Ο γρίφος της ημέρας – Οι Ορειßάτες (για καλούς λύτες)

Τέσσερις ορειβάτες βρίσκονται στην άκρη µιας µεγάλης γέφυρας και θέλουν να περάσουν απέναντι, είναι όµως νύχτα και ο φακός που διαθέτουν έχει ακόµα 60 λεπτά διάρκεια πριν τελειώσει η µπαταρία.

Εκτός αυτού η γέφυρα αντέχει µόνο δύο άτοµα και συνεπώς δεν µπορούν να περάσουν όλοι µαζί.

Οι ορειßάτες είναι διαφόρων ηλικιών και φυσικής κατάστασης και ο καθένας κάνει διαφορετικό χρόνο για να περάσει απέναντι.

Ο ένας κάνει 5 λεπτά, ο δεύτερος 10 λεπτά, ο τρίτος 20 λεπτά και ο τέταρτος 25 λεπτά.

Όπως καταλαßαίνετε, όταν πάνε να περάσουν δύο µαζί την γέφυρα ο χρόνος που θα κάνουν θα είναι αυτός που χρειάζεται ο πιο αργός π.χ. αν πάει ο δεύτερος µε τον τρίτο θα κάνουν 20 λεπτά. 

Πώς θα καταφέρουν να περάσουν απέναντι και οι τέσσερις χωρίς να τους σßήσει ο φακός;

προτάθηκε από Carlo de Grandi
papaveri48.blogspot.com
degrand1@otenete.gr

2 σχόλια

  1. Ιωάννα

    Λύση:

    Από την άκρη της γέφυρας θα ξεκινήσουν 4 άτομα, τα οποία χρειάζονται διαφορετικό χρόνο για να τη διανύσουν (ο Α χρειάζεται 5 λεπτά, ο Β 10 λεπτά, ο Γ 20 λεπτά και ο Δ 25 λεπτά). Επίσης, ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους είναι 60 λεπτά. Πρώτοι θα ξεκινήσουν ο Α και ο Β (χρειάζονται 10 λεπτά για να διανύσουν τη γέφυρα). Στη συνέχεια, ο Α θα επιστρέψει με τον φακό πίσω (χρειάζεται 5 λεπτά). Όταν φτάσει θα δώσει τον φακό στον Γ και στον Δ έτσι ώστε ο Γ και Δ να φτάσουν απέναντι (χρειάζονται 25 λεπτά). Αυτοί θα δώσουν τον φακό στον Β, ο οποίος θα πάει ξανά απέναντι στον Α (χρειάζεται 10 λεπτά). Τέλος, ο Α και ο Β θα φτάσουν ξανά μαζί στην άλλη άκρη της γέφυρας (χρειάζονται 10 λεπτά). Τώρα όλοι οι ορειβάτες έχουν διανύσει τη γέφυρα.

    Συνολικός χρόνος που απαιτήθηκε: 10+5+25+10+10=60

Απάντηση