Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών ενημέρωσαν τους φοιτητές ότι όσοι έχουν ξεπεράσει τα προκαθορισμένα έτη σπουδών θα πρέπει να αδειάσουν τα δωμάτια τους, προκειμένου να δοθούν σε πρωτοετείς καθώς αυτό προβλέπεται από τους κανόνες του ιδρύματος και υπάρχουν σχετικές προβλέψεις οι οποίες θα ενεργοποιηθούν.
Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, η είδηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των φοιτητών οι οποίοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πρυτανεία ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση της «έξωσης».
Οι φοιτητές τονίζουν ότι όλοι όσοι μένουν στις εστίες έχουν σοβαρά προβλήματα ν΄ αντιμετωπίσουν τα οποία εντάθηκαν εν μέσω της πανδημίας και γι΄αυτό δεν μπορούν να ολοκληρώσουν άμεσα τις σπουδές τους . Όπως ίδιοι λένε πολλοί αναγκάζονται να εργάζονται για να ζήσουν καθώς οι οικογένειες τους δεν έχουν τη δυνατότητα να τους στηρίξουν οικονομικά ώστε να αφοσιωθούν στις σπουδές τους. Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει ξανά το πρόβλημα που υπάρχει με τη στέγη σε όλα τα πανεπιστήμια καθώς οι εστίες δεν επαρκούν ώστε να έχουν στέγη όλοι οι φοιτητές που πληρούν τα σχετικά κριτήρια και τα οποία εστιάζονται κυρίως στα χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα των φοιτητών.
Στο πανεπιστήμιο της Πάτρας το πρόβλημα είναι παλιό καθώς η εστία διαθέτει μόνο 700 κρεβάτια και κάθε χρόνο νοικιάζονται και περίπου 150 δωμάτια σε ξενοδοχεία της πόλης. Κάθε νέα ακαδημαϊκή χρονιά γίνονται περί τις 400 νέες αιτήσεις από φοιτητές που πληρούν τις προδιαγραφές για να καλυφθούν τελικά οι μισοί. Το 90% των νέων θέσεων κάθε χρόνο καλύπτεται από τους πρωτοετείς και το υπόλοιπο από φοιτητές άλλων ετών.
Οι φοιτητές πάντως καταγγέλλουν ότι μια Εστία η οποία αποτελούσε υπόδειγμα σήμερα εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης καθώς τα κτίρια δεν έχουν συντηρηθεί ενώ πολλές φορές δεν έχουν ούτε και ζεστό νερό. Ο σεισμός του 2008 είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε κάποια κτίρια τα οποία δεν αποκαταστάθηκαν και έτσι επιλέχτηκε η λύση της ενοικίασης δωματίων σε ξενοδοχεία. Και αυτή η κίνηση όμως δεν κάλυψε το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών στην πόλη της Πάτρας αφού πολλές φορές κατά το παρελθόν δεν πληρώνονταν ούτε και οι ξενοδόχοι.
πηγή: i paideia