ΑΕΙ: Πώς να πάρετε «ψηφιακό πτυχίο» από 20 ιδρύματα

Σχεδιάζεται επέκταση των ψηφιακών παροχών στα ΑΕΙ με τη βεβαίωση σπουδών και το παράρτημα διπλώματος.

Η σύνδεση όλων των Πανεπιστημίων στο gov.gr εντός της εφετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, είναι το «ψηφιακό» στοίχημα του Κυριάκου Πιερρακάκη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η πλατφόρμα ptyxia.gov.gr παρέχει ήδη 500.0000 πιστοποιητικά σπουδών (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά) από 20 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε αποφοίτους. Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται σταδιακά η ένταξη και των υπόλοιπων πέντε Πανεπιστημίων της χώρας και ο εμπλουτισμός των ψηφιακών υπηρεσιών με βεβαίωση σπουδών και diploma supplement (παράρτημα διπλώματος).

Ενδεικτικά το ΕΚΠΑτο δεύτερο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας παρέχει μόνο τους τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) παρέχει τους τίτλους σπουδών που έχουν εκδοθεί από το 2000 και μετά, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο τους τίτλους σπουδών που έχουν εκδοθεί από το 2010 και μετά.

Εκτός της διασύνδεσής τους με το gov.gr παραμένουν ακόμα ορισμένα Πανεπιστήμια, τα οποία δεν έχουν λύσει τεχνικής φύσεως ζητήματα, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται εν μέρει και το ΕΚΠΑ, το οποίο δεν παρέχει ακόμα ψηφιακά πτυχία σε αποφοίτους προπτυχιακών σπουδών.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας είναι εντός του επόμενου μήνα να διασυνδεθούν τα πληροφοριακά συστήματα όλων των ΑΕΙ με το Κέντρο Διαλειτουργίας (gov.gr) και η επέκταση των παροχών με τη βεβαίωση σπουδών και το παράρτημα διπλώματος.

Τα οφέλη είναι η άμεση έκδοση πιστοποιητικών, το τέλος της σημερινής διαδικασίας επαλήθευσης εγγράφων αλλά η επισημείωση eApostille, για τη χρήση των εγγράφων που προορίζονται για το εξωτερικό, όπως το πτυχίο και το παράρτημα διπλώματος.

Με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του ptyxia.gov.gr και χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, φοιτητές, απόφοιτοι αλλά και εργαζόμενοι θα εκδίδουν ηλεκτρονικά το κάθε δικαιολογητικό.

Η θυρίδα gov.gr

Σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) θα λειτουργήσουν θυρίδες gov.gr, τύπου «ψηφιακό γκισέ», στις οποίες θα καταχωρείται η αίτηση του ενδιαφερόμενου, για την περίπτωση των Ιδρυμάτων τα οποία δεν έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν την σύνδεσή τους με το Κέντρο Διαλειτουργίας.

Το αίτημα καταχωρείται σε ταυτοποιημένη θυρίδα και η γραμματεία του κάθε τμήματος αναλαμβάνει να απαντήσει ηλεκτρονικά. Η διαφορά είναι ότι για όσα πανεπιστήμια έχουν συνδεθεί με το Κέντρο, η διαδικασία δεν διαρκεί παραπάνω από λίγα λεπτά, ενώ στην περίπτωση όσων Πανεπιστημίων δεν έχουν ολοκληρώσει τις τεχνικές διαδικασίες, ο ενδιαφερόμενος θα περιμένει την απάντηση του Ιδρύματος.

Στόχος του Υπουργείου Παιδείας πέραν της άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω της ψηφιοποίησης του Δημοσίου είναι και οι ταχύτερες διαδικασίες ταυτοποίησης σε όλες τις διαδικασίες στη Δημόσια Διοίκηση, όπως οι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ, καθώς με τη χρήση της υποδομής του gov.gr, γίνεται άμεσα η επαλήθευση των εγγράφων.

Τα πτυχία αυτά εντάσσονται και στη διαδικασία ηλεκτρονικής επισημείωσης με τη σφραγίδα της Χάγης e-apostille.gov.gr, η οποία πλέον μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους ίδιους τους πολίτες που επιθυμούν να αποστείλουν το πτυχία τους στο εξωτερικό, με λίγα κλικ μέσω του e-apostille.gov.gr αντί για δύο επισκέψεις με φυσική παρουσία.

