Πανεπιστήμια : Αλλάζουν οι διαδικασίες εκλογής των καθηγητών

Αλλάζει η σύνθεση των εκλεκτορικών σωμάτων στα ΑΕΙ με τον νέο νόμο πλαίσιο που θα παρουσιάσει σύντομα το υπουργείο Παιδείας, καθώς η «εσωτερική» πολιτική ομάδων μέσα σε πολλά Ιδρύματα, φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι ευθέως αντίστροφη με την προσπάθεια της χώρας να προσελκύσει επιστήμονες από το εξωτερικό, αλλά και νέους ερευνητές βάσει του βιογραφικού τους.

Μάλιστα, στη Βόρεια Ελλάδα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, γίνεται εκλογικό «όργιο» με τα νέα τμήματα που ιδρύθηκαν μετά την ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια και στα οποία δόθηκαν, όπως είναι φυσικό, νέες θέσεις για διδάσκοντες. Είκοσι εννέα υποψηφιότητες έκρινε ακατάλληλες ή άγονες η τριμελής επιτροπή που συγκροτήθηκε για να επιλέξει τον καταλληλότερο υποψήφιο στο Μαθηματικό τμήμα που ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, από τους τριάντα υποψήφιους που κατέθεσαν τα χαρτιά και τα βιογραφικά τους στο Ιδρυμα.

 

Συγγένειες

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο… τριακοστός που προτείνεται τελικά για να εκλεγεί, τυχαίνει να είναι συγγενής πρώτου βαθμού καθηγητή στην ηγεσία του τμήματος. Η εκλογή αυτή θα αποφασιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, από το εκλεκτορικό σώμα του τμήματος που θα ερευνήσει, θα κρίνει και θα ανακοινώσει επισήμως τις αποφάσεις του.

Για τα παραπάνω και άλλα που σχολιάζονται κατά καιρούς στο εσωτερικό των ΑΕΙ, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να παρέμβει στη σύσταση των εκλεκτορικών σωμάτων που κρίνουν τις εξελίξεις των διδασκόντων με σκοπό τη διαφάνεια και την εξωστρέφεια των ανωτάτων Ιδρυμάτων.

Περισσότερα εξωτερικά μέλη από το κάθε Ιδρυμα, θα λαμβάνουν μέρος έτσι στα εκλεκτορικά σώματα, ενώ οι επιλογές και εξελίξεις των διδασκόντων θα συνδεθούν και με την αξιολόγησή τους.

πηγή: https://www.tanea.gr/

Απάντηση