Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, είναι ευνόητο ότι δεν θα παραλάβουν δελτίο εξεταζομένου, αφού δεν συμμετέχουν στις εξετάσεις. Όσοι από τους αποφοίτους υπέβαλαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022, αλλά τελικά δεν θα προσέλθουν φέτος σε κανένα εξεταζόμενο μάθημα,
α) δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια για ανάκληση της αίτησης-δήλωσης και
β) μετά την ανακοίνωση των γραπτών βαθμολογίων των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, θα έχουν δυνατότητα να υποβάλλουν Μηχανογραφικό Δελτίο διεκδικώντας το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, εφόσον βεβαίως είχαν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των δύο τελευταίων ετών.
Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε την διάταξη για το 10 %, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 8 του Νόμου 4777/2021 (ΦΕΚ 25 Α΄), σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα του 10%: – ισχύει για 2 έτη μετά την τελευταία εξέταση με ποσοστά 60%-40% (για το 1 ο έτος και το 2 ο έτος αντίστοιχα).
Σύμφωνα με τις διατάξεις, διευκρινίζεται ότι οι υποψήφιοι που είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ το 2020 με το παλαιό ή το νέο σύστημα και το 2022 θα υποβάλουν Μηχανογραφικό για το ποσοστό του 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, θα διεκδικήσουν θέσεις σε ποσοστά ανάλογα του αριθμού των Μηχανογραφικών Δελτίων που θα υποβληθούν ανά σύστημα, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά το έτος συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις. -ασκείται μόνο από όσους έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των Ημερήσιων ΓΕΛ.
Για την εισαγωγή στα 3 Μουσικά Τμήματα με την ειδική διαδικασία, απαιτείται κάθε χρόνο νέα εξέταση και συνεπώς στα 3 Μουσικά Τμήματα δεν μπορεί να εισαχθεί κάποιος με το 10%, χωρίς νέα εξέταση.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι όσοι υποψήφιοι/ες συμμετέχουν στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις, δεν δικαιούνται να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων. – Τέλος, διευκρινίζεται ότι για τους υποψηφίους του 10% έτους 2020 δεν ισχύει η ΕΒΕ, ενώ για τους υποψηφίους του 10% έτους 2021 ισχύει η ΕΒΕ του έτους συμμετοχής τους, δηλαδή όπως οι ΕΒΕ διαμορφώθηκαν το 2021.
Να ξαναδώσω Πανελλαδικές ή να συμμετέχω με το 10%;
Στο ερώτημα που ταλανίζει κάθε χρόνο πολλούς υποψηφίους «Να ξαναδώσω γραπτές Πανελλαδικές Εξετάσεις ή να υποβάλλω μηχανογραφικό στη κατηγορία 10%» απαντάει ο Δημήτρης Καλοδήμος στο sep4u.gr.
Όπως σημειώνει κάθε χρόνο δέχεται από δεκάδες υποψηφίους το συγκεκριμένο ερώτημα.
Τι ισχύει για την κατηγορία 10%
«Να διευκρινίσω ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει κατηγορία 10% αλλά κατηγορία 6% και κατηγορία 4%. Το 6% είναι για όσους έδωσαν γραπτές Πανελλαδικές Εξετάσεις την προηγούμενη χρονιά και το 4% είναι για όσους έδωσαν γραπτές Πανελλαδικές Εξετάσεις την προ προηγούμενη χρονιά. Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δεν είναι εύκολη. Όποια λύση και αν επιλεγεί υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Θα προσπαθήσω να απαντήσω με συγκεκριμένα ερωτήματα που έχω δεχθεί μέσα από σχόλια στο sep4u.gr» σημειώνει.
Ερώτημα 1: «Με 18.019 πιάνω με το 10% την οδοντιατρική του χρόνου; (φετινή βάση οδοντιατρικής 18.036)»
Η μεθοδολογία σύμφωνα με τον Δημήτρη Καλοδήμο για να βρούμε την απάντηση είναι η εξής:
«Μπαίνω στην εφαρμογή sigrisi-vaseon και συγκρίνω τη βάση του 6% το 2020 με την βάση του 90% το 2019 . Παρατηρώ ότι και στα δύο τμήματα η βάση του 6% ήταν μεγαλύτερη από τη βάση του 90% κατά 14 και 35 μόρια.
Αν κάνω το ίδιο και για τη βάση 6% το 2019 με την βάση του 90% το 2018 παρατηρώ ότι στην Αθήνα ήταν χαμηλότερη κατά 4 μόρια και στη Θεσσαλονίκη κατά 5 μόρια.
Αν κάνω το ίδιο και για τη βάση 6% το 2018 με τη βάση του 90% το 2017 παρατηρώ ότι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη η βάση του 6% ήταν μικρότερη. Από αυτό προκύπτει ότι οι πιθανότητες το 6% να έχει μικρότερη βάση από το 90% είναι 50%.
Το ερώτημα παραμένει να ξαναδώσω ή όχι; Αν θέλεις μόνο Οδοντιατρική και νιώθεις ότι μπορείς να γράψεις παραπάνω δώσε ξανά εξετάσεις αν όμως δεν αντέχεις να ξαναδώσεις και είσαι κοντά στη βάση του 2020 το πολύ με απόκλιση 20 μόρια πάρε το ρίσκο να συμμετέχεις με την κατηγορία 6%».
Ουσιαστικά το συμπέρασμα από τα 2 παραπάνω παραδείγματα είναι ότι η κάθε επιλογή εξαρτάται από το πόσο κοντά είμαστε στη βάση του 90% και από το πόσο είμαστε διατεθειμένοι να ρισκάρουμε, σύμφωνα με τον Δημήτρη Καλοδήμο.
πηγή:alfavita