Ο Γρίφος της Τετάρτης: ” Τα Βαρέλια”

(Α) Τα Βαρέλια

Ένα αυτοκίνητο πρέπει ν’ ανεβάσει στην κορυφή ενός βουνού, όπου βρίσκεται μια πόλη, 100 βαρέλια με βενζίνη. Σε κάθε διαδρομή μπορεί να μεταφέρει μόνο ένα βαρέλι. Αλλά ανεβαίνοντας στην κορυφή καταναλώνει όλη την ποσότητα βενζίνης που έχει το βαρέλι και κατεβαίνει κατηφορίζοντας με σβηστή τη μηχανή για να πάρει το επόμενο βαρέλι.

Πόσα γεμάτα βαρέλια μπορεί ν’ ανεβάσει στην κορυφή;

(Β) Η Ιδέα

Ένας Έλληνας φοιτητής ζούσε σε μια πόλη στη Γερμανία και με τα χρήματα που του έστελνε ο πατέρας του αντιμετώπιζε οριακά τα έξοδά του. Κάποτε ο πατέρας του αρρώστησε και αδυνατούσε να του στείλει χρήματα. Έτσι, ο Έλληνας φοιτητής βρήκε μια πρόχειρη δουλειά, αλλά τα έσοδά του δεν επαρκούσαν για να αγοράζει και τσιγάρα.
Τότε αναγκάστηκε να σκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετώπιζε το θέμα των τσιγάρων και κατέληξε στη  παρακάτω ιδέα:

Στις αυτόματες μηχανές που πουλούσαν τσιγάρα, αντί για το κανονικό νόμισμα που απαιτείται για ένα πακέτο, έριχνε κάτι που του έδινε το πακέτο, χωρίς να μένει μέσα στη μηχανή κανένα στοιχείο.
Ωστόσο, η εταιρεία που πουλούσε τα τσιγάρα έβλεπε ότι έλειπαν πακέτα τσιγάρων από τις αυτόματες μηχανές σε διάφορες περιοχές της πόλης, χωρίς όμως να υπάρχει το αντίστοιχο νόμισμα ή ένα άλλο αντικείμενο. Μελέτησε με ειδικούς το θέμα αλλά δεν μπόρεσε να βρει λύση. Αποφάσισε, λοιπόν, να προκηρύξει διαγωνισμό ιδεών σχετικά με το θέμα, με ένα μεγάλο βραβείο γι’ αυτόν που θα έδινε τη λύση. Δυστυχώς, όμως, ούτε αυτή η ιδέα απέδωσε. Αναγκάστηκε τότε να παρακολουθήσει κρυφά ορισμένα σημεία πώλησης, όλο το εικοσιτετράωρο, και να φωτογραφίσει άτομα που αγόραζαν τσιγάρα. Στη συνέχεια, από τις αυτόματες μηχανές από τις οποίες έλειπαν τα πακέτα των τσιγάρων, και αφού συσχέτισε τα πρόσωπα, εντόπισε τον Έλληνα φοιτητή.
Ποια ήταν η ιδέα του;

2 σχόλια

  1. Carlo Συντάκτης άρθρου

    Λύση:
    (Α) Τα Βαρέλια
    Το αυτοκίνητο θα πάρει ένα βαρέλι και θ’ ανέβει μέχρι τι μέση της διαδρομής όπου θα έχει καταναλώσει την μισή ποσότητα της βενζίνης που έχει μέσα, και θα το αφήσει εκεί. Θα τσουλήσει στην κατηφόρα και θα πάρει το δεύτερο βαρέλι και θα το ανεβάσει και αυτό μέχρι την μέση της διαδρομής. Οπότε στη μέση της διαδρομής θα έχει δυο μισογεμάτα βαρέλια. Θ αδειάσει το ένα μέσα στο άλλο και στη μέση της διαδρομής θα έχει ένα βαρέλι γεμάτο. Με αυτό θα διανύσει το άλλο μισό της διαδρομής που του μένει οπότε στην κορυφή του βουνού θα έχει μισό βαρέλι βενζίνη. Συνεχίζοντας την ίδια διαδικασία το λιγότερο που μπορεί ν’ ανεβάσει στη κορυφή του βουνού είναι 50 βαρέλια βενζίνη. Εάν μεταφέρει τα βαρέλια με μικρότερα διαστήματα στάσης από το μισό της διαδρομής θ’ ανεβάσει στην κορυφή του βουνού περισσότερα από 50 βαρέλια.
    (Β) Η Ιδέα
    Η τεχνική που εφάρμοζε ο Έλληνας φοιτητής ήταν η παρακάτω: Κατασκεύασε ένα καλούπι όμοιο με το κέρμα που έπρεπε να ρίχνει στην-, αυτόματη μηχανή. Στη συνέχεια, το γέμιζε νερό και το έβαζε στην κατάψυξη. Αυτό γινόταν όμοιο με το απαιτούμενο κέρμα Το έριχνε μέσα στη μηχανή, έπαιρνε τα τσιγάρα και μετά από λίγο, όταν ο πάγος έλιωνε, δεν έμενε καμιά ένδειξη κλοπής.

Απάντηση