Γρίφος: Οι Μαθηματικοί και το στίγμα του Κορονοϊού

Σ’ ένα μοναστήρι, είναι απομονωμένοι μια ομάδα Μαθηματικών και προσπαθούν να λύσουν ένα από τα άλυτα προβλήματα των Μαθηματικών.

Ο αρχηγός της ομάδας συγκεντρώνει ένα πρωί όλους τους μαθηματικούς και τους λέει πως κάποιος ή κάποιοι από αυτούς έχουν πάνω τους το σημάδι του Κορονοϊού  και πως πρέπει να το καταλάβουν μόνοι τους και να φύγουν απ’ το μοναστήρι.

Το σημάδι αυτό είναι ένα  στίγμα στο μέτωπο.

Η μοναδική επαφή που έχουν οι Μαθηματικοί  μεταξύ τους είναι οπτική: κάθε πρωί συγκεντρώνονται όλοι, σχηματίζουν έναν μεγάλο κύκλο και μελετούν.
Έτσι μπορούν να δουν ο ένας τον άλλο, αλλά απαγορεύεται να του μιλήσουν ή να του κάνουν οποιοδήποτε νόημα.

Επίσης σ’ όλο το μοναστήρι δεν υπάρχουν καθρέφτες, οπότε είναι αδύνατο να δει ένας Μαθηματικός  εάν έχει το στίγμα.

Την πρώτη μέρα δεν φεύγει κανείς Μαθηματικός από το μοναστήρι .

Τη δεύτερη μέρα δεν φεύγει κανείς.

Την τρίτη μέρα ένας αριθμός Μαθηματικών  φεύγει από το μοναστήρι γιατί κατάλαβε πως έχει το στίγμα.

Πόσοι ήταν αυτοί;

4 σχόλια

  1. Β.Γ.

    Έφυγαν 3 μαθηματικοί . Γενικά όσοι μαθηματικοί έχουν το στίγμα θα φύγουν όλοι συγχρόνως μετά απο τόσες μέρες ίσες με το πλήθος των νοσούντων .

  2. Carlo

    Αν είχε ένας μόνο μοναχός το σημάδι του Κορονοϊού τότε βλέποντας ότι όλοι οι άλλοι είναι καθαροί και ξέροντας ότι οπωσδήποτε κάποιος το έχει, θα καταλάβαινε από την πρώτη μέρα πως είναι αυτός και θα έφευγε.
    Αφού όμως δεν έφυγε κανείς την πρώτη μέρα, σημαίνει πως το σημάδι το έχουν περισσότεροι από ένας.
    Εάν το σημάδι το είχανε δύο, τότε ο καθένας τους βλέποντας άλλον έναν με σημάδι και όλους τους άλλους καθαρούς, θα καταλάβαινε πως και αυτός έχει το σημάδι, γιατί ο άλλος δεν έφυγε από την πρώτη μέρα.
    Έτσι, κάνοντας αυτόν τον συλλογισμό, θα έφευγαν και οι δύο τη δεύτερη μέρα.
    Αφού όμως ούτε και τη δεύτερη μέρα έφυγε κανείς, σημαίνει πως το σημάδι το έχουν περισσότεροι από δύο.
    Εάν το σημαδι το είχανε τρεις, θα περίμενε ο καθένας, από τους δύο που βλέπει, να φύγουν από τη δεύτερη μέρα. Αφού δεν έφυγαν σημαίνει πως το έχει και αυτός.
    Άρα αφού την τρίτη μέρα κάποιοι μοναχοί φεύγουν από το μοναστήρι, σημαίνει πως είναι τρεις, όσοι ακριβώς έχουν και το σημάδι.
    Γενικά:
    Ισχύει ότι όσους σημαδεμένους μοναχούς βλέπει ένας οποιοσδήποτε άλλος μοναχός, αυτή τη μέρα περιμένει να φύγουν. Αν δεν φύγουν, σημαίνει πως έχει το σημάδι κι αυτός!

  3. ΚΔ

    Αν ο στιγματισμένος ήταν ένας θα έφευγε από την 1η μέρα, γιατί θα έβλεπε όλα τα μέτωπα καθαρά και θα καταλάβαινε ότι το δικό του θα είχε το στίγμα. Αν ήταν δύο, ο καθένας τους θα έβλεπε έναν στιγματισμένο και θα καταλάβαινε ότι δεν θα ήταν μόνο αυτός, γιατί ο άλλος θα έφευγε από την πρώτη μέρα. Άρα θα έφευγε την δεύτερη μέρα μαζί με τον άλλον. Αν ήταν τουλάχιστον τέσσερις δεν θα έφευγε κανείς την τρίτη μέρα, γιατί ο ένας στιγματισμένος θα έβλεπε τουλάχιστον άλλους τρεις και θα ήξερε ότι υπάρχει και ένας τουλάχιστον ακόμα με στίγμα. Άρα ήταν τρεις αυτοί που έφυγαν.

Απάντηση