Βραβείο Turing: Το «Νόμπελ» Πληροφορικής σε δύο πρωτοπόρους του προγραμματισμού

Άλφρεντ Βάινο Άχο και Ντέιβιντ Ούλμαν τιμήθηκαν από την διεθνής Ένωση Υπολογιστικών Μηχανών (ACM)

Η διεθνής Ένωση Υπολογιστικών Μηχανών (ACM) ανακοίνωσε ότι το βραβείο «Turing 2020» απονέμεται στους ομότιμους καθηγητές της Επιστήμης των Υπολογιστών Άλφρεντ Βάινο Άχο (Κολούμπια Νέας Υόρκης) και Ντέιβιντ Ούλμαν (Στάνφορντ Καλιφόρνια).

Οι δύο επιστήμονες ανέπτυξαν στη διάρκεια της πολυετούς καριέρας πρωτοποριακούς αλγόριθμους και έγραψαν βιβλία που έχουν χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια προγραμματιστές λογισμικού παγκοσμίως, όπως το κλασικό πια «Ο Σχεδιασμός και η Ανάλυση των Υπολογιστικών Αλγορίθμων» (1974).

Το βραβείο Turing -που απονέμεται από το 1966 προς τιμή του Βρετανού μαθηματικού και πρωτοπόρου της Πληροφορικής Άλαν Τούριννγκ- συνοδεύεται από το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, με χρηματοδοτική υποστήριξη από τη Google.

Κάθε πρόγραμμα που «τρέχει» σήμερα σε κάποια μηχανή (υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο, αυτοκίνητο κ.ά.), έχει γραφτεί σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού, η οποία στη συνέχεια μεταφράζεται σε χαμηλότερου επιπέδου κώδικα που μπορεί να εκτελεστεί από το μηχάνημα. Η τεχνολογία αυτής της «μετάφρασης» -σε μεγάλο βαθμό- οφείλει το ξεκίνημά της στους Άχο και Ούλμαν. Η αρχή έγινε με τη συνεργασία των δύο (αμφότεροι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πρίνστον) στα Εργαστήρια Bell μεταξύ 1967-1969 και μετά συνεχίστηκε για δεκαετίες.

 

«Οι Άχο και Ούλμαν έχουν υπάρξει ηγετικές μορφές του προγραμματισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και η εργασία τους έχει καθοδηγήσει διαδοχικές γενιές προγραμματιστών και ερευνητών μέχρι σήμερα», δήλωσε η Αυστριακή πρόεδρος της ACM, καθηγήτρια Γκαμπριέλε Κότσις.

 

πηγή:  https://www.lifo.gr/

 

Attachments

  • 1 (987 kB)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *