Πρόεδρος του ΑΣΕΠ: Απλοποίηση της μοριοδότησης και γραπτοί διαγωνισμοί παντού

«Το σύστημα του ΑΣΕΠ είναι δίκαιο γιατί είναι αντικειμενικό- Θα ήθελα, πέντε χρόνια μετά την πρόσληψη της πρώτης φουρνιάς των επιτυχόντων του διαγωνισμού να γίνει μια σοβαρή αξιολόγησή τους»

Για το νέο πλαίσιο στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και την απλοποίηση του συστήματος μοριοδότησης ή γραπτό διαγωνισμό, μίλησε σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα του Βόλου, ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θανάσης Παπαϊωάννου.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην την επιθυμία του το ΑΣΕΠ να αναλάβει τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών διαγωνισμών, όπως γίνεται αντίστοιχα στο εξωτερικό, ηλεκτρονικά, καθώς η όλη διαδικασία απαιτεί τεράστια οργανωτική προσπάθεια.

Ο πρόεδρος αποκάλυψε πως αν και πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, το ΑΣΕΠ βρίσκεται στο στάδιο όπου αναζητά λύσεις, προκειμένου να ψηφιοποιηθεί ο διαγωνισμός

ADVERTISING

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου πρέπει να απλοποιηθούν οι νομοθετικά προβλεπόμενες διαδικασίες στις προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού, να σταματήσει η αυξημένη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας που τριπλασιάζει τον χρόνο έκδοσης αποτελεσμάτων και να ενιαιοποιηθούν τα τυπικά προσόντα πρόσληψης.

Ολόκληρη η συνέντευξή του προέδρου του ΑΣΕΠ

Κύριε Πρόεδρε, πως εκτιμάτε τον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών προς το ΑΣΕΠ; Έχει μειωθεί, έχει αλλάξει από το 1966 που πρωτοθεσπίστηκε;

Δεν έχω στη διάθεσή μου δημοσκοπήσεις που να καταγράφουν διαχρονικά την εξέλιξη της εμπιστοσύνης των πολιτών, αλλά νομίζω ότι ένας καλός δείκτης είναι ότι κανείς, ούτε υποψήφιοι ούτε συγγενείς ή φίλοι υποψηφίων ούτε βουλευτές μου ζητούν κάποια παρέμβαση υπέρ κάποιου υποψήφιου για πρόσληψη. Είναι προφανές ότι έχει εμπεδωθεί ότι στο ΑΣΕΠ δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε παρέμβαση υπέρ υποψηφίων για πρόσληψη.

Το ΑΣΕΠ έχει πλέον υπό την ευθύνη του ένα σημαντικό εύρος αρμοδιοτήτων. Αυτή τελικά η διεύρυνση μήπως δημιουργεί προβλήματα και δεν αφήνει να επικεντρωθεί στις προσλήψεις;

Είναι γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία μας έχουν ανατεθεί και συνεχίζουν να μας ανατίθενται ολοένα διευρυνόμενες αρμοδιότητες στον τομέα της επιλογής διευθυντικών στελεχών του δημοσίου αλλά και διοικητών φορέων του δημοσίου. Η τάση αυτή από τη μια αποτελεί αναγνώριση της έξωθεν καλής μαρτυρίας που απολαμβάνει το ΑΣΕΠ, αλλά θα πρέπει να συνοδευθεί και από σημαντική αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού. Θα έλεγα ότι η αύξηση των αρμοδιοτήτων ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια ακολουθεί γεωμετρικούς ρυθμούς ενώ η αύξηση του προσωπικού είναι αναλογική. Η αύξηση όμως του προσωπικού δεν είναι το μόνο ούτε και το κύριο ζήτημα. Πρέπει να απλοποιηθούν οι νομοθετικά προβλεπόμενες διαδικασίες (π.χ. στις προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού προβλέπονται τρεις φάσεις ενστάσεων), να σταματήσει η αυξημένη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας που τριπλασιάζει τον χρόνο έκδοσης αποτελεσμάτων και να ενιαιοποιηθούν τα τυπικά προσόντα πρόσληψης. Ενδεικτικά σας λέω ότι στις ίδιες κλαδο-ειδικότητες των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, προβλέπονται διαφορετικά πρόσθετα προσόντα από ίδρυμα σε ίδρυμα! Όλα αυτά κοστίζουν σε χρόνο, χωρίς να δικαιολογούνται πάντα με αντικειμενικό τρόπο.

