Τέλος τα… μαύρα σφραγίσματα, λέει η Ε.Ε.

Το οδοντιατρικό αμάλγαμα δεν αποτελεί απειλή για την υγεία και η κατάργησή του συνίσταται για την προστασία του περιβάλλοντος, τόνισαν χθες ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Κατσίκης, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής Αθανάσιος Υφαντής και ο καθηγητής Οδοντιατρικής Γιάννης Τζούτζος, με αφορμή τη χθεσινή αναμενόμενη ψήφιση του σχετικού νομοθετήματος για τη μείωση του υδραργύρου στο περιβάλλον από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ειδικοί επιστήμονες επισήμαναν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για όσους έχουν βάλει «μαύρο σφράγισμα» στο παρελθόν και η αφαίρεσή του δεν προτείνεται παρά μόνο σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο για ιατρικούς λόγους (επανατερηδονισμός και κάταγμα δοντιού). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ήδη η χρήση του οδοντιατρικού αμαλγάματος έχει μειωθεί πολύ στην Ελλάδα, καθώς στο 90% των περιπτώσεων πλέον οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν το λευκό σφράγισμα.

Πάντως, με βάση το νέο πλαίσιο απαγορεύεται πλέον η χρήση του οδοντιατρικού αμαλγάματος σε παιδιά κάτω των 15 ετών. Η απαγόρευση αυτή σύμφωνα με την ΕΟΟ πρέπει να ερμηνευθεί ως μία υπόθεση ότι τα παιδιά μικρών ηλικιών έχουν μικρές τερηδονικές βλάβες και κατά συνέπεια απαιτούνται μικρά σφραγίσματα στα οποία ενδείκνυνται εναλλακτικά του αμαλγάματος υλικά.

Για τις εγκύους, η οδηγία αναφέρει ότι η βέλτιστη πρακτική θα είναι να αναβληθεί οποιαδήποτε παρέμβαση για μετά την εγκυμοσύνη εκτός εάν αυτό κρίνεται ιατρικά απαραίτητο από τον οδοντίατρο. Μάλιστα, ο κανονισμός επεκτείνει αυτή την αρχή και για τις γυναίκες που θηλάζουν.

Πάντως, οι οδοντίατροι εκτιμούν ότι το αμάλγαμα θα πρέπει θα παραμείνει στη θεραπευτική τους φαρέτρα, καθώς πρόκειται για ένα αξιόπιστο υλικό που σε κάποιες περιπτώσεις ενδείκνυται στην αντιμετώπιση οδοντιατρικών προβλημάτων των ασθενών. Τα τελευταία χρόνια δε η εφαρμογή του γίνεται προδοσολογημένα σε μορφή κάψουλας που σημαίνει ότι αφαιρείται ο υδράργυρος πριν τοποθετηθεί το υλικό στο δόντι.

πηγή

Απάντηση