.

 

πηγή: https://www.kathimerini.gr/

Απάντηση