Ένας χρωματιστός συνδυασμός από αέρια και σκόνη: αυτό είναι ό,τι έχει απομείνει από την έκρηξη της Κασσιόπης Α, ενός σούπερνοβα που «παρακολουθεί» το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.
To φως του άστρου εμφανίστηκε στον ουρανό της Γης πριν από 340 χρόνια. Είναι το νεότερο γνωστό σούπερνοβα στον γαλαξία μας και για αυτό έχει μελετηθεί πάρα πολύ τόσο επί γης όσο και από διαστημικά τηλεσκόπια.
Η Κασσίοπη Α βρίσκεται 11.000 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό της Κασσιόπης. Τα συντρίμμια της έχουν διάμετρο περίπου 10 έτη φωτός.
Αστρική αυτοψία
Μελετώντας το άστρο, οι επιστήμονες προσπαθούν να μάθουν περισσότερα πράγματα για το πώς προκύπτουν οι εκρήξεις άστρων. Ετσι, αξιοποίησαν το ολοκαίνουργιο τηλεσκόπιο Webb με τις υπέρυθρες δυνατότητές του. Το υπέρυθρο φως δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι, έτσι το James Webb μπορεί να αποκαλύψει αόρατες πτυχές του διαστήματος.
«Η Κασσιόπη Α αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία μας να μελετήσουμε τα συντρίμμια ενός άστρου που έχει εκραγεί και να κάνουμε ενός είδους αστρική αυτοψία για να καταλάβουμε τι άστρο υπήρχε προηγουμένως και πώς εξερράγη», αναφέρει ο Ντάνι Μιλισάβλιεβιτς, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Purdue και κύριος ερευνητής του προγράμματος.
«Σε σχέση με προηγούμενες υπέρυθρες εικόνες, βλέπουμε απίστευτες λεπτομέρειες στις οποίες δεν είχαμε πρόσβαση προηγουμένως», συμπληρώνει η ερευνήτρια και αστρονόμος του Πρίνστον, Τέα Τεμίμ.
Το «πράσινο τέρας»
Η υπέρυθρη εικόνα της Κασσιόπης Α, που τράβηξε το τηλεσκόπιο Webb, έχει «μεταφραστεί» σε ορατό στο ανθρώπινο μάτι φως. Το κόκκινο και το πορτοκαλί χρώμα στο εξωτερικό του άστρου αποτυπώνουν τη θερμή σκόνη, όπου το υλικό του άστρου εκτινάχθηκε πριν την έκρηξη και συνετρίβη με άλλα αέρια και σκόνη γύρω από αυτό.
Μέσα στη «φούσκα», βλέπουμε ένα ανοιχτό ροζ χρώμα, μαζί με σχηματισμούς που θυμίζουν κόμπους και συστάδες. Πρόκειται για υλικό από την έκρηξη που περιλαμβάνει βαριά στοιχεία όπως αργό, νέον και οξυγόνο.
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει συγκεντρώσει ο πράσινος σχηματισμός στα δεξιά της «φούσκας».
«Το ονομάσαμε “Πράσινο Τέρας”. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα παρατηρήσετε ότι είναι γεμάτο με κάτι που μοιάζει με μίνι φυσαλίδες. Το σχήμα και η πολυπλοκότητα είναι απροσδόκητα και δύσκολο να κατανοηθούν», σχολιάζει ο Μιλισάβλιεβιτς.
Και καταλήγει: «Η κατανόηση της διαδικασίας της έκρηξης ενός άστρου είναι σαν να διαβάζουμε τη δική μας ιστορία προέλευσης».
Με πληροφορίες από CNN
https://www.kathimerini.gr/life/562369090/to-james-webb-entopise-ena-prasino-teras-sta-syntrimmia-enos-astroy/