Πανεπιστημιακή αστυνομία – Κεραμέως: Τον Ιούνιο οι ειδικοί φρουροί στα ΑΕΙ

Κεραμέως για πανεπιστημιακή αστυνομία: Θα λειτουργήσει εντός Ιουνίου στα ΑΕΙ

Εντός του Ιουνίου θα μπουν οι ειδικοί φρουροί στους χώρους των τεσσάρων μεγαλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αθήνας, όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» είπε για την πανεπιστημιακή αστυνομία:

«Όπως ξέρετε περιμέναμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς ήταν το απαραίτητο βήμα για να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα. Έχει ήδη κατατεθεί από τα συναρμόδια υπουργεία το προεδρικό διάταγμα στο ΣτΕ. Θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις αυτό εκδοθεί εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων, δηλαδή εντός του Ιουνίου».

«Υπάρχει σχεδιασμός για τα τέσσερα πανεπιστήμια: το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος γίνεται με βάση τις ανάγκες που διαπιστώνονται πλέον επιχειρησιακά. Είναι κάτι που το βλέπει η ελληνική αστυνομία, πάντως τα πανεπιστήμια που έχουν αναφερθεί ιδιαίτερες ανάγκες είναι τα τέσσερα που ανέφερα προηγουμένως. Ο σχεδιασμός είναι εντός του Ιουνίου για να ξεκινήσουν να λειτουργούν οι ομάδες προστασίας» επισήμανε η υπουργός.

«Να θυμίσω ότι ο στόχος είναι να δρουν κυρίως αποτρεπτικά, δηλαδή και μόνο η παρουσία τους να δρα αποτρεπτικά για να μην συντελούνται πράξεις οι οποίες δεν συνάδουν με το ακαδημαϊκό περιβάλλον και θέλει να οδηγεί σε αυτό σε μια αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Στόχος είναι να μην χρειάζονται αυτές οι ομάδες. Γι’ αυτό και δεν είναι οριζόντιο το μέτρο, εντοπίζεται μόνο εκεί που υπάρχει ανάγκη» πρόσθεσε.

«Η ΕΒΕ έφερε τον εξορθολογισμό»

 

Για τη μείωση των εισακτέων, η υπουργός εξήγησε ότι «φέτος ανακοινώθηκαν 68.000, κάτι παραπάνω εισακτέοι. Πέρυσι, μπήκαν στα πανεπιστήμια 60.000 σε όλη τη χώρα. Άρα σε σχέση με αυτούς που μπήκαν, οι εν δυνάμει θέσεις είναι περισσότερες. Αυτοί που ασκούν κριτική έλεγαν ότι οι εν δυνάμει θέσεις θα μπορούσαν να ήταν περισσότερες αν δεν υπήρχε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και της αντιπολίτευσης συμφωνήσαμε ότι έπρεπε να μπει ένα τέλος στη διαδικασία που έμπαιναν υποψήφιοι με βαθμό 1 ή 2 ή 3 στα 20».

«Πλέον υπάρχει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, να θυμίσω ότι υπήρχαν πάνω από 20.000 υποψήφιοι που είχαν γράψει κάτω από 7 και έχει γίνει ένας εξορθολογισμός με την ΕΒΕ. Έχει ανέβει συνολικά το επίπεδο των υποψηφίων, έχει βγει στους υποψηφίους το να διαβάσουν πιο μεθοδικά και με μεγαλύτερη επιμέλεια για να επιτύχουν» υπογράμμισε.

Πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στα ελληνικά πανεπιστήμια

«Η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ επεκτείνεται στον τομέα της εκπαίδευσης» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με αφορμή το ταξίδι της στην Αμερική.

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει μπει δυναμικά και στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη.

Παράλληλα, ανέφερε πως θα διατεθούν πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστήμιων.

Οριζόντια παρέμβαση για τα περιστατικά βίας στα σχολεία

Επίσης, η Ν. Κεραμέως δήλωσε συγκλονισμένη από την απώλεια του 14χρονου στα Σεπόλια και τόνισε πως είναι διαρκής η μάχη ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό, ενώ παράλληλα επισήμανε πως έχουν δρομολογηθεί ενέργειες κατά της βίας.

Με αφορμή την αυτοκτονία 14χρονου στα Σεπόλια, η υπουργός είπε πως διατάχθηκε έρευνα που είναι σε εξέλιξη.

«Η κυβέρνηση ετοιμάζει οριζόντια επιπλέον παρέμβαση για όλους τους παράγοντες που γεννούν τέτοια περιστατικά» υπογράμμισε σε άλλο σημείο.

Για τα ειδικά σχολεία και το μεγάλο έλλειμμα εργοθεραπευτών που περιμένουν δύο χρόνια να μπουν στα σχολεία όπως στο ειδικό σχολείο αυτιστικών παιδιών στο Αιγάλεω, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «κάναμε για πρώτη φορά στην ιστορία 4.500 μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή. Είναι οι πρώτοι που γίνονται στην ιστορία της χώρας».

«Μετά από 12 χρόνια, κάναμε πάνω από 16.000 μόνιμους διορισμούς. Ξεκινήσαμε από την Ειδική Αγωγή και μετά πήγαμε στη Γενική. Θα εξετάσουμε το ζήτημα με το ειδικό σχολείο στο Αιγάλεω» συμπλήρωσε.

Πηγή: alfavita.gr

Απάντηση