Πανελλήνιες 2023: Αυτές είναι οι δέκα σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου με λίγα μόρια

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι μαθητές της Γ΄ λυκείου και κυρίως εκείνοι που βρίσκονται σε χαμηλή βαθμολογική κλίμακα είναι η επιλογή των τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο. Τα παιδιά τα οποία γνωρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν να «χτυπήσουν» υψηλόβαθμες σχολές έχουν επιπλέον άγχος καθώς καταλαβαίνουν ότι δεν αρκεί η εισαγωγή και μόνο σε κάποιο τμήμα, αφού αυτό από μόνο του δεν τους εξασφαλίζει μελλοντικά και μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.

 

Όμως η προσπάθεια και οι έξυπνες επιλογές μπορούν να τους οδηγήσουν αργότερα σε δρόμους που τώρα ούτε καν φαντάζονται. Η αλήθεια είναι ότι παντού υπάρχουν ευκαιρίες ακόμη και σε χαμηλόβαθμα τμήματα τα οποία οι περισσότεροι τα αγνοούν καθώς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν το επιστημονικό τους αντικείμενο ούτε και το επαγγελματικό πεδίο, στο οποίο οδηγούν.

 

Σήμερα το ethnos.gr παρουσιάζει με τη βοήθεια του συμβούλου σταδιοδρομίας Δημήτρη Μπαρλάκα, δέκα τέτοια τμήματα ώστε οι υποψήφιοι του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, να έχουν μια καλύτερη εικόνα για τις επιλογές ,που μπορούν να κάνουν εάν δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν υψηλές βαθμολογίες στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2023.

Τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

 

Αγρίνιο (Πατρών): 9.490

Αργοστόλι (Ιόνιο): 9.385

 

Αθήνα (ΠΑ.Δ.Α.): 13.720

 

Θεσ/νίκη (ΔΙ.ΠΑ.Ε.): 12.870

Καλαμάτα (Πελοποννήσου): 10.040

 

Τα τμήματα δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να κατανοήσουν ένα εύρος δραστηριοτήτων και διαδικασιών που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων, όπως η επεξεργασία, η σωστή συντήρηση και αποθήκευση, η συσκευασία, η ασφάλεια, ο ποιοτικός έλεγχος κ.λπ. Παράλληλα, ασχολούνται με θέματα νομοθεσίας και κατάλληλων προδιαγραφών, γι’ αυτό και το πρόγραμμα σπουδών συνδυάζει μαθήματα από ποικίλες επιστήμες (βιολογία, χημεία, μαθηματικά, κ.ά.). Οι απόφοιτοι του τμήματος διατηρούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως Τεχνολόγοι Τροφίμων. Ενδεικτικοί χώροι απασχόλησης είναι τα εργαστήρια ελέγχου τροφίμων, οι βιομηχανίες τροφίμων (σχεδιασμός προϊόντων, παραγωγή, έλεγχος ποιότητας, υπηρεσίες διαχείρισης, κλπ.), τα νοσοκομεία και τα ερευνητικά κέντρα βιομηχανιών τροφίμων.

Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα (Ιωαννίνων): 10.475

 

Το τμήμα το οποίο έχει έντονο διεπιστημονικό χαρακτήρα αφού συνδυάζει γνώσεις φυσικής, χημείας, βιολογίας και μηχανικής, στοχεύει στη μελέτη, τόσο των βασικών αρχών και ιδιοτήτων των υλικών (μέταλλα, πολυμερή, σύνθετα κ.ά.), όσο και της απόδοσης, της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και του ποσοστού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Οι φοιτητές του, μέσα από θεωρητικά αλλά και πρακτικά-εργαστηριακά μαθήματα, έρχονται σε επαφή με διαφόρων ειδών υλικά όπως: μπετόν, κεραμικά, μαγνητικά υλικά, μέταλλα, νανοϋλικά, υλικά σχετικά με την πράσινη ενέργεια κ.ά.. Οι απόφοιτοι του τμήματος εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Χημικού Μηχανικού και μπορούν να εργαστούν σε εργαστήρια που αναλαμβάνουν ελέγχους διασφάλισης ποιότητας, εκπόνηση μελετών πιστοποίησης υλικών, βιομηχανικές μονάδες, σε οργανισμούς παραγωγής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και γενικότερα όπου η έρευνα και η ανάπτυξη νέων υλικών είναι απαραίτητες.

Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Χανιά (Κρήτης): 12.475

 

Οι φοιτητές του τμήματος λαμβάνουν γνώσεις από ένα ευρύ φάσμα πεδίων όπως η χημεία, τα μαθηματικά, η βιολογία κ.λ.π. και είναι σε θέση να διαχειριστούν θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση φυσικών πόρων, την ανάπτυξη συστημάτων αειφορίας και γενικότερα την αξιολόγηση της γης σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Οι απόφοιτοι του τμήματος ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα είτε του Χημικού Μηχανικού είτε του Μηχανικού Περιβάλλοντος και μπορούν να εργαστούν σε Δημόσιες Υπηρεσίες, μελετητικά γραφεία, τεχνικές εταιρείες, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου, εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων κ.ά..

Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Χίος (Αιγαίου): 8.575

 

Το τμήμα αξιοποιώντας την αναλυτική δύναμη της στατιστικής, των μαθηματικών, της πληροφορικής και άλλων εννοιών μικροοικονομίας και μακροοικονομίας, εστιάζει στη σημασία της εφαρμογής των οικονομικών αρχών στη διοίκηση και τη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων. Οι απόφοιτοί του μπορούν να σταδιοδρομήσουν ως Μηχανικοί Διοίκησης και Οικονομικοί Σύμβουλοι σε εργοστάσια, επιχειρήσεις, οργανισμούς, τράπεζες, εταιρείες επενδύσεων κ.ά.. Επιπλέον αν επιλέξουν την κατεύθυνση «Χρηματοοικονομική Μηχανική» εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) ως οικονομολόγοι.

Τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης

 

Ξάνθη (Δ.Π.Θ.): 11.800

Χανιά (Κρήτης): 12.190

 

Οι φοιτητές των τμημάτων μέσα από τον συνδυασμό γνώσεων σχετικών, τόσο με την τεχνική, όσο και με την διαχειριστική πλευρά ενός συστήματος παραγωγής, είναι ικανοί να σχεδιάσουν συστήματα παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών. Οι απόφοιτοι των τμημάτων εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Μηχανολόγου Μηχανικού με δικαίωμα εκπόνησης Μελετών, διενέργειας Επιβλέψεων και Συντήρησης Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων χωρίς περιορισμό και μπορούν να εργαστούν σε τεχνικά γραφεία, μελετητικές εταιρείες, στον κλάδο των κατασκευών και της βιομηχανίας κ.ά..

Νικολίτσα Τρίγκα

ethnos.gr 

Απάντηση