Σήμερα Πέμπτη στη 1 μ.μ. η ανακοίνωση του Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ

 Έκτακτη Σύνοδο προγραμματίζουν οι Πρυτάνεις για τις επόμενες μέρες, προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις τους επί του Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ , το οποίο θα ανακοινώσει η υπουργός Ν. Κεραμέως σήμερα Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι.

Το νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ παρουσιάζει σήμερα Πέμπτη 26/5 στις 1 το μεσημέρι η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη Τύπου.

Το alfavita.gr σε χθεσινό του ρεπορτάζ αποκάλυψε ότι επίκειται η ανακοίνωση των αποφάσεων Κεραμέως, ενώ απομένει να δούμε αν ο νέος αυτός νόμος θα φέρει η όχι το «τέλος» του θεσμού του Πρύτανη του Πανεπιστημίου όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται νέος γύρος αντιπαράθεσης στα Πανεπιστήμια, και μάλιστα λίγο πριν από την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που θα προκαλέσει νέο αναβρασμό.

 

Το Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνει πέντε άξονες οι οποίοι σε επίπεδο τίτλων είναι οι παρακάτω:

1. Νέο “μοντέλο” διοίκησης των ΑΕΙ

2. Αναβάθμιση ποιότητας ΑΕΙ

3.  Ενίσχυση λειτουργικότητας ΑΕΙ

4. Προώθηση σύνδεσης ΑΕΙ με την κοινωνία 

5. Εκσυγχρονισμός ΔΟΑΤΑΠ

kerameos_syrigos_1.pngΤο νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά από την παρουσίασή του, ενώ οι πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας καλούν έκτακτη Σύνοδο στο Λαύριο, με φυσική παρουσία,, προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στη λειτουργία των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης.

Οπως αποκάλυψε σε αρκετά ρεπορτάζ το alfavita.gr, το νομοσχέδιο ενδέχεται να φέρει «τέλος» του θεσμού του Πρύτανη στα Ελληνικά Πανεπιστήμια τουλάχιστον με τη μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα.

Αυτό καθώς το επιτελείο της κ.Νίκης Κεραμέως έχοντας αναλύσει τους λόγους για τους οποίους απέτυχε η προηγούμενη εφαρμογή του θεσμού των Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ με τον πολυσυζητημένο νόμο -πλαίσιο της κ.Αννας Διαμαντοπούλου το 2011, φέρεται να καταλήγει στην επιλογή της...αποψίλωσης αρμοδιοτήτων του πρύτανη και διορισμό του αντί εκλογής από τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ!

Το θέμα εξάλλου είχε συζητήσει και ο τομέας ανώτατης παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, τα μέλη του οποίου κατέληξαν στις τελικές απόψεις τους για το θέμα, διαβιβάζοντας τις σε κυβέρνηση και αρμόδιους φορείς.

Οι πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι πρόθεση της Υπουργού Παιδείας, είναι να επαναφέρει το θεσμό των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ -τα οποία είχαν θεσπιστεί από την Αννα Διαμαντοπούλου και λειτούργησαν για λίγο, προκαλώντας ένα είδος «ακαδημαϊκού εμφυλίου» με τις πρυτανικές αρχές ώσπου καταργήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- με αυξημένες αρμοδιότητες και χωρίς τον «υπόγειο πόλεμο» από τις πρυτανικές αρχές, που σημάδεψαν την προηγούμενη προσπάθεια.

Ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι η κ.Κεραμέως σχεδιάζει ένα μοντέλο ουσιαστικά διαφορετικό: Η συγκρότηση των νέων Συμβουλίων διοίκησης θα γίνεται μεν με  εκλογή των εσωτερικών μελών από τους πανεπιστημιακούς του κάθε ιδρύματος και τα εσωτερικά μέλη θα επιλέγουν τα υπόλοιπα , λεγόμενα «εξωτερικά » μέλη -που θα προέρχονται απο ελληνικά η και ξένα ιδρύματα, όπως γινόταν και επί Διαμαντοπούλου.  Η διαφορά είναι όμως ότι τα Συμβούλια Διοίκησης στη συνέχεια θα επιλέγουν τον Πρύτανη του ιδρύματος ο οποίος δεν θα εκλέγεται πλέον από τους πανεπιστημιακούς του κάθε ΑΕΙ με τις πρυτανικές εκλογές, όπως γίνεται τώρα. Παλιότερα μάλιστα στη διαδικασία αυτή συμμετείχαν και οι φοιτητές. Οι εκλογικές διαδικασίες θα παραμένουν για την εκλογή διοίκησης των τμημάτων των ΑΕΙ τα οποία διατηρούνται ως η βασική ακαδημαϊκή μονάδα τους.

Οπως γίνεται αντιληπτό, εαν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η αρμοδιότητες του πρύτανη -και κατ’ επέκταση του πρυτανικού συβουλίου- αποδυναμώνονται πλήρως, αφού δεν θα είναι πλέον ένας εκλεγμένος πανεπιστημιακός αλλά διορισμένος και μάλιστα με «πετσοκομμένες» αρμοδιότητες, οι οποίες θα περιγράφονται από τα παντοδύναμα Συμβούλια και θα έχουν να κάνουν κυρίως με ακαδημαϊκά θέματα. Τις καίριες αποφάσεις για την πορεία των ΑΕΙ θα τις λαμβάνουν τα Συμβούλια, ενώ ουσιαστική διοίκηση θα ασκεί και ο γραμματέας-μάνατζερ που σχεδιάζεται, στη λογική του επιχειρηματικού πανεπιστημίου που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση… Πάντως ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι κομματικά στελέχη της Ν.Δ. αντιδρούν στο μοντέλο που προωθεί η κ.Κεραμέως

panepistimio_1.jpg

Και ο «μάνατζερ» γραμματέας

Για το ζήτημα του μάνατζερ-γραμματέα στα ΑΕΙ, ο τομέας Παιδείας της ΝΔ είχε προαναγγείλει: Υιοθέτηση του θεσμού του Γενικού (υπηρεσιακού) Γραμματέα του κάθε Ιδρύματος με επιλογή από το πρυτανικό συμβούλιο (ενώ θα ακολουθεί τη θητεία του πρυτανικού συμβουλίου) και με καθήκοντα τη μέριμνα για την ομαλή και αποτελεσματική διοικητική και οικονομική λειτουργία του πανεπιστημίου και με αρμοδιότητες ανάλογες με αυτές που προβλέπει ο ν. 4622/19 για το επιτελικό κράτος. Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα σύγχρονοι Οργανισμοί και Εσωτερικοί Κανονισμοί σε κάθε ΑΕΙ ώστε να απλοποιηθεί η γραφειοκρατία, να αποσυμφορηθούν διοικητικά βάρη και να διασφαλίζεται η επάρκεια, η οικονομικότητα, η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα λειτουργίας, καθώς και οι διαδικασίες καλής διακυβέρνησης μέσα ορθές και σύννομες αποφάσεις.

Οι μάνατζερ θα έχουν οικονομικές και διοικητικές αρμοδιότητες θα ελέγχονται από οικονομική επιτροπή και θα λογοδοτούν στο υπουργείο Παιδείας. Το σχέδιο αυτό εξάλλου ανακοίνωσε τόσο η υπουργός Παιδείας σε εκδήλωση της ΔΑΠ όσο και ο υφυπουργός κ. Άγγελος Συρίγος σε σχετική συνέντευξή του, εδώ και μήνες. Ο κ. Συρίγος αναφερόμενος στο θέμα αυτό υπογράμμισε ότι «είναι στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, ότι τα οικονομικά θέματα δεν τα χειρίζονται απαραιτήτως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πανεπιστημιακοί που μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερες γνώσεις και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε πει ότι θα μπουν μέσα στα Πανεπιστήμια οικονομικοί διευθυντές, οι οποίοι θα επιλέγονται με όρους ιδιωτικοοικονομικούς για να παρακολουθούν τα οικονομικά των πανεπιστημίων. Κάποια πανεπιστήμια έχουν τεράστιο οικονομικό φόρτο και έχουν και θέματα που σχετίζονται με την περιουσία τους και με την εκμετάλλευσή της».

Υπενθυμίζουμε ότι στο νέο νόμο θα υπάρχουν ακόμα διατάξεις, που αφορούν στον ΔΟΑΤΑΠ, στα μεταπτυχιακά, ενδεχομένως στην επανίδρυση των ΤΕΙ εντός ΑΕΙ, διπλά πτυχία,  δυνατότητα στους φοιτητές να  παρακολουθούν μαθήματα και από άλλα τμήματα, και παρα πολλά άλλα.

πηγή:alfavita

Απάντηση