Ο γρίφος της εβδομάδας – «Οι θανατοποινίτες»

Στη φυλακή αυτή ο Διευθυντής συνηθίζει την προηγούμενη της εκτέλεσης να δίνει μια δυνατότητα στους μελλοθάνατους να λύσουν ένα πρόβλημα και την επόμενη να του πουν τη λύση και αν την έχουν βρει τους ελευθερώνει.

Έτσι ένα πρωινό της προηγούμενης της εκτέλεσης τους λέει:

Αύριο θα μπείτε όλοι σε μια γραμμή κοιτάζοντας στην ίδια κατεύθυνση και καθ’ενας μπορεί να βλέπει τη πλάτη του εμπρός του.

Στη συνέχεια οι δεσμοφύλακες θα βάλουν στη πλάτη καθ’ενος τυχαία ένα δίσκο άσπρο ή μαύρο , ένας περισσότερος οι άσπροι από τους μαύρους και μετά είτε αρχίζοντας από τον πρώτο ή τον τελευταίο, όποιον θέλουν, θα φωνάζουν το χρώμα που έχουν στη πλάτη τους.

Έχουν περιθώριο να κάνουν μέχρι ένα λάθος και αν τα καταφέρουν είναι ελεύθεροι.

Τους άφησε να σκεφτούν και να βρουν τρόπο πως θα απαντήσουν αύριο ώστε να γλιτώσουν .

Τι σκέφτηκαν να κάνουν;

 

Βασίλης  Γκούντος

3 σχόλια

 1. Carlo de Grandi

  Κατ’ αρχήν μια διόρθωση:
  Ο γρίφος αναφέρεται σε 100 θανατοποινίτες. και οι δίσκοι είναι 51 λευκοί και 49 μαύροι.
  Ο τελευταίος κρατούμενος θα φωνάξει “λευκό δίσκο”, σύμφωνα με τα δεδομένα της εκφώνησης του προβλήματος , όπου το σύνολο των λευκών δίσκων είναι μονός αριθμός, εφόσον βλέπει όλους όσοι είναι μπροστά του
  Ο επόμενος κρατούμενος τότε θα μετρήσει με την σειρά του τον αριθμό των μαύρων καπέλων μπροστά του και αν είναι πριν ήταν ζυγός, αλλά τώρα είναι μονός, τότε αυτόματα θα γνωρίζει τι χρώμα είναι το καπέλο του. Ο επόμενος κρατούμενος (ο 3ος πλέον από πίσω στην σειρά) θα ξέρει το χρώμα του καπέλου του με βάση το τι απάντησε ο προηγούμενος και μετρώντας πόσα μαύρα καπέλα είναι ακόμα μπροστά του. Με τον τρόπο αυτό οι μπροστινοί 99 κρατούμενοι θα γνωρίζουν το χρώμα του καπέλου τους και θα απελευθερωθούν. Ο κρατούμενος στο πίσω μέρος, εκείνος δηλαδή που καλείται να απαντήσει πρώτος, έχει 50% πιθανότητα να απελευθερωθεί.

 2. Β. Γ.

  Απαντηση
  Αποφάσισαν να ξεκινήσει ο τελευταίος και να φωνάξει το χρωμα του προτελευταίου , που το βλέπει . Το χρωμα αυτό μπορεί να είναι ίδιο με της πλάτης του , επιτυχία , μπορεί όμως όχι , μια αποτυχία που δεν πρέπει να γίνει άλλη . Ο προτελευταίος ξέρει σίγουρα το χρωμα του π.χ. άσπρο και τωρα αν και ο εμπρός του έχει άσπρο χρωμα θα φωνάξει άσπρο , αν όμως έχει μαύρο θα φωνάξει , όχι μαύρο και έτσι θα έχει πει σωστά το δικό του χρωμα και στον εμπρός του , του έδωσε να καταλάβει πως έχει μαύρο . Έτσι θα συνεχίσουν μέχρι τον πρώτο .

 3. Β. Γ.

  Ο γριφος αυτός δεν αναφέρεται σε 100 άτομα , ο αριθμός τους είναι άγνωστος και ακόμη καθ’ενας βλέπει μόνο τον μπροστινό του και κανένα άλλο . Μη αλλάζουμε τα δεδομένα του προβλήματος . Το κάθε πρόβλημα λέει αυτό και σ’αυτο πρέπει να απαντάμε και όχι όπως έτυχε να το δούμε σε κάποια άλλη έκδοση .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *