Όταν ο 18χρονος Μπιλ Γκέιτς ζητούσε δουλειά: Τα 4 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε

 Ο συνιδρυτής της MicrosoftΜπιλ Γκέιτς, μπορεί να είναι αυτή τη στιγμή ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος της γης, με περιουσία 113,5 δισ. δολαρίων, ωστόσο το βιογραφικό του έχει περάσει από διάφορες διαδρομές.

Και ειδικά τη στιγμή που ήταν ακόμα φοιτητής, δημιούργησε ένα έγγραφο, το οποίο ήταν γραμμένο σε γραφομηχανή και έμοιαζε περισσότερο με έκθεση, παρά με βιογραφικό.

Γράφτηκε έναν χρόνο πριν ο Γκέιτς παρατήσει το Χάρβαρντ για να ιδρύσει την Microsoft, όμως περιλαμβάνει κιόλας κάποια εντυπωσιακά επιτεύγματα: Είχε ήδη μάθει μερικές γλώσσες προγραμματισμού και είχε εργασιακή εμπειρία.

Υπάρχουν όμως και τέσσερα προφανή λάθη, ή φάουλ που καλό θα είναι να αποφύγετε και στο δικό σας βιογραφικό

Ο Gates έγραψε το ύψος, το βάρος και τα εξαρτώμενα μέλη του

Εάν ένας υπεύθυνος προσλήψεων διάβαζε σήμερα ένα τέτοιο βιογραφικό, πιθανότατα θα ξεσπούσε σε γέλια.  «Οι προσωπικές πληροφορίες κάνουν τους πάντες να γελούν», λέει στο CNBC η Stacie Haller, ειδικός σταδιοδρομίας στο ResumeBuilder.com. «Έχει ακόμη και τον αριθμό του κοιτώνα του».

Ακόμα και τότε, δεν συνηθιζόταν να γράφει κανείς το ύψος και το βάρος του σε ένα βιογραφικό.  Τέτοιες προσωπικές πληροφορίες είναι καλύτερο να μένουν εκτός του CV.

Συμπεριέλαβε τον προηγούμενο μισθό του

Έγραψε ότι ο προηγούμενος μισθός του ήταν 12.000 δολάρια τον χρόνο και στον «επιθυμητό μισθό» συμπλήρωσε «ανοικτός».

Οι ειδικοί συστήνουν αυτές οι οικονομικές λεπτομέρειες να μην αναγράφονται σε ένα βιογραφικό. Όμως, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά, κανείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να μιλήσει για τα οικονομικά.

Χρησιμοποίησε κακό format

Αυτό το στυλ γραφής, με τις παραγράφους, είναι κουραστικό για τον αναγνώστη, καθώς τον δυσκολεύει να βρει γρήγορα τις σημαντικές πληροφορίες.

Σήμερα, οι υπεύθυνοι προσλήψεων αφιερώνουν ελάχιστο χρόνο σε κάθε βιογραφικό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αποφασίζουν εάν θα εξετάσουν περαιτέρω ή θα «πετάξουν» ένα  CV μέσα σε 7,4 δευτερόλεπτα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό το format να διευκολύνει τη γρήγορη πρόσβαση στις πληροφορίες.

Οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιείτε bullet points και να γράφετε τις προηγούμενες θέσεις εργασίας σας μαζί με τις χρονολογίες τους.

Δεν χρησιμοποίησε πειστική φρασεολογία

Υπάρχει ασάφεια στον τρόπο με τον οποίο περιέγραψε τη δουλειά που έκανε στην TRW Systems Group από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 1973. Ο Gates ανέφερε ότι ως προγραμματιστής συστημάτων «συμμετείχε στον σχεδιασμό αρχείο και τις τροποποιήσεις στο λειτουργικό σύστημα». Η λέξη «συμμετείχα» θεωρείται αρκετά γενική και χωρίς νόημα, με τους ειδικούς να συστήνουν τη χρήση πιο ισχυρής φρασεολογίας, όπως «οργάνωσα», «ανέθεσα», «διηύθυνα», «καθοδήγησα» κτλ.

Πηγή: in.gr

Απάντηση