Ο διακεκριμένος Έλληνας μαθηματικός, καθηγητής του πανεπιστημίου του Τορόντο, που ανακάλυψε θεώρημα το οποίο αναγνωρίζεται παγκοσμίως με το επίθετό του μιλά στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαδικτυακό Φεστιβάλ.
Ο κ. Στέφανος Αρετάκης προσπαθεί μέσα από απλά λόγια και εικόνες να εξηγήσει τα πιο μυστηριώδη και τρομακτικά σημεία του σύμπαντος, τις μαύρες τρύπες. Μέσα από ένα περιεκτικό βίντεο δείχνει πως η δύναμη της βαρύτητας μιας μαύρης τρύπας παραμορφώνει τον χωρόχρονο και διατηρεί την ικανότητα να εξαφανίζει οτιδήποτε εισέλθει σε αυτήν, ακόμη και το ίδιο το φως. Ο κ. Αρετάκης προσπαθώντας, να μας εξηγήσει το έργο του, στον κλάδο των Καθαρών Μαθηματικών και την επιρροή της «αστάθειας» στην περιοχή της Θεωρίας της Σχετικότητας μας τονίζει την αναγκαιότητα της γνώσης των μαθηματικών.
Ο κ. Στέφανος Αρετάκης είναι επίκουρος καθηγητής στα Θεωρητικά Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Διακρίθηκε για το έργο του στον κλάδο των Καθαρών Μαθηματικών και την επιρροή του στην περιοχή της Θεωρίας της Σχετικότητας. Σε μια σειρά πρωτοποριακών εργασιών, μάλιστα, απέδειξε μαθηματικά την ύπαρξη μιας νέας αστάθειας των λεγόμενων «ακραίων» μελανών οπών, η οποία ονομάστηκε «αστάθεια Αρετάκη», και πλέον αποτελεί αντικείμενο μελετών στη Φυσική.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθηματικό Μαθητικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ότι στις 6 και 7 Απριλίου 2022 και αφορά το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το φεστιβάλ τελεί υπό την έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ, (Αριθμ. Πρωτ.: Φ16.1/ 77684/Δ2 – 30/06/2021) και τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να αφιερώσουν τις 4 τελευταίες ώρες του ωρολογίου προγράμματος για τη παρακολούθηση και συμμετοχή των μαθητών/τριών στις δράσεις του φεστιβάλ.
Οι ομιλητές είναι άτομα με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο, ενώ οι ομιλίες τους, οι συνεντεύξεις καθώς και όλα τα δρώμενα του Φεστιβάλ στοχεύουν στη διαμόρφωση θετικής διάθεσης, στάσης και έξης για τη μαθησιακή διαδικασία των μαθηματικών. Μέσω των διαφορετικών δράσεων του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν ουσιαστικές, επίκαιρες και επιστημονικά ακριβείς γνώσεις, θα αναδειχθούν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι σκέφτονται, νιώθουν, λύνουν προβλήματα και αλληλεπιδρούν.
Το Φεστιβάλ υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Επιστημών και Τεχνών (Ε.Κ.Ε.ΤΕ) σε συνεργασία με την ομάδα υποστήριξης του e-class του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων.
Επιπρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ε.Κ.Ε.ΤΕ. (http://ekete.gr) και στον ιστότοπο: http://omathimatikos.gr, από όπου μπορείτε να ενημερώνεστε και να παρακολουθείτε τις εξελίξεις του Φεστιβάλ.
Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή και η παρακολούθηση ολοκλήρου του Φεστιβάλ είναι ΔΩΡΕΑΝ!