Η επιβεβαίωση της γνησιότητας του αντιγράφου πραγματοποιείται απλά και γρήγορα, μέσω της εφαρμογής επαλήθευσης docs.gov.gr/validate  πληκτρολογώντας το μοναδικό κωδικό επαλήθευσης του εγγράφου.

Μέσω του ptyxia.gov.gr διατίθενται πλέον ηλεκτρονικά περισσότεροι από 500 χιλιάδες τίτλοι σπουδών και έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 50 χιλιάδες αντίγραφα.

Για την έκδοση θα χρειαστείτε:

  1. τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  2. τον ΑΜΚΑ σας

Το πτυχίο που θα εκδώσετε έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα και μπορείτε:

  1. είτε να το αποστείλετε ηλεκτρονικά
  2. είτε να το εκτυπώσετε και να το καταθέσετε ως έγχαρτο

Ποια Πανεπιστήμια συμμετέχουν

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  Τίτλοι σπουδών για το σύνολο των τμημάτων και προγραμμάτων

Διεθνές Πανεπιστήμιο Της Ελλάδας               Τίτλοι σπουδών για το σύνολο των τμημάτων και προγραμμάτων

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης            Τίτλοι σπουδών για το σύνολο τμημάτων και προγραμμάτων

Εθνικό Και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  Απόφοιτοι Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών από το Ακαδημαϊκό έτος 2022-2023

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)  Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών που έχουν απονεμηθεί από την Ίδρυση του Πανεπιστημίου. Εξαιρούνται τα Ειδικά Προγράμματα Σπουδών και τα Διιδρυματικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ ) Τίτλοι σπουδών από το 2000 και μετά για το σύνολο τμημάτων και προγραμμάτων

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τίτλοι σπουδών για το σύνολο των τμημάτων (Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων) και προγραμμάτων (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά) που είναι καταχωρημένοι στο ΠΣ του Φοιτητολογίου.

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Προπτυχιακοί τίτλοι σπουδών από το 2010 και μετά για το σύνολο των τμημάτων

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Προπτυχιακοί τίτλοι σπουδών από το το 2011 και μετά για το σύνολο των τμημάτων

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Προπτυχιακοί τίτλοι σπουδών για το σύνολο των προγραμμάτων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ)

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Προπτυχιακοί τίτλοι σπουδών από το 2019 και μετά για τα εξής τμήματα:

  1. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
  2. Εικαστικών Και Εφαρμοσμένων Τεχνών
  3. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών
  4. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Και Μηχανικών Υπολογιστών
  5. Μηχανολόγων Μηχανικών
  6. Χημικών Μηχανικών

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Προπτυχιακοί τίτλοι σπουδών από 1/9/2020 μέχρι σήμερα, για τα εξής τμήματα:

  1. Ψυχολογίας
  2. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
  3. Τμήμα Μαθηματικών

Πανεπιστήμιο Πατρών Προπτυχιακοί τίτλοι σπουδών με ημερομηνία έκδοσης 01.09.2004 και μεταγενέστερα, για το σύνολο των Τμημάτων και Προγραμμάτων Σπουδών, οι οποίοι είναι καταχωρημένοι στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα φοιτητολογίου.

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Προπτυχιακοί τίτλοι σπουδών από το 2016 και μετά για το σύνολο των τμημάτων

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Προπτυχιακοί τίτλοι σπουδών από το 2016 και μετά για τα εξής τμήματα

  1. Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών
  2. Θεατρικών Σπουδών
  3. Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού
  4. Φιλολογίας

Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών από το 1999 και μετά για το σύνολο των τμημάτων

Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης Προπτυχιακοί τίτλοι σπουδών για τα εξής προγράμματα:

  1. Ιερατικών Σπουδών (από το 2008 και μετά)
  2. Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής (από το 2012 και μετά)

Πολυτεχνείο Κρήτης Προπτυχιακοί τίτλοι σπουδών από το 2014 και μετά για το σύνολο των τμημάτων

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προπτυχιακοί τίτλοι σπουδών για το σύνολο των τμημάτων.

Ιδρύματα και Οργανισμοί που θα ενταχθούν μελλοντικά στην υπηρεσία

  1. Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας
  2. Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
  3. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  4. Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ)
  5. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)
  6. Πανεπιστήμιο Κρήτης
  7. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

πηγή: https://www.alfavita.gr/

Απάντηση