Τεχνητή Νοημοσύνη: Απειλή για την ανθρώπινη υγεία και ύπαρξη, προειδοποιούν επιστήμονες

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βλάψει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων και να αποτελέσει υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, προειδοποιούν γιατροί και ειδικοί υγείας, καλώντας για παύση της εξέλιξης της ΑΙ έως ότου υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να φέρει την επανάσταση στην υγειονομική φροντίδα, βελτιώνοντας τη διάγνωση, τους τρόπους θεραπείας και την περίθαλψη. Όμως, η ραγδαία και χωρίς ρύθμιση ανάπτυξή της ενδέχεται να έχει και επιπτώσεις, όπως επισημαίνουν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Global Health επαγγελματίες υγείας από Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Κόστα Ρίκα και Μαλαισία.
Οι κίνδυνοι που συνδέονται με φάρμακα και υγειονομική φροντίδα «ενέχουν τον κίνδυνο πρόκλησης βλάβης σε ασθενείς, προβλημάτων με την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια δεδομένων και επιδείνωση των κοινωνικών ή υγειονομικών ανισοτήτων λόγω λαθών της ΑΙ ή εσφαλμένης χρήσης της», τονίζουν, προειδοποιώντας παράλληλα για ευρύτερες, παγκόσμιες απειλές της τεχνητής νοημοσύνης στην ανθρώπινη υγεία, ακόμη και την ανθρώπινη ύπαρξη.

Αν τα συστήματα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη υποκαταστήσουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, η ΑΙ θα μπορούσε να αποδειχτεί επιβλαβής για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Σε συνδυασμό με τη ραγδαία βελτιούμενη ικανότητα διαστρέβλωσης ή παραποίησης της πραγματικότητας με deep fakes, τα πληροφοριακά συστήματα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να υπονομεύσουν περαιτέρω τη δημοκρατία προκαλώντας γενική κατάρρευση της εμπιστοσύνης ή οδηγώντας σε κοινωνικό διχασμό και συγκρούσεις, με επακόλουθες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», υποστηρίζουν.

Κινδύνους εγείρει και η απώλεια θέσεων εργασίας που θα συνοδεύουν την εκτεταμένη ανάπτυξη και εφαρμογή της τεχνολογίας ΑΙ, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από δεκάδες σε εκατοντάδες εκατομμύρια την προσεχή δεκαετία.

«Ενώ θα υπήρχαν πολλά οφέλη από τον τερματισμό της εργασίας που είναι επαναλαμβανόμενη, επικίνδυνη και δυσάρεστη, γνωρίζουμε ήδη πως η ανεργία συνδέεται άρρηκτα με επιπτώσεις στην υγεία και τη συμπεριφορά» επισημαίνει η ομάδα επιστημόνων.

«Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε πώς η κοινωνία θα ανταποκριθεί ψυχολογικά και συναισθηματικά σε έναν κόσμου όπου η εργασία είναι μη διαθέσιμη ή μη απαραίτητη, ούτε έχουμε σκεφτεί ιδιαίτερα για τις πολιτικές και τις στρατηγικές που θα χρειαστούν για να αποσυνδέσουμε την ανεργία με την υγεία».

«Με την εκθετική αύξηση της έρευνας και ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, η ευκαιρία για την αποφυγή σοβαρών και δυνητικά υπαρξιακών βλαβών περιορίζεται. Απαιτείται αποτελεσματική ρύθμιση της ανάπτυξης και της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την αποφυγή προβλημάτων. Εως ότου θεσπιστεί ένα τέτοιο ρυθμιστικό πλαίσιο, πρέπει να επιβληθεί μορατόριουμ στην ανάπτυξη της αυτοβελτιούμενης τεχνητής νοημοσύνης» προειδοποιούν.

Πηγή: Guardian 

Απάντηση