Εξετάζεται ο εμβολιασμός μαθητών Γυμνασίου

“Η απόφαση δεν έχει ληφθεί ότι θα εμβολιαστούν τα παιδιά 12-15 ετών. Μπορεί να γίνει μια διαφοροποίηση ανάλογα με το τι θα μελετήσει η Επιτροπή και πως θα σταθμίσει τα πράγματα.Μπορεί η σύσταση να αφορά μόνο σε παιδιά αυξημένου κινδύνου και όχι σε όλα τα παιδιά. Τις δε ανησυχίες των γονιών, τις λαμβάνουμε ιδιαίτερα υπ’ όψιν μας”.

Τη δήλωση αυτή έκανε  η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ,απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Δημοσιογράφος: Είδαμε ότι την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο για τα παιδιά 12-15 ετών. Αναμένουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και στη χώρα μας. Και το ερώτημα είναι, κύριε Θεμιστοκλέους, εάν υπάρχει κάποιο πλάνο για το πότε θα ξεκινήσει στην Ελλάδα ο εμβολιασμός. Ο στόχος είναι πριν την έναρξη της νέας σχολικής σεζόν; Θα περιλαμβάνει τα παιδιά 12-15 ή θα γίνει άνοιγμα και στην ομάδα 16-17; Και ένα άλλο ερώτημα είναι εάν θα γίνεται στα παιδιατρεία ή στα εμβολιαστικά κέντρα. Κυρία Θεοδωρίδου, μεταφέρω την αγωνία των γονέων οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί δεν δίνετε έμφαση αυτή τη στιγμή στον εμβολιασμό των ενηλίκων, ώστε να φτάσουμε σε ένα ποσοστό 75%-80%, και προκρίνετε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών σε ένα εμβόλιο που είναι σχετικά καινούριο, δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά και ανησυχούν ιδιαιτέρως.

Μ. Θεοδωρίδου: Μάλλον θα έπρεπε να σας ευχαριστήσω διότι τονίζετε πράγματα τα οποία ανέφερα. Δηλαδή, πρώτον, η απόφαση δεν έχει ληφθεί ότι θα εμβολιαστούν τα παιδιά 12-15 ετών. Μπορεί να γίνει μια διαφοροποίηση ανάλογα με το τι θα μελετήσει η Επιτροπή και πως θα σταθμίσει τα πράγματα.

Μπορεί η σύσταση να αφορά μόνο σε παιδιά αυξημένου κινδύνου και όχι σε όλα τα παιδιά. Τις δε ανησυχίες των γονιών, τις λαμβάνουμε ιδιαίτερα υπ’ όψιν μας, ιδιαίτερα οι παιδίατροι που ξέρουμε ότι τους γονείς πρέπει να ενημερώσεις σωστά γιατί οι γονείς είναι αυτοί που θα δώσουνε την συναίνεση τους για τον εμβολιασμό εφόσον, επαναλαμβάνω, αποφασιστεί ο εμβολιασμός των παιδιών, ο οποίος δεν είναι μεταφορά της έγκρισης του ΕΜΑ. Είναι αντικείμενο το οποίο επεξεργάζεται κάθε χώρα με τα δεδομένα της ξεχωριστά.

Αλλιώς είναι τα δεδομένα, ας πούμε, της γειτονικής Ιταλίας, αλλιώς της χώρας μας, ακόμη- αν θέλετε- και στη νοοτροπία των γονιών, στους οποίους έχουμε μεγάλο σεβασμό και έχουμε όλα αυτά τα χρόνια συνεργαστεί άριστα για να έχει η χώρα μας ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού για όλα τα λοιμώδη νοσήματα.

Και πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα και στους παιδιάτρους, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους τους εμβολιασμούς των παιδιών και που θα παίξουν σημαντικό ρόλο και για αυτό το εμβόλιο.

Μ. Θεμιστοκλέους: Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος της ερώτησης απαντήθηκε από την κυρία Θεοδωρίδου. Εμείς, ως Επιχειρησιακός Σχεδιασμός, θα πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, να δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες και μετά να προσαρμόσουμε τον δικό μας σχεδιασμό.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα προηγηθούν τα παιδιά, ακόμα και σε θετική απόφαση, πριν από τον γενικό πληθυσμό.

