Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών για τις ελλείψεις στα σχολεία

Για πλαστή εικόνα, όσο αφορά στη στελέχωση των σχολείων, κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί και δηλώνουν ότι υπάρχουν πάνω από 20.000 κενά. Για το λόγο αυτό μάλιστα  εξήγγειλαν κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη, 28/9/2023 στις 14:00 καθώς και στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές ζητώντας να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά στα σχολεία. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ «η κατάσταση με τα κενά των εκπαιδευτικών είναι οριακή. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, από το καλοκαίρι και ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες, προσπαθούσε να φτιάξει μια πλαστή εικόνα όσον αφορά τη στελέχωση των σχολείων. Θυμίζουμε πως πέρσι δούλεψαν πάνω από 47.000 αναπληρωτές/τριες και φέτος προσλήφθηκαν στην πρώτη φάση 28.353.

Δηλαδή η σχολική χρονιά ξεκίνησε ήδη με περίπου 20.000 κενά αφού οι διορισμοί που έγιναν καλύπτουν οριακά τις συνταξιοδοτήσεις. Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να «κόψει» προσλήψεις αναπληρωτών/τριών «κόβοντας» τη μόρφωση των παιδιών. Φτάνει πια! Δεν μπορείτε να παίζετε με τα παιδιά και τους/τις εκπαιδευτικούς που στηρίζουν τόσα χρόνια τη λειτουργία των σχολείων». Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί τους καθηγητές, να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘΑ την Πέμπτη, 28/9/2023 στις 14:00 καθώς και στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

Για τη μαζικότερη συμμετοχή των εκπαιδευτικών η ΟΛΜΕ κήρυξε δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 14.00. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία καθώς όπως αναφέρει «το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αντιλαμβανόμενο την οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σχολεία με τα χιλιάδες κενά σε όλους τους κλάδους καλεί τους/τις συναδέλφους/ισσες, να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. την Πέμπτη, 28/9/2023 στις 14:00 καθώς και τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Για τη διευκόλυνση των συνάδελφων που θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση κηρύσσουμε στάση εργασίας από τις 13:15 μέχρι 17:00».

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης

 

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης , ανακοίνωσε την εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων για την πρόσληψη 10.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Οι προσλήψεις θα γίνουν σε δυο φάσεις  τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Έτσι θα γίνουν 7.300 προσλήψεις στη Β φάση, στις αρχές Οκτωβρίου και 2.700 στη Γ φάση στις αρχές Νοεμβρίου.

Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης «καθώς οι ανάγκες της παράλληλης στήριξης των μαθητών διαπιστώθηκε πως είναι αυξημένες κατά πάνω από 30%, o Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξασφάλισαν της απαραίτητες πιστώσεις, ώστε να πραγματοποιηθούν πάνω από 7.300 προσλήψεις στη Β φάση, στις αρχές Οκτωβρίου και 2.700 στη Γ φάση στις αρχές Νοεμβρίου, υπερδιπλασιάζοντας τις αρχικές προσλήψεις του Σεπτεμβρίου και υπερβαίνοντας κατά 50% τις αρχικά προβλεπόμενες πιστώσεις για το έτος 2023.

Πηγή:www.ethnos.gr

Απάντηση