Ο Γρίφος της Τετάρτης: ”Οι μαθητές”

Όταν ο Κύριος Μοσχόπουλος μπήκε σε μια αίθουσα του Γυμνασίου, βρήκε τους τρεις πιο άτακτους μαθητές του σχολείου, τον Φίλιππο, τον Χρήστο και τον Στάθη να κάθονται σαν αγγελούδια στα καθίσματά τους, με πλατιά χαμόγελα στα πρόσωπά τους.

Στον πίνακα ήταν ζωγραφισμένη μια καθόλου κολακευτική εικόνα του κυρίου Μοσχόπουλου.
Λοιπόν, ποιος είναι ο καλλιτέχνης; είπε ο καθηγητής.
Δεν το έκανα εγώ, απάντησε ο Φίλιππος, ήμουν έξω από την τάξη όταν έγινε αυτό, ο Χρήστος το έκανε.
Είμαι αθώος, διαμαρτυρήθηκε ο Χρήστος, η εικόνα βρισκόταν ήδη στον πίνακα όταν έφτασα εγώ, ο Φίλιππος είπε ψέματα ότι το έκανα εγώ.
Ένας από εμάς το έκανε, παραδέχτηκε ο Στάθης, εγώ όμως δεν έχω καμία σχέση με αυτό κι ο Φίλιππος είναι επίσης αθώος.
Αν κάθε μαθητής έκανε μόνο μία ψευδή δήλωση, τότε να βρείτε ποιος είναι ο ένοχος και ποιος ήταν παρών όταν ζωγραφιζόταν η εικόνα.

Προτάθηκε από τον Μιχάλη Ζαρτούλα

2 σχόλια

  1. ΚΔ

    Aφού ο Στάθης λέει 1Ψ και 2Α και η δήλωσή του ότι το έκανε ένας από τους τρεις είναι Α, μία από τις άλλες 2 είναι Ψ. Αν είναι Ψ ότι δεν το έκανε αυτός τότε είναι ο ένοχος με παρών το Χρήστο. Το ψέμα του Χρήστου είναι ότι έφθασε μετά. Αν είναι Ψ ότι ο Φίλιππος είναι αθώος, ο ένοχος είναι ο Φίλιππος και ο Φίλιππος λέει 3Ψ, άρα ο Φίλιππος είναι αθώος και ο Στάθης ο ένοχος για να είναι μία δήλωσή του Ψ.

  2. ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΑΡΤΟΥΛΑΣ

    Καλησπέρα
    Παραθέτω τη λύση
    Ο Χρήστος αναγκαστικά είναι αθώος, γιατί αν έλεγε ψέματα ότι είναι αθώος, θα έλεγε ψέματα και για την έκφραση που είπε ”Ο Φίλιππος είπε ψέματα ότι το έκανα εγώ”, δηλαδή θα έλεγε δύο ψέματα, άτοπο (λόγω περιορισμού της εκφώνησης, ότι ο καθένας είπε μόνο ένα ψέμα).(1)
    Επομένως το ψέμα του Φίλιππου ήταν η έκφραση ” Ο Χρήστος το έκανε”, δηλαδή η έκφραση του Φίλιππου ” Δεν το έκανα εγώ” είναι αληθής, άρα ο Φίλιππος είναι αθώος.(2)
    Από (1),(2) προκύπτει ότι ο Χρήστος και ο Φίλιππος είναι αθώοι, άρα ο Στάθης είναι ο ένοχος(3).
    Επίσης το ψέμα του Χρήστου είναι η έκφραση ” η εικόνα βρισκόταν ήδη στον πίνακα όταν έφθασα εγώ”, άρα ο Χρήστος ήταν παρών όταν ζωγραφιζόταν η εικόνα(4).
    Τα (3),(4) είναι τα ζητούμενα.
    Χαιρετώ.

Απάντηση