Το θέμα για τους παιδιάτρους δεν είναι κάτι που εξετάζουμε αυτή την στιγμή. Θα το δούμε όταν τεθεί.

Το εισαγωγικό σημείωμα της κ. Θεοδωρίδου

Νωρίτερα στο εισαγωγικό της σημείωμα η κ. Θεοδωρίδου είπε  τα εξής:

Την τελευταία εβδομάδα, ένα από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν ήταν ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων έναντι του κορoνοϊού. Οι ραγδαίες εξελίξεις στις επιστημονικές μελέτες έφεραν απρόσμενα γρήγορα τη δυνατότητα εμβολιασμού παιδιών από την ηλικία των 12 έως 15 ετών, ενώ υπάρχει προοπτική επέκτασης του εμβολιασμού στο άμεσο μέλλον και σε μικρότερες ηλικίες.

Στα μέσα Μαΐου το ECDC, το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, διατύπωσε τη σύσταση εμβολιασμού των παιδιών παραθέτοντας και τους λόγους που το οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Αμερική και Καναδάς ήδη εμβολιάζουν τα παιδιά.

Πριν τρεις ημέρες ακολούθησε η τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και η Ειδική Επιτροπή Ιατρικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση, η CHMP, η οποία ενέκρινε και εκείνη την επέκταση της ηλικίας εμβολιασμού με εμβόλιο mRNA σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Η απόφαση στηρίχθηκε σε μελέτη που αφορούσε 2.260 παιδιά της ηλικίας 12 έως 15 ετών, τα οποία σύμφωνα με το ερευνητικό πρωτόκολλο, το ειδικό για παιδιά, παρακολουθήθηκαν για να διαπιστωθεί ότι το εμβόλιο είχε τα πλεονεκτήματα που θέλουμε να έχει κάθε εμβόλιο, δηλαδή πρώτον ότι ήταν ανοσογόνο, παρήγαγαν αντισώματα και μάλιστα σε ψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, και αποτελεσματικό.

Από τα 1.005 παιδιά που εμβολιάστηκαν, κανένα δεν ανέπτυξε νόσο σε σύγκριση με 16 παιδιά από τα 978 που ανήκαν στην ομάδα μαρτύρων. Δηλαδή η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%.

Τα παιδιά παρουσίασαν ήπιες, συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ξέρουμε από τα παιδικά λεγόμενα εμβόλια. Η Επιτροπή σημειώνει ότι ο περιορισμένος αριθμός παιδιών που συμπεριλαμβάνει η μελέτη δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης, η PRAC, ερευνά επίσης τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που έχουν καταγραφεί από το εμβόλιο της Pfizer και έχουν αναφερθεί σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 30 ετών χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί η σχέση με το εμβόλιο.

Η Επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν από τους πιθανούς ενδεχόμενους κινδύνους, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα. Βασική, βέβαια, προϋπόθεση αποτελεί πάντα η αυστηρή επιτήρηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας σε παιδιά και ενήλικες σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί τη δυνατότητα από κάθε χώρα να μπορεί να διαμορφωθεί μια στρατηγική, μια πολιτική εμβολιασμού ανάλογα με τα στοιχεία που διαθέτει η κάθε χώρα.

Όπως γίνεται και για όλα τα εμβόλια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμά πολλούς παράγοντες και διαμορφώνει το σκεπτικό και την απόφασή της, την οποία και την δημοσιοποιεί όταν πρόκειται να εξετάσει την έγκριση ενός εμβολίου.

Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν τη νόσο- γνωρίζουμε ότι, ευτυχώς, η νόσος του κορονοϊού έχει ήπια πορεία στα παιδιά- τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα εν καιρώ επιδημίας, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση αλλά και τις δραστηριότητες στις οποίες πρέπει να δραστηριοποιούνται τα παιδιά, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει ο εμβολιασμός.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι ο πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων.

Η Εθνική Επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους του θέματος, προκειμένου να διατυπώσει την πρότασή της για τον εμβολιασμό που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, αυτό να το θυμίσουμε, όπως και το ρόλο της Επιτροπής που είναι συμβουλευτικός.

πηγή: https://www.esos.gr/

Απάντηση