Η NASA κάνει το Voyager 1 να μιλήσει ξανά!

Το διαστημόπλοιο VOYAGER 1 της NASA βρίσκεται σε ένα μακρύ, επικίνδυνο και άγνωστο ταξίδι στο βαθύ διάστημα. Αυτό και ο αδελφός του Voyager 2, είναι τα πιο απομακρυσμένα ανθρωπογενή αντικείμενα από τον πλανήτη μας, έχοντας ταξιδέψει πέρα από τα όρια του Ηλιακού Συστήματος και στο διαστρικό διάστημα.

Οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά σε τέτοια απόσταση. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι πρόκειται για ένα αρχαίο σκάφος: Τα Voyager εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970.

Όταν το Voyager 1 άρχισε να στέλνει παράξενες, μπερδεμένες ανοησίες αντί για δεδομένα τηλεμετρίας τον Μάιο του τρέχοντος έτους, οι μηχανικοί της NASA δε το έβαλαν κάτω!
Άρχισαν να εργάζονται κάνοντας απομακρυσμένη διάγνωση και επισκευή στο διαστημόπλοιο που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ. Τέσσερις μήνες μετά το κατάφεραν.

Το Voyager 1 επέστρεψε σε λειτουργία και μιλάει με τον έλεγχο εδάφους σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Στην πραγματικότητα, η λύση ήταν πολύ εύκολη — ή όσο απλή μπορεί να είναι, με τη 22ωρη καθυστέρηση επικοινωνίας προς κάθε κατεύθυνση και δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μεταξύ τους.

Το 45χρονο διαστημόπλοιο φαινόταν να αποδίδει θαυμάσια στο διαστρικό διάστημα, στέλνοντας πακέτα δεδομένων πίσω στη Γη. Ωστόσο, στα μέσα Μαΐου, το σύστημα που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της κεραίας αποστολής δεδομένον και είναι στραμμένο προς τη Γη, γνωστό ως σύστημα άρθρωσης και ελέγχου στάσης ή AACS, άρχισε να μεταδίδει ακατανόητα μυνήματα αντί για τα κανονικά.

Από τη δική μας οπτική γωνία, φάνηκε ότι το διαστημόπλοιο είχε υποστεί μια ηλεκτρονική μορφή αφασίας, μια διαταραχή που προκαλεί την απώλεια της κανονικής ομιλίας.

Ακόμη πιο περίπλοκο για τους μηχανικούς, παρά τις περίεργες ενημερώσεις της κατάστασης του διαστημικού σκάφους, το Voyager 1 φαινόταν να είναι σε καλή κατάσταση. Το ραδιοσήμα από το διαστημικό σκάφος παρέμεινε ισχυρό και συνεπές, υποδεικνύοντας ότι η κεραία εξακολουθούσε να δείχνει προς τη Γη. Ομοίως, τα επιστημονικά συστήματα του Voyager 1 συνέχισαν να συλλέγουν και να μεταδίδουν δεδομένα ως συνήθως, χωρίς κάτι να επηρεάζει το AACS. Επιπλέον, ό,τι ήταν λάθος με το AACS δεν ενεργοποίησε ένα σύστημα πρόληψης σφαλμάτων σχεδιασμένο να θέτει το διαστημόπλοιο σε ασφαλή λειτουργία όταν υπάρχει πρόβλημα.

Ευτυχώς, οι μηχανικοί της NASA εντόπισαν το ζήτημα.

Η ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ – Ανακαλύφθηκε ότι το AACS έστελνε δεδομένα τηλεμετρίας μέσω ενός ενσωματωμένου υπολογιστή που είχε σταματήσει να λειτουργεί χρόνια πριν. Τα κατεστραμμένα δεδομένα προκλήθηκαν από τον αποθανόντα υπολογιστή. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν οι μηχανικοί της NASA ήταν να δώσουν εντολή στο AACS να χρησιμοποιήσει τον κατάλληλο υπολογιστή για να στείλει τα δεδομένα του πίσω στη Γη.

Το Voyager 1 βρίσκεται επί του παρόντος πάνω από 23,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα ή 14,6 δισεκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη. Στον ιστότοπο της NASA, μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη της απόστασης και να δείτε τις τρέχουσες θέσεις και των δύο διαστημικών σκαφών Voyager στο διάστημα.

Το Voyager 1 πέρασε την τελευταία δεκαετία πλέοντας στο διάστημα, πέρα από το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου μας. Το πεδίο προστάτευσε το σκάφος από τις κοσμικές ακτίνες και άλλες διαστρικές ακτινοβολίες με τον ίδιο τρόπο που το μαγνητικό πεδίο της Γης μας προστατεύει από σωματίδια υψηλής ενέργειας και ακτινοβολία από τον Ήλιο. Όταν ένα από αυτά τα υψηλής ταχύτητας ενεργειακά σωματίδια προσκρούει σε ένα τσιπ υπολογιστή, μπορεί να προκαλέσει μικρά σφάλματα μνήμης που αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου και είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα και για τους υπολογιστές του Voyager 1.

Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε ποιοι νέοι κίνδυνοι περιμένουν το Voyager στο συνεχές ταξίδι του — και τι νέες ανακαλύψεις θα μας φέρει.

από το The Space Academy

Πηγή https://www.cosmicnet.gr/

Απάντηση