Η κυβέρνηση, με τη δική σας σύμφωνη γνώμη, θέσπισε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται πλέον οι πανελλήνιοι διαγωνισμοί. Ποια είναι η άποψή σας; Θα αλλάζατε κάτι σήμερα;

Η αρνητική εμπειρία που έχω από την παντοκρατορία των τυπικών προσόντων στη χώρα μας, με έχει καταστήσει ένθερμο υποστηρικτή του θεσμού του γραπτού διαγωνισμού. Ο παραδοσιακός όμως τρόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού απαιτεί τεράστια οργανωτική προσπάθεια και προκαλεί καθυστερήσεις. Εκείνο που επιδιώκουμε, και θα χρειαστούμε και τη συνδρομή της πολιτείας, είναι η διεξαγωγή ηλεκτρονικών διαγωνισμών. Είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα (δεδομένου και του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων) και ακόμη και η EPSO (το ΑΣΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αντιμετωπίζει δυσκολίες. δεν έχει λύσει πολλά από τα τεχνικά προβλήματα. Πρέπει όμως να βρούμε λύσεις και σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε.

Είναι δίκαιο τελικά το σύστημα του ΑΣΕΠ;

Είναι δίκαιο γιατί είναι αντικειμενικό. Το θέμα είναι να είναι και αποτελεσματικό. Θα ήθελα, πέντε χρόνια μετά την πρόσληψη της πρώτης φουρνιάς των επιτυχόντων του διαγωνισμού να γίνει μια σοβαρή αξιολόγησή τους. Έχω κάθε λόγο να είμαι αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα είναι θετική.

Σε αντίθεση με τους άλλους προέδρους του ΑΣΕΠ έχετε επιλέξει να επικοινωνείτε με τους πολίτες μέσω των social mediaAυτό βοηθάει την επικοινωνία; Σκέφτεστε να διευρύνετε αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας;

Κατά καιρούς κάνω αναρτήσεις δίνοντας συμβουλές προς τους ενδιαφερόμενους για προσλήψεις. Δεν ξέρω εάν είναι χρήσιμες. Αυτό το ξέρουν οι αναγνώστες των αναρτήσεων. Εκείνο όμως που είναι χρήσιμο για μένα είναι τα μηνύματα και σχόλια που λαμβάνω και από τα οποία διαπιστώνω πού μπορούμε να βελτιωθούμε και, κυρίως, νιώθω την αγωνία των υποψηφίων. Νομίζω ότι όσοι κατέχουμε μια δημόσια θέση πρέπει να λαμβάνουμε αδιαμεσολάβητα τέτοια μηνύματα για να έχουμε επαφή με την πραγματικότητα. Εξ άλλου, όσοι τα στέλνουν επιδεικνύουν μια υψηλή ωριμότητα. Ελάχιστοι μέχρι τώρα έχουν καταφύγει σε ύβρεις και αυτό μου επιτρέπει να συνεχίσω την τακτική επικοινωνία.

Για το νέο βιβλίο του Απόστολου Παπατόλια, με τον οποίο γνωρίζεστε καλά και επί επτά χρόνια ήσασταν συνάδελφοι, τι έχετε να πείτε; Πως αξιολογείται το νέο πόνημά του;

Με τον κ. Παπατόλια γνωριζόμαστε από το 1ο έτος της Νομικής Αθηνών και βεβαίως κρατήσαμε επαφή από τότε μέχρι που συμπέσαμε επί μια εξαετία στο ΑΣΕΠ όπου η συνεργασία μας ήταν καθημερινή. Θεώρησα χρέος μου να ανταποκριθώ στην πρόσκλησή του για τη βιβλιοπαρουσίαση, όχι μόνο λόγω αυτής της πολυετούς σχέσης αλλά και επειδή το ίδιο το βιβλίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον αφού αναφέρεται σε ένα καίριο δίλημμα στον χώρο της δημόσιας διοίκησης, δηλαδή τη σχέση τεχνοκρατίας και πολιτικής στα ανώτατα κλιμάκια του δημοσίου. Το πληροφοριακό υλικό είναι πολύ χρήσιμο οι δε παρατηρήσεις -ακόμη και ορισμένες που διαφωνώ- είναι από αυτές που πρέπει να αναμετρηθεί κανείς μαζί τους. Συνιστώ στον καθένα που ενδιαφέρεται για τα θέματα της δημόσιας διοίκησης να το διαβάσει.

πηγή: https://www.alfavita.gr/

Απάντηση