θεώρημα της τριχοτόμου του Morley

Το 1889, Αμερικανός μαθηματικός και διακεκριμένος σκακιστής Frank Morley, διατυπώνει το θεώρημα: “Σε οποιοδήποτε τρίγωνο, τα τρία σημεία τομής των παρακείμενων τριχοτόμων σχηματίζουν πάντοτε ένα ισόπλευρο τρίγωνο.” Δείτε ΕΔΩ

Οι τριχοτόμοι είναι οι ευθείες γραμμές που χωρίζουν τις εσωτερικές γωνίες σε τρία ίσα μέρη. Οι παρακείμενες τριχοτόμοι τέμνονται σε έξι σημεία, εκ των οποίων τα τρία είναι κορυφές ενός ισόπλευρου τριγώνου.
Υπάρχουν διάφορες αποδείξεις του θεωρήματος εγώ προτιμώ την απόδειξη του καθηγητή Πάρι Πάμφιλου http://users.math.uoc.gr/~pa…/eGallery/problems/Morley.pdf
Οι συνάδελφοι μαθηματικοί του Morley βρήκαν το αποτέλεσμα τόσο όμορφο και εκπληκτικό ώστε αυτό έγινε γνωστό ως το «θαύμα του Morley».
Ο Richαrd Francis γράφει:
«Έχοντας όπως φαίνεται παραβλεφθεί από τους αρχαίους γεωμέτρες ή εγκαταλειφτεί, εξαιτίας της τριχοτόμησης και των κατασκευαστικών της αμφιβολιών,το πρόβλημα ήρθε στο προσκήνιο μόλις πριν από έναν αιώνα.
Παρ’ολο που η υπόθεση διατυπώθηκε περίπου το 1900 από τον Frank Morley,η επίλυση του και αυστηρή απόδειξη έπρεπε να περιμένουν την πιο πρόσφατη πρόοδο.
Αυτό το όμορφο και κομψό ευκλείδειο θεώρημα,που είχε μυστηριωδώς περάσει απαρατήρητο ανά τους αιώνε,ανήκει λοιπόν στον 21ο αιώνα.»
Ο Morley δίδασκε στο Quaker College στο Haverford της Πενσυλβανία και στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins .Το 1933, δημοσίευσε το έργο με τίτλο Inversive Geometry ,το οποίο συνέγραψε με τον γιο του, τον μαθηματικό Frank V. Morley .
Ο γιος του έγραψε στον πατέρα στο έργο:
Η μια μου συμβολή στο σκάκι:
«Άρχισε να ψαχουλεύει στην τσέπη του γιλέκου του για ένα κομμάτι μολύβι, μόλις δυο πόντους μακρύ, και σε μια πλαϊνή τσέπη για έναν παλιό φάκελο …μέχρι που σηκωνόταν στα κρυφά και κατευθυνόταν προς το γραφείο του… και η μητέρα μου φώναζε.» Φρανκ,δεν θα δουλέψεις πάλι!»-
και η απάντηση πάντοτε ήταν,«Λιγάκι,όχι πολύ!»-και η πόρτα του γραφείου έκλεινε».
(http://www-groups.dcs.st-and.ac.uk/…/Biographies/Morley.html)

Attachments

  • 1 (38 kB)

Απάντηση