Η αρτηριακή πίεση της γυναίκας επηρεάζει το φύλο του παιδιού

Η υψηλότερη συστολική «γεννά» αγόρια, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη

Ουάσινγκτον

Η αρτηριακή πίεση της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη σχετίζεται με το φύλο του παιδιού που θα αποκτήσει, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Hypertension.

Η πρόγνωση του φύλου του παιδιού από τα πρώιμα στάδια της κύησης είναι ένα θέμα που απασχολεί ειδικούς και μη, δίνοντας το έναυσμα να ανακύπτουν διαρκώς νέες θεωρίες για τα μητρικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ύπαρξη άρρενος ή θηλυκού εμβρύου, χωρίς βέβαια καμιά εξ αυτών να έχει ισχυρή επιστημονική βάση.

Η μελέτη

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές του Νοσοκομείου «Όρος Σινά» του Τορόντο συνέλεξαν το 2009 3.375 γυναίκες από την Κίνα. Οι 1.692 ελέγχθηκαν ως προς την αρτηριακή τους πίεση, τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Μετά την εξαίρεση 281 γυναικών που πιθανόν να ήταν έγκυες κατά την αρχική αξιολόγηση, το τελικό δείγμα απαρτίστηκε από 1.411 γυναίκες που ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 26,3 εβδομάδες πριν την εγκυμοσύνη.

Οι κυήσεις συντέλεσαν στη γέννηση 739 αγοριών και 672 κοριτσιών.

Ο ρόλος της συστολικής πίεσης

Μετά την συνεκτίμηση της ηλικίας, της μόρφωσης, του καπνίσματος, του Δείκτη Μάζας Σώματος, της περιμέτρου μέσης, της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της γλυκόζης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συστολική αρτηριακή πίεση πριν την εγκυμοσύνη ήταν υψηλότερη στις γυναίκες που μετά απέκτησαν αγόρι, συγκριτικά με όσες απέκτησαν κορίτσι (106.0 έναντι 103.3 mm Hg).

«Η αρτηριακή πίεση της γυναίκας πριν την κύηση μπορεί να είναι ένας παράγοντας που σχετίζεται με το φύλο του παιδιού που θα αποκτήσει. Πρόκειται για μια παράμετρο που μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική ζωή αλλά και τα όσα γνωρίζουμε για τους δομικούς μηχανισμούς που καθορίζουν την αναλογία των φύλων στην ανθρωπότητα» σχολιάζουν οι ειδικοί.

πηγή

 

Attachments

Απάντηση