Ο Σταμάτης Κριμιζής στο 2° Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ

Μία μοναδική ευκαιρία θα έχουν οι μαθητές όλης της χώρας, αλλά και των Ελληνικών Σχολείων του εξωτερικού, να παρακολουθήσουν την συνέντευξη του κορυφαίου παγκοσμίως διαστημικού επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή στο πλαίσιο του «2ου Πανελληνίου Διαδικτυακού Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ».

Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής είναι ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες διεθνώς στο χώρο της διαστημικής Φυσικής, και ένας από τους επικεφαλής ερευνητές της NASA στις διαστημικές αποστολές των δύο Voyager και του Cassini/Huygens. Είναι ο άνθρωπος που μέσα από το έργο του έχει καταφέρει να ταξιδέψει σε όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του νάνου πλανήτη Πλούτωνα. Έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ιστορική πρώτη προσεδάφιση διαστημοπλοίου σε αστεροειδή, στην ανακάλυψη των ορίων του ηλιακού μας συστήματος από τα διαστημόπλοια Voyager, στη μελέτη του πλανήτη Άρη, στην πρώτη προσέγγιση του Πλούτωνα (αποστολή New Horizons) και σε πολλές ακόμα ιστορικές αποστολές. Επίσης, έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους εννέα πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 600 εργασίες σε περιοδικά με κριτές, και βιβλία με πάνω από 22.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα

Ο Σταμάτης Κριμιζής είναι ένας άνθρωπος που παρά το προχωρημένο της ηλικίας του συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα (για περισσότερες από 60 ώρες εβδομαδιαίως).

 Είναι ένας άνθρωπος που έχει διαγράψει μια εκπληκτική διαδρομή στη ζωή του, έζησε σαν ένας σύγχρονος Οδυσσέας, ενώ η φράση «όλα σε μία ζωή» του ταιριάζει απόλυτα. 

Είναι ο άνθρωπος που μας αποδεικνύει ότι «στη ζωή χωράει τόσο μέλλον όσο μπορούμε εμείς να της βάλουμε»

Η συνέντευξη διαρκεί περίπου 35 λεπτά και ο κ. Κριμιζής περιγράφει:

Τη συναρπαστική διαστημική εποχή που ο ίδιος είχε την τύχη να ζήσει από την αρχή.

Τη διαστημική έρευνα που επηρεάζει τη ζωή, την καθημερινότητα αλλά και την υγεία όλων μας.

Τις αρχές του και τις αξίες του που τον βοήθησαν στην μοναδική και ανεπανάληπτη πορεία στη ζωή του

Στις 6 & 7 Απριλίου 2022  θα έχουμε την ευκαιρία να διδαχθούμε από τις απαντήσεις του!!!

***

Υπενθυμίζουμε ότι το 2ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθηματικό Μαθητικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Απριλίου 2022 και αφορά στο σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ, (Αριθμ. Πρωτ.: Φ16.1/ 77684/Δ2 – 30/06/2021) και τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να αφιερώσουν τις 4 τελευταίες ώρες του ωρολογίου προγράμματος  για τη παρακολούθηση και συμμετοχή των μαθητών/τριών στις δράσεις του φεστιβάλ.

  Οι ομιλητές είναι άτομα με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο, ενώ οι ομιλίες τους, οι συνεντεύξεις αλλά και όλα τα δρώμενα του Φεστιβάλ στοχεύουν στη διαμόρφωση θετικής διάθεσης, στάσης και έξης για τη διαδικασία μάθησης των μαθηματικών. Μέσα από τις διαφορετικές δράσεις του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν ουσιαστικές, επίκαιρες και επιστημονικά ακριβείς γνώσεις, θα αναδειχθούν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι σκέφτονται, νιώθουν, λύνουν προβλήματα και αλληλεπιδρούν.

Το Φεστιβάλ υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Επιστημών και Τεχνών (Ε.Κ.Ε.ΤΕ) σε συνεργασία με την ομάδα υποστήριξης του e-class του Υπουργείου Παιδείας και τις  Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης: Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων

Επιπρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ε.Κ.Ε.ΤΕ. (http://ekete.gr/) και στον ιστότοπο: http://omathimatikos.gr, από όπου μπορείτε να ενημερώνεστε και να παρακολουθείτε τις εξελίξεις του Φεστιβάλ.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή και η παρακολούθηση ολοκλήρου του Φεστιβάλ είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων!

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Μπουραζάνας                                                                                         Δημήτριος Θεοχάρης

  Πρόεδρος -Ε.Κ.Ε.ΤΕ.                                                                                                    Γραμματέας  -Ε.Κ.Ε.ΤΕ.

 

 
                                         
 
                                                                            Ελληνικό Κέντρο Επιστημών & Τεχνών 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *