Ο Μανώλης Κέλλης στο 3ο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ

Μία μοναδική ευκαιρία θα έχουν οι μαθητές όλης της χώρας, αλλά και των Ελληνικών Σχολείων του εξωτερικού, να παρακολουθήσουν την συνέντευξη του κορυφαίου παγκοσμίως επιστήμονα Μανώλη Κέλλη στο πλαίσιο του «3ου Πανελληνίου Διαδικτυακού Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ» με κεντρικό τίτλο math is everywhere” 

Ο Ακαδημαϊκός Μανώλης Κέλλης είναι ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες διεθνώς στο χώρο της υπολογιστικής βιολογίας, και μέλος του Broad Institute of MIT and Harvard. Είναι Διευθυντής του Κέντρου Υπολογιστικής Βιολογίας του ΜΙΤ και η έρευνα της ομάδας του οδήγησε στην πλήρη αποκωδικοποίηση του DNA. Η συνεχής έρευνά του προσφέρει πολλά στο χώρο της Υπολογιστικής Βιολογίας, της Γενετικής, της Εξελικτικής Βιολογίας και κατά συνέπεια στο χώρο της Ιατρικής. Έχει μπει στο Βιβλίο Γκίνες μαζί με τα δύο του αδέλφια, για τις επιτυχίες του στην επιστημονική του πορεία του έχουν απονεμηθεί αρκετά βραβεία και διακρίσεις και έχει βραβευθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα. Οι έρευνές του τον τοποθετούν στην ακμή του παγκόσμιου επιστημονικού γίγνεσθαι.

Η συνέντευξη διαρκεί 29 λεπτά και ο κ. Κέλλης περιγράφει:

  • Τη πορεία της ζωής του, ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία που μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά σε ηλικία 12 ετών αναγκάστηκε να γίνει πολίτης του κόσμου, πηγαίνοντας αρχικά στη Γαλλία και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη και έπειτα στη Βοστώνη.
  • Τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα του έχει καταφέρει να “αποκωδικοποιήσει” τον γρίφο του DNA εμβαθύνοντας την έρευνά του σε τέσσερις περιοχές: τη διερμηνεία του γονιδιώματος, τη ρύθμιση των γονιδίων, την επιγονιδιωματική και την εξέλιξη του γονιδιώματος.
  • Τις αρχές του και τις αξίες του που τον βοήθησαν στην μοναδική και ανεπανάληπτη πορεία στη ζωή του.

Στις 5 & 6 Απριλίου 2023  θα έχουμε την ευκαιρία να διδαχθούμε από τις απαντήσεις του!!!

***

Υπενθυμίζουμε ότι το 3ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθηματικό Μαθητικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Απριλίου 2023 και αφορά στο σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τίτλος και σύνθημα του φεστιβάλ:

math is everywhere”  →  “τα μαθηματικά είναι παντού”

 

Το φεστιβάλ είναι υπό την αιγίδα  του Υ.ΠΑΙ.Θ, και προτείνεται να το παρακολουθήσουν όλοι/ες οι μαθητές/ριες Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, αλλά και Ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.  Οι ομιλητές είναι άτομα με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο, ενώ οι ομιλίες τους, οι συνεντεύξεις αλλά και όλα τα δρώμενα του Φεστιβάλ στοχεύουν στη διαμόρφωση θετικής διάθεσης, στάσης και έξης για τη διαδικασία μάθησης των μαθηματικών. Μέσα από τις διαφορετικές δράσεις του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν ουσιαστικές, επίκαιρες και επιστημονικά ακριβείς γνώσεις, θα αναδειχθούν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι σκέφτονται, νιώθουν, λύνουν προβλήματα και αλληλεπιδρούν.

Το Φεστιβάλ υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Επιστημών και Τεχνών (Ε.Κ.Ε.ΤΕ) σε συνεργασία με την ομάδα υποστήριξης του e-class του Υπουργείου Παιδείας και τις  Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης: Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων.

Επιπρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ε.Κ.Ε.ΤΕ. (http://ekete.gr/) και στον ιστότοπο: http://omathimatikos.gr, από όπου μπορείτε να ενημερώνεστε και να παρακολουθείτε τις εξελίξεις του Φεστιβάλ.

Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων!

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Μπουραζάνας                        Δημήτριος Θεοχάρης

Πρόεδρος                                                     Γραμματέας